دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که در سنین مختلف اتفاق میافتد. نشانه آن نیز قند خون بالاتر از 120 میلی گرم در دسی لیتر در طولانی مدت است. بیماری دیابت 3 نوع مختلف دارد که شامل دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری است. دیابت نوع 1 به دلیل اینکه تولید هورمون انسولین در بدن را از تحت تاثیر خود قرار داده و از بین میبرد، خطرناکتر از انواع دیگر محسوب میشود. اما در دیابت نوع 2 سلولهای بدن به انسولین پاسخ صحیحی نمیدهند. در بیماری بارداری نیز خانمهای حامله بدون سابقه ابتلا به دیابت، به این بیماری دچار میشوند.
اما این بیماری ممکن است زمینهای برای بروز بیماریهای دیگر مانند بیماریهای کلیوی باشد. به همین دلیل است که مراقبت از کلیه در مبتلایان به دیابتی بسیار مهم است. به همین دلیل در ادامه سعی داریم در مورد این بیماریهای کلیوی وابسته به انسولین و روشهای مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی صحبت کنیم.
دیابت برای بسیاری از بیماریها یک بیماری زمینهای محسوب میشود. به همین دلیل است که بیشتر بیماران دیابتی، از سایر بیماریهای قلبی، عروقی و کلیوی نیز رنج میبرند. یکی از رایجترین این بیماریها، ابتلا به بیماریهای کلیوی است. همین امر باعث شده است پزشکان تاکید بسیار زیادی بر مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی دارند.
در ادامه با این بیماریها بیشتر آشنا میشویم شما میتوانید برای دریافت اطلاعات در زمینه شنگ کلیه به مقاله «سنگ کلیه» مراجعه فرمایید.
پیش از بررسی بیشتر علائم و روشهای مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی بهتر است بدانیم بیماری کلیوی چیست و چه زمانی رخ میدهد. بیماری کلیوی دیابتی به اصطلاح پزشکی نفروپاتی دیابتی یا گلومرولواسکلروز دیابتی نام دارد. بالا بودن میزان قند خون به مروز زمان میتواند به میلیونها واحد کوچک تصفیه کننده موجود در کلیه بیماران دیابتی که گلومرول نام دارد آسیب رسانده و در نهایت باعث نارسایی کلیهها شود. منظور از نارسایی کلیه نیز عدم توانایی کلیهها در تصفیه خون و حذف مواد زائد از بدن است. این نارسایی غیر قابل درمان است و فرد مبتلا باید تا آخر عمر تحت درمان باشد و دستورات مختلف برای مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی را انجام دهد.
مشکلاتی که برای کلیههای افراد دیابتی پیش میآید میتواند به دو دسته تقسیم شود:
مطالب پیشنهادی: حفظ سلامت کلیه
علاوه بر خود بیماری دیابت که خود باعث بروز بیماریهای کلیوی میشود، برخی از مشکلات دیگر مانند:
میتواند باعث ابتلای زود هنگام به مشکلاتی مانند نارسایی کلیهها شود. بنابراین باید به یاد داشته باشید که مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی تنها شرط جلوگیری از این بیماریها نیست، بلکه باید در کنار آن مشکلات دیگری را نیز بررسی و مراقبتهای دیگری نیز انجام داد.
برخی از مواقع فرد اصلا متوجه ابتلا به دیابت نوع 1 یا 2 نمیشود تا بتواند با انجام انواع مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی از بروز بیماریهای کلیوی جلوگیری کند؛ اما زمانیکه یکی از نشانههای نارسایی کلیوی یا یکی از بیماریهای مربوط به کلیه را مشاهده میکند متوجه ابتلا به دیابت میشود. گاهی نیز پس از انجام آزمایشهای مختلف جهت بررسی علت بیماریهای کلیوی متوجه میشود دیابت دارد. در واقع دیابت توانسته است بسیار آرام آرام و طی چند سال به کلیه آسیب برساند.
علائمی که باید در این شرایط جدی تلقی شده و بررسی دقیقی روی آنها انجام شود عبارتند از:
پس از بروز هر کدام از این علائم باید به پزشک مراجعه کرد. تشخیص اصلی بروز بیماریهای کلیوی در بیماران دیابتی نیز با آزمایشهای بسیار دقیق در آزمایشگاههای معتبر امکان پذیر است.
پیش از مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی باید حتما با استفاده از آزمایش خون از وجود این بیماریها مطمئن شوید. در بالا خواندیم که قند خون میتواند به فیلترهای کلیه آسیب برساند. پس از آسیب رسیدن به گلومرول مقدار زیادی پروتوئین از خون به ادرار نشت میکند.
پروتوئینی که از کلیهها خارج میشود آلبومین نام دارد. یک فرد سالم به دلیل اینکه میزان نرمالی از پروتوئین دفع میکند، میزان نرمالی از آلبومین نیز در خون خود دارد؛ اما در خون یک فرد دیابتی که کلیه آسیب دیده دارد میزان زیادی از آلبومین دیده میشود. به همین دلیل یکی از مواردی که در آزمایش خون فرد بیمار چک میشود، میزان آلبومین خون است. البته با اندازه گیری پروتوئین در ادرار نیز میتوان نسبت به تشخیص نفروتراپی دیباتی اقدام کرد.
افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند جهت جلوگیری از بیماریهای دیگر مانند بیماریهای کلیوی که در بالا گفته شد؛ باید به دستورات پیشگیرانه و دستهای از مراقبتها که در ادامه گفته شد دقت کنند. این دسته فعالیتها شانس ابتلا به بیماریهای جدید را کاهش داده و میزان امید به زندگی بیماران دیابتی را نیز افزایش میدهند. در ادامه دستهای از انواع مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی را شرح خواهیم داد:
برخی از مواقع وضعیت سلامتی برخی از مبتلایان به دیابت از حالت عادی خارجی میشود؛ بنابراین خود فرد و حتی گاهی اطرافیان او نمیتوانند به خوبی دستورات غذایی و دارویی که مربوط به مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی است را اجرا کنند. در چنین شرایطی بهترین کار اینست که جهت جلوگیری از ابتلا به بیماریهای کلیوی و برای مراقبت بیشتر و دقیق تر از بیمار، کار را به شرکتها و موسساتی که خدمات پرستاری در منزل را انجام میدهند بسپارید.
یکی از بهترین این موسسات موسسه توانبخش است. این شرکت بهترین و با تجربهترین پرستاران را برای مراقبت از بیمارانی با شرایط مختلف به منزل و بیمارستان ارسال میکند. در این شرایط میتوانید مطمئن باشید که یک متخصص به بهترین نحو از بیمار شما مراقبت کرده و همه چیز را با دقت کنترل میکند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاورین این مرکز تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید