مراحل غم و اندوه چیست ؟

مراحل غم و اندوه چیست؟ حدود نیم قرن پیش روانشناسان، پنج مرحله از غم و اندوه را شناسایی و معرفی کردند. مراحل غم و اندوه بر اساس مطالعات اولیه انجام شده در مورد احساسات بیمارانی بود که با بیماری لاعلاج مواجه بودند، اما بسیاری از مردم آن‌ها را به انواع دیگر تغییرات منفی زندگی و از مفارقت‌ها، مانند مرگ یک عزیز یا جدایی تعمیم داده اند.

5 مرحله غم و اندوه

پنج مرحله غم و اندوه

مرحله اول – انکار: “این اتفاق نمی‌تواند برای من بیفتد”

مرحله دوم – عصبانیت: “چرا این اتفاق افتاده و مقصر کیست؟”

مرحله سوم – چانه‌زنی: “اجازه ندهید این اتفاق بیفتد و در عوض تلافی خواهم کرد”

مرحله چهارم – افسردگی: “ از اینکه نمی توانم کاری انجام دهم، خیلی ناراحتم”

مرحله پنجم – پذیرش: “من راضی با اتفاقی که افتاده هستم و راضیم به رضای خدا”

اگر هر یک از این احساسات یاد شده بالا را به دنبال از دست دادن عزیزی یا چیز مورد علاقه‌تان تجربه می‌کنید، بدانید که واکنش شما طبیعی است و به مرور زمان به زندگی عادی باز خواهید گشت.

همه کسانی که غمگین هستند، تمام این مراحل را طی نمی‌کنند، با این حال اشکالی هم ندارد. برخلاف تصور رایج، برای بهبودی لازم نیست تمام یا هر مرحله را طی کنید. در واقع برخی افراد غم خود را بدون گذراندن هیچ یک از این مراحل پشت سر می‌گذارنند. اگر این مراحل غم و اندوه را پشت سر بگذارید، احتمالاً آن‌ها را به ترتیب منظم و متوالی تجربه نخواهید کرد، بنابراین نگران نباشید که «باید» چه احساسی داشته باشید یا در کدام مرحله قرار دارید.

روانشناسان از مرکز http://helpguide.org هرگز قصد نداشتند که این مراحل چارچوبی سفت و سخت باشد و برای همه کسانی که عزادار هستند اعمال شود. روانشناسان در مورد پنج مرحله غم میگویند: “آن‌ها منظورشان این نبود که همه احساسات درهم و برهم افراد را در بسته‌های طبقه‌بندی‌شده جمع کنند. روانشناسان پاسخ‌هایی برای از دست دادن عزیزان بسیاری از مردم دارند، اما یک واکنش معمولی برای از دست دادن عزیزان وجود ندارد، زیرا هیچ ضرر معمولی وجود ندارد. غم و اندوه ما به اندازه زندگی ما فردی است.”

غم و اندوه می‌تواند یک ترن سریع السیر قابل عبور باشد. به جای طی یک سری مراحل سوگواری، ممکن است فرآیند سوگواری را به عنوان یک ترن سریع السیر، پر از فراز و نشیب، و با اوج و فرود در نظر بگیریم. مانند بسیاری از ترن‌های سریع‌السیر، شروع حرکت در ابتدا سخت و خشن است، فرود غمگساری ممکن است عمیق‌تر و طولانی‌تر باشد.

روزهای سخت سوگواری باید با گذشت زمان کمتر و کوتاه‌تر شوند، اما برای جبران خسارت‌ها به زمان نیاز است. حتی سال‌ها پس از فقدان عزیزان، احساس غم و اندوه شدید به‌ ویژه در رویدادهای خاص مانند عروسی خانوادگی یا تولد فرزند، ممکن است بروز کند.

علائم غم و اندوه

در حالی که از دست دادن، افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار می‌دهد، بسیاری از ما علائم زیر را هنگام سوگواری تجربه می‌کنیم. فقط به یاد داشته باشید که تقریباً هر چیزی که در مراحل اولیه غم و اندوه تجربه می‌کنید طبیعی است، از جمله: احساس دیوانه شدن، احساس اینکه در خواب بدی هستید یا زیر سوال بردن اعتقادات مذهبی یا معنوی خود.

الف – علائم عاطفی غم و اندوه

شوک و ناباوری: بلافاصله پس از باخت، پذیرش آنچه اتفاق افتاده بسیار دشوار است. ممکن است احساس پوچی کنید، در باور اینکه فقدان واقعاً اتفاق افتاده شک داشته باشید یا حتی حقیقت را انکار کنید. به عنوان مثال، اگر عزیزی مرده یا چیز مورد علاقه ای را که دوستش دارید از دست داده اید، ممکن است انتظار داشته باشید که او برگردد، حتی اگر می‌دانید که او رفته است.

غمگین بودن: غمگساری عمیق احتمالاً تجربه شده‌ترین علامت غم و اندوه است. ممکن است احساس پوچی، ناامیدی، اشتیاق یا تنهایی عمیق داشته باشید. همچنین ممکن است زیاد گریه کنید یا از نظر عاطفی احساس بی‌ثباتی کنید.

احساس گناه: از کارهایی که انجام دادید و ابراز نکردید یا انجام ندادید و پشیمان هستید یا احساس گناه می‌کنید. همچنین ممکن است در مورد برخی از احساسات احساس گناه کنید ( مثلاً وقتی فردی پس از یک بیماری طولانی و سخت فوت کرد، احساس آرامش کنید). حتی ممکن است به خاطر اینکه کارهای بیشتری برای جلوگیری از ضرر انجام نداده‌اید، احساس گناه کنید، حتی اگر کاملاً از دست شما خارج شده باشد.

ترس: یک ضرر قابل توجه بوده و می‌تواند باعث ایجاد نگرانی‌ها و ترس در ما شود. برای مثال: اگر شریک زندگی، شغل یا خانه خود را از دست داده‌اید، ممکن است نسبت به آینده احساس اضطراب، درماندگی یا ناامنی کنید. حتی ممکن است حملات عصبی و عجولانه داشته باشید.

مرگ یکی از عزیزان می تواند باعث ترس از مرگ و میر شما، مواجهه با زندگی بدون آن شخص یا مسئولیت‌هایی شود که اکنون به تنهایی با آن روبرو هستید. خشم شما اگر از دست دادن عزیزتان تقصیر کسی نبوده، ممکن است احساس عصبانیت و رنجش کنید. اگر یکی از عزیزانتان را از دست داده اید، ممکن است با خودتان، خدا، پزشکان یا حتی شخصی که به خاطر کسی که عزیزتان را رها کرده تا عزیزتان جان خود را از دست داده است، عصبانی باشید.

ممکن است احساس کنید به سرزنش کسی که به خاطر ظلمی که در حق شما شده اقدام کنید، برای اجتناب از اثرات سرزنش افراد با مراقب خود از موسسه مراقبتی توانبخش تماس بگیرید.

به فیلم رهایی از غم و اندوه به زبان اصلی https://youtu.be/Q2BJsOQypuw توجه کنید.

ب – علائم جسمی غم و اندوه

ما اغلب غم و اندوه را یک فرآیند کاملاً احساسی می‌دانیم، اما غم و اندوه اغلب شامل مشکلات جسمانی هم هست، از جمله این مشکلات :

  • خستگی
  • حالت تعوع
  • کاهش ایمنی بدن
  • افزایش یا کاهش وزن
  • دردها و جراحت
  • بیخوابی
نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *