علائم و درمان عفونت گوش

عفونت گوش یکی از شایع‌ترین و دردناک‌ترین بیماری‌های گوش است که می‌تواند در هر سنی رخ دهد. عفونت گوش می‌تواند به سه نوع گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تقسیم شود. علت عفونت گوش معمولا ورود باکتری یا ویروس به گوش است.

درمان عفونت گوش بستگی به نوع و شدت آن دارد. برخی از عفونت‌های گوش خود به خود بهبود می‌یابند، اما برخی نیاز به مصرف داروهای مختلف یا حتی جراحی دارند.

پیشگیری از عفونت گوش نیز یکی از موارد مهمی است که باید به آن توجه کنیم. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع عفونت گوش، علائم، علل، روش‌های تشخیص و درمان آن بپردازیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید و آموزنده باشد.

برای مراقبت و پرستاری از فرد بیمار خود، در فضای آرامبخش خانه خود، تنها کافی است با مشاوران توانبخش از طریق مشاوره تلفنی رایگان در تماس باشید و شرایط خود را بیان کنید تا در هر ساعت از 24 ساعت روز، پرستار در منزل اعزام کنند.

نشانه‌های عفونت گوش چیست؟

نشانه‌های عفونت گوش چیست؟

عفونت گوش می‌تواند در قسمت‌های مختلف گوش رخ دهد و علائم و نشانه‌های متفاوتی داشته باشد. برخی از علائم و نشانه‌های رایج عفونت گوش عبارتند از:

  • درد گوش، که ممکن است شدید، مداوم، یا موقتی باشد و معمولا با فشار، حرکت، یا خوابیدن بدتر شود.
  • ترشح گوش، که ممکن است شفاف، زرد، سبز، خونی یا چرکی باشد و نشانه‌ پارگی پرده گوش یا عفونت گوش خارجی باشد.
  • مشکل در شنوایی می‌تواند یکی از دلایل عفونت گوش باشد، که ممکن است این مشکل به دلیل انسداد گوش با مایع، چرک، یا موم باشد اما معمولا موقتی است.
  • با تحریک گوش داخلی توسط عفونت یا مایع تعادل شخص مختل می‌شود و با حالاتی مانند سرگیجه، تاری دید، یا حرکات چشمی ناهماهنگ همراه باشد. نداشتن تعادل درست می‌تواند از نشانه عفونت گوش باشد.
  • تب، که ممکن است نشانه‌ واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت باشد و معمولا با عفونت گوش میانی در کودکان رخ می‌دهد.
  • خارش گوش، که ممکن است نشانه‌ عفونت گوش خارجی یا اگزما باشد و با قرمزی، تورم یا پوسته‌پوسته شدن گوش همراه باشد.
  • سردرد، به دلیل فشار یا التهاب در گوش یا سینوس‌ها ایجاد شود، ممکن است از علائم عفونت گوش در بزرگسالان و کودکان باشد.

شما می‌توانید با مراجعه به مقاله «عفونت گوش و سردرد» از ارتباط عفونت گوش با سردرد بیشتر مطلع شوید.

4 روش اصلی‌ تشخیص و تست عفونت گوش

روش اصلی‌ تشخیص و تست عفونت گوش

عفونت گوش ممکن است به دلایل مختلفی مانند ورود باکتری یا ویروس به گوش از طریق شیپور استاش، آسیب به پرده گوش، حساسیت یا مصرف بعضی داروها ایجاد شود. برای تشخیص عفونت گوش، می‌توان از راهکار‌هایی که در ادامه توضیح خواهیم داد استفاده کرد. همچنین شما می‌توانید برای تشخیص و تست عفونت گوش در منزل از طریق مشاوره تلفنی رایگان با مشاوران ما در تماس باشید.

  1. معاینه فیزیکی: پزشک با استفاده از یک ابزار به نام اتوسکوپ، داخل گوش را می‌بیند و به دنبال علائمی مانند قرمزی، تورم، پارگی یا ترشح پرده گوش، مایع یا چرک در گوش میانی و التهاب یا زخم در گوش خارجی می‌گردد.
  2. تست‌های شنوایی: پزشک ممکن است برای اندازه‌گیری میزان شنوایی فرد، از تست‌هایی مانند تست صدای زنگ، تست صدای گفتار، تست صدای نوار یا تست صدای کامپیوتری استفاده کند.
  3. تست‌های تصویربرداری: برای بررسی وجود خرابی، تومور، ماستوئیدیت یا مننژیت، از تست‌های تصویربرداری مانند اکس‌ری، سی‌تی اسکن یا ام‌آر‌آی می‌توان استفاده کرد.
  4. تست‌های آزمایشگاهی: یکی دیگر از روش‌ها برای شناسایی نوع و عامل عفونت، تست‌های آزمایشگاهی مانند آزمایش خون، آزمایش ترشح گوش یا آزمایش مایع گوش میانی است.

4 روش درمان خانگی و طبیعی عفونت گوش

شما می‌توانید از روش‌های درمان خانگی برای گوش درد و عفونت گوش استفاده کنید. این روش‌ها با اینکه ممکن است درمان قطعی برای شما نباشد اما در صورت دسترسی نداشتن به پزشک متخصص یا داروهای مناسب، می‌توانید از این روش‌ها برای درمان خانگی عفونت گوش استفاده کنید.

اما پیشنهاد می‌شود در صورت دیدن نشانه‌های عفونت گوش در خود، تشدید آن‌ها در طول زمان، به پزشک مراجعه کنید یا با موسسه پرستاری توانبخش در تماس باشید تا برای شما امکان ویزیت پزشک عمومی در منزل را فراهم کنند.

1. روغن‌های اسانسی

درمان خانگی عفونت گوش با روغن های اسانسی

این روش برای درمان عفونت گوش خارجی مناسب است. روغن‌های اسانسی مانند روغن اسطوخودوس، روغن لیمو، روغن نعناع یا روغن گل محمدی خواص ضدالتهاب، ضددرد، ضدباکتری و ضدقارچ دارند و می‌توانند در کاهش التهاب، درد، ترشح و خارش گوش موثر باشند.

2. گیاهان دارویی

این روش برای درمان عفونت گوش میانی مناسب است. گیاهان دارویی مانند گیاه سرخارگل، گیاه گردن کلفت، گیاه گل ختمی یا گیاه گل بابونه خواص ضدالتهاب، ضدباکتری، ضدویروس و ضداکسایش دارند و می‌توانند در کاهش التهاب، درد، تورم و مایع گوش موثر باشند.

3. سیر و روغن زیتون

درمان خانگی عفونت گوش با سیر و روغن زیتون

این روش برای درمان عفونت‌های باکتریایی گوش موثر است. سیر خواص ضدباکتری، ضدقارچ، ضدالتهاب و ضددرد دارد و می‌تواند در کشتن باکتری‌های عامل عفونت گوش و تسکین درد گوش موثر باشد. روغن زیتون هم خواص ضدالتهاب و ضداکسایش دارد و می‌تواند در کاهش التهاب و ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده گوش کمک کند.

4. آب پیاز

درمان خانگی و طبیعی عفونت گوش با آب پیاز

این روش برای درمان عفونت گوش خارجی مناسب است. آب پیاز خواص ضدباکتری، ضدقارچ، ضدالتهاب و ضددرد دارد و می‌تواند در کشتن باکتری‌ها و قارچ‌های عامل عفونت گوش و تسکین درد و التهاب گوش موثر باشد.

روش‌های درمان عفونت گوش با دارو و جراحی

برای درمان عفونت گوش، بسته به نوع و شدت عفونت، روش‌های مختلفی وجود دارد که با مشورت با پزشک متخصص می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید، این روش‌ها شامل مواردی که در ادامه توضیح می‌دهیم می‌شود.

1. داروهای ضد التهاب و ضد درد

این داروها می‌توانند در کاهش التهاب، درد و تب ناشی از عفونت گوش موثر باشند. این داروها شامل مواردی همچون آسپرین، ایبوپروفن، پاراستامول یا ناپروکسن می‌شود. این داروها را می‌توان به صورت قرص، شربت یا قطره مصرف کرد.

البته باید دقت کرد که این داروها فقط علائم را تسکین می‌دهند و عفونت را درمان نمی‌کنند. همچنین برخی از این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. بنابراین قبل از مصرف داروها حتما باید با پزشک مشورت کرد.

2. آنتی‌بیوتیک‌ها

این داروها می‌توانند در درمان عفونت‌های باکتریایی گوش موثر باشند. معمولا از داروهایی مانند آموکسی‌سیلین، سفالوسپورین، آزیترومایسین یا کلاریترومایسین استفاده می‌شود. این داروها را می‌توان به صورت قرص، شربت یا قطره مصرف کرد.

البته باید دقت کرد که این داروها فقط در صورتی که عفونت گوش باکتریایی باشد مفید هستند و در صورتی که عفونت گوش ویروسی یا قارچی باشد بی‌اثر هستند. همچنین برخی از این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهای دیگر تداخل داشته باشند.

برای اطلاع از بهترین داروها با توجه به شرایط عفونت گوش خود به مقاله «بهترین آنتی‌بیوتیک برای عفونت گوش» مراجعه فرمایید.

3. قطره‌های گوش

درمان عفونت گوش با قطره گوش

این داروها می‌توانند در کاهش التهاب، درد، ترشح و خارش گوش موثر باشند. معمولا از داروهایی مانند هیدروکورتیزون، لیدوکائین، آنتی‌بیوتیک یا ضدقارچ استفاده می‌شود. این داروها را می‌توان به صورت قطره مستقیما داخل گوش ریخت.

البته باید دقت کرد که این داروها فقط برای عفونت گوش خارجی مناسب هستند و در صورتی که پرده گوش پاره شده باشد یا عفونت گوش میانی یا داخلی باشد نباید از آن‌ها استفاده کرد.

4. جراحی

این روش می‌تواند در درمان عفونت‌های گوش شدید یا مقاوم موثر باشد. معمولا از روش‌هایی مانند تیمپانوستومی، ماستوئیدکتومی، تیمپانوپلاستی یا استاپدکتومی استفاده می‌شود. این روش‌ها شامل برداشتن مایع یا چرک از گوش میانی، برداشتن استخوان ماستوئید، ترمیم پرده گوش یا تعویض استخوان‌های گوش میانی هستند.

البته باید دقت کرد که این روش‌ها فقط در صورتی که داروهای دیگر عمل نکرده باشند یا عفونت گوش خطرناک باشد انجام می‌شوند. همچنین برخی از این روش‌ها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا باعث کاهش شنوایی یا تعادل شوند.

با انواع عفونت گوش، علائم، علل، روش‌های تشخیص و درمان آن آشنا شدیم.

گوش، یکی از حیاتی‌ترین اعضای بدن ما است که نیاز به مراقبت و نگهداری ویژه‌ای دارد. ما در این مقاله سعی کردیم تا به علائم عفونت و دلایلی که باعث آن می‌شوند، همچنین برخی از روش‌های پزشکی و خانگی درمان عفونت گوش بپردازیم.

برای پیشگیری از عفونت گوش و کاهش خطر ابتلا به آن، رعایت بهداشت و اجتناب از ترکیب کردن داروهای گوش با داروهای دیگر از عوامل موثری است باید به آن توجه کنید. البته دقت داشته باشید اگر هر گونه درد و مشکلی را در گوش‌های خود احساس کردید بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و از خدمات و درمان‌های تخصصی بهره ببرید.

برای مشاوره و راهنمایی و در صورت دیدن علائم عفونت گوش از طریق مشاوره تلفنی رایگان با ما در تماس باشید.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *