حتماً شما هم اصطلاح از کار افتادن کلیه را شنیدهاید. در واقع کلیهها یک جفت اندام هستند که در ناحیه کمر قرار دارند. یک کلیه در هر طرف ستون فقرات انسان قرار دارد که خون را فیلتر میکنند و سموم را از بدن خارج میکنند. این سموم به مثانه میروند و با ادرار دفع میشوند اما زمانی که کلیه قادر به انجام تصفیه کافی مواد زائد از خون نباشد از نظر پزشکی، فرد دچار نارسایی حاد کلیه شده است.
در این مقاله قصد داریم علائم از کار افتادن کلیه، نحوه تشخیص آن و راههای پیشگیری از این بیماری را مرور کنیم.
کلیههای شما اندامهای لوبیایی شکلی به اندازه مشت شما هستند. آنها زیر قفسه سینه شما، به سمت کمر قرار دارند. اکثر مردم دو کلیه دارند، اما شما میتوانید تنها با یک کلیه خوب زندگی کنید تا زمانی که درست کار کند.
کلیهها چندین کار دارند که یکی از مهمترین کارها کمک به بدن برای دفع سموم است و هنگامی که شما به بیماری کلیه دچار شوید یا در کل این اندام به درستی کار نکند، مواد زائد در بدن جمع میشود. در نهایت بدون درمان میمیرد؛ البته بسیاری از افراد میتوانند نارسایی کلیه را با درمان مناسب مدیریت کنند.
اگر آسیب کلیه به کندی پیشرفت کند، علائم از کار افتادن کلیه به مرور زمان ایجاد میشود. از دست دادن عملکرد کلیه میتواند باعث تجمع مایعات یا مواد زائد بدن یا مشکلات الکترولیت شود که بسته به شدت آن، علائم زیر مشاهده میشود:
به طور کلی، نارسایی کلیه دارای 5 مرحله است که در مراحل اولیه علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند و بنا به اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، حدود 90 درصد از افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه نمیدانند که به آن مبتلا هستند اما با پیشرفت بیماری کلیوی، علائم از کار افتادن کلیه شامل موارد زیر خواهد بود:
همانگونه که گفته شد، علائم اولیه بیماری کلیوی، اغلب غیراختصاصی هستند یعنی وجود این علائم به معنای ابتلای صد در صدی به نارسایی کلیه نیست و ممکن است بیماری دیگری منجر به بروز این علائم شده باشد اما از آنجایی که کلیهها عضو بسیار حساس و حیاتی برای انسان محسوب میشود؛ بهتر است با مشاهده این علائم به ویژه در صورت تکرار برای تشخیص از کار افتادن کلیه به دنبال پیگیریهای پزشکی و مراقبتهای اورژانسی باشید.
به گفته بنیاد ملی کلیه، دو عامل شایع فشار خون بالا و دیابت از اصلیترین فاکتورهای ریسک ابتلا هستند اما نارسایی کلیه میتواند نتیجه شرایط یا علل مختلفی باشد و از آنجا که تشخیص از کار افتادن کلیه کار آسانی نیست؛ بنابراین بهتر است بدانیم که دلایلی که باعث بیماری مزمن کلیه میشوند، عبارتاند از:
همچنین دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی (قلبی عروقی)، سیگار کشیدن، چاقی، سابقه خانوادگی بیماری کلیوی، ساختار غیر طبیعی کلیه، سن بالاتر و استفاده مکرر از داروهایی که میتواند به کلیهها آسیب برساند؛ عواملی هستند که میتوانند خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را افزایش دهند.
برای پیشگیری از نارسایی کلیه بهتر است، عوامل خطر ابتلا را بشناسیم و در صورت داشتن عوامل ابتلا، توجه بیشتری به علائم و نشانهها داشته باشیم چراکه تشخیص زودهنگام بیماری، کمک شایانی به روند درمان آن میکند.
پیشگیری از نارسایی کلیه با هوشیاری خود فرد به خوبی قابل انجام است چراکه در مورد این بیماری، علل و علائم به دقت بررسی و مشخص شده و فرد با شناخت جسم و دقت در وضعیت جسمانی میتواند تا حد زیادی حتی با داشتن عوامل خطرآفرین نیز از ابتلا به بیماری جلوگیری کند.
به طور کلی برای حفظ سلامت کلیهها و داشتن بالاترین عملکرد و همچنین پیشگیری از نارسایی کلیه، راهکارهای زیر توصیه میشود:
کلیههای شما با خلاص شدن از شر مواد زائد و مایعات اضافی، یک کار مهم در بدن شما انجام میدهند. اگر نارسایی کلیه دارید، کلیههای شما دیگر به طور مؤثر کار نمیکنند. درمان بیماری مزمن کلیوی بر کاهش سرعت پیشرفت آسیب کلیه متمرکز است که معمولاً با کنترل علت انجام میشود.
فراموش نکنید که بیماری کلیه مراحل مختلفی دارد که در اغلب موارد با کنترل علت بهبود پیدا میکند اما بیماری مزمن کلیه میتواند به نارسایی کلیه در مرحله نهایی پیشرفت کند که بدون فیلتر مصنوعی (دیالیز) یا پیوند کلیه کشنده است پس اگر در عملکرد کلیه خود اختلالی احساس میکنید بهتر است موضوع را جدی بگیرید و تحت مراقبت پزشکی باشید.
دیدگاهتان را بنویسید