امبولی ریه در سالمندان
در این مقاله قصد داریم در مورد امبولی ریه در سالمندان صحبت کنیم و از نزدیک با این پدیده خطرناک در سالمندان، عوارض آن، علائم و نشانهها و همچنین راهکارهای مراقبت از سالمند مبتلا به امبولی ریه نزدیک شویم.
آمبولی ریه به انسدادهایی گفته میشود که در یکی از شریانهای منتهی به ریه ایجاد شده و منجر به بسته شدن شریان و رخ دادن اتفاقات ناگوار میشود. افراد سالمند نسبت به افراد جوانتر، بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال قرار دارند، بنابراین باید با علائم امبولی ریه آشنا باشیم تا بتوانیم بهترین روشهای مراقبتی از آنها را در پیش بگیریم. اگر شما هم به دنبال علائم و نشانههای امبولی ریه در سالمندان و راهکارهای مراقبت از سالمند میتلا به امبولی ریه هستید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
سالمند مبتلا به امبولی ریه + علائم و نشانهها
امبولی ریه در سالمندان با توجه به کهولت سن و تحرک کم رخ میدهد. لختههای خونی در هر نقطه از بدن امکان تشکیل دارند؛ اما در سالمندان بیشتر در رگهای پا اتفاق میافتد. این لختهها سپس شروع به حرکت کرده و به سمت رگهای ریه میروند. با انسداد رگهای خونی ریه، امبولی ریه در سالمندان رخ میدهد که با احتمال مرگ همراه است.
سالانه سالمندان زیادی در اثر ابتلا به امبولی ریه جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که این بیماری اگر بهموقع تشخیص داده و درمان شود، از خطر مرگومیر جلوگیری خواهد شد. برای پیشگیری و درمان، باید با علائم و نشانههای امبولی ریه در سالمندان آشنا باشیم.
اگر برای مراقبت و نگهداری سالمندتان نیاز به پرستار در منزل دارید، تنها کافی است با مشاوران توانبخش در تماس باشید و با مشاوره تلفنی رایگان از راهنمایی مشاوران ما در زمینه پرستار سالمند در منزل بهره مند شوید.
علائم آمبولی ریه در سالمندان
امبولی ریه در سالمندان همانند دیگر بیماریها و اختلالات، دارای نشانهها و علائم هشداردهنده است. از آنجایی که بیشتر علائم امبولی ریه با بیماریهای دیگر مشابه است، کار تشخیص و درمان سریع را با مشکلاتی روبرو میکند. مهمترین مشخصه این بیماری، تنگی نفس شدید و احساس دردی تیز در قفسه سینه است که با نفس کشیدن تشدید شده و عملاً امکان کشیدن نفس عمیق را از فرد میگیرد.
از دیگر علائم سالمند مبتلا به امبولی ریه میتوان موارد زیر را نام برد:
- بیقراری، استرس و اضطراب
- کاهش سطح هوشیاری فرد و در موارد نادر، سنگکوب کردن فرد سالمند
- سرفههای خونی به همراه خلط خونی
- تپش قلب تند، بالا و نامنظم (آریتمی)
- درد در قسمت پشت قفسه سینه
- کبود شدن لبها و تغییر رنگ آنها به تناژ آبی
- احساس سرگیجه، سبکی سر یا غش
- تعریق بیش از حد و آنرمال
- فشار خون پایین
- ممکن است علائم ترومبوز ورید عمقی (DVT) مانند درد در پای آسیبدیده (ممکن است فقط هنگام ایستادن یا راه رفتن رخ دهد)، تورم در ساق پا و درد، حساسیت، قرمزی یا گرمی در پا را تجربه کنید
- تب
- پوست مرطوب یا بد رنگ (سیانوز)
عواملی که افراد سالمند را مستعد بروز امبولی ریه میکند
افرادی که به سنین سالمندی میرسند، معمولاً تحت عملهای جراحی مختلف قرار میگیرند، داروهای پرشمار و متنوعی را مصرف میکنند و در اثر تحرک بسیار کمتری که نسبت به روزهای جوانی دارند، در معرض ابتلا به امبولی ریه قرار میگیرند. عوامل زمینهای در افراد سالمند دست در دست یکدیگر میگذارند تا زمینه را برای بروز این عارضه ریوی مستعد سازند.
از آنجایی که بیماری امبولی ریه در سالمندان رایج است، این افراد داروهای خاصی را مصرف میکنند که از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکند. پروسه لخته شدن خون در هر نقطهای از بدن میتواند اتفاق بیفتد؛ اما این مورد در سالمندان بیشتر از وریدهای پا آغاز میشود و با شکسته شدن، از طریق جریان خون به شریانهای منتهی به ریه میرسد. اگر علائمی مانند تورم در رگهای پا یا قرمزی، کبودی و دردهای مزمن را در پای افراد سالمند مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
عوامل تشکیل لخته خون در سالمندان در حالت کلی به دو دلیل عمده سکته یا حمله قلبی و سکته مغزی رخ میدهد. در هر دو حالت، پس از سکته، چرخه گردش خون در بدن دچار مشکل شده و قلب و مغز، قادر به ارائه عملکرد صحیح از خود نیستند. این حالت، در نهایت منجر به تشکیل لخته خون در بدن میشود.
از دیگر عوامل مهمی که منجر به امبولی ریه در سالمندان میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم تحرک کافی و یکجانشینی
- چاقی و اضافه وزن بیش از حد
- استعمال دخانیات؛ کشیدن سیگار و قلیان
- استفاده از مشروبات الکلی
مراقبت از سالمند مبتلا به امبولی ریه
در ادامه با چند راهحل برای پیشگیری از امبولی ریه در سالمندان آشنا خواهیم شد:
- نشستنهای طولانی مدت منجر به لخته شدن خون بهخصوص در پاها میشود. از نشستنهای طولانی مدت بپرهیزید.
- بیتحرکی منجر به اضافه وزن و افزایش فشار خون در بدن افراد سالمند میشود. با تحرک کافی و برنامه غذایی مناسب از چاقی و فشار خون بالا جلوگیری کنید.
- استفاده از داروی وارفارین (ضد انعقاد خون) با تجویز پزشک.
- کمبود ویتامین K در بدن منجر به ایجاد لخته میشود. با خوردن منظم سبزیجاتی مانند ترب، کرفس، شلغم و کلم، ویتامین K کافی را به بدن سالمندان برسانید.
- دارچین را به رژیم غذایی سالمندان اضافه کنید.
- نوشیدن آب ولرم هر شش ساعت یکبار را به سالمندان توصیه کنید.
- خوردن دمنوش زنجبیل به افراد سالمند توصیه میشود.
- استفاده از زردچوبه در رژیم غذایی به درمان آمبولی ریه کمک میکند.
- استخر رفتن و راه رفتن در آب برای افراد سالمند بسیار خوب است.
- سیر باعث شل شدن رگهای خونی میشود. سیر را به رژیم غذایی سالمندان اضافه کنید.
مطالب مفید: پرستار سالمند در بیمارستان
خدمات مراقبت و رسیدگی به سالمندان مبتلا به امبولی ریه در موسسه پرستاری توانبخش
در این مطلب با علائم و نشانههای سالمند مبتلا به امبولی ریه آشنا شدیم. متوجه شدیم که سالمندان بهدلیل کهولت سن، مشکلات قلبی و عروقی و همچنین تحرک کمتر، بیشتر از افراد جوان در معرض ابتلا به امبولی ریوی قرار دارند. با شناخت علائم و نشانههای ذکرشده، بهتر میتوانیم از سالمند مبتلا به امبولی ریه نگهداری و مراقبت کنیم.
اگر نیاز به حضور یک پرستار متخصص بر بالین سالمند مبتلا به امبولی ریه خود دارید یا اگر به هر دلیل دیگری شرایط مراقبت از سالمند خود را ندارید، میتوانید با کارشناسان و مشاوران موسسه پرستاری توانبخش در تماس باشید. موسسه توانبخش یک موسسه ارائهدهنده خدمات پزشکی و مراقبتی است که خدماتی مانند اعزام دکتر و پرستار بر بالین بیمار در منزل، انجام آزمایشهای مورد نیاز در منزل و توانبخشی بیماران به طرق مختلف در اختیار شما قرار میدهد.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید