تنقیه چیست؟ معنی تنقیه از نظر لغوی پاکیزه کردن، لایروبی راه آب و قنات است و در علم پزشکی تنقیه یا انما (enema) به تزریق آب یا مایعات به رکتوم (انتهای روده بزرگ) میگویند.
انجام انما و تنقیه برای این است که فضولات باقیمانده در روده تخلیه کامل شود. دلایلی برای انجام انما یا تنقیه وجود دارد که از جمله آن میتوان به رفع یبوست، انجام اعمال جراحی، غربالگری سرطان، کولونوسکوپی، تجویز داروها، سیگموئیدوسکوپی و انجام برخی معاینات پزشکی اشاره کرد. به دلیل اینکه یبوستهای طولانی منجر به فشار به انتهای روده بزرگ و بروز بیماریهای مقعدی مثل شقاق و هموروئید میشود لازم است در صورت بروز آن اقدام به انجام انما نمود.
برخی افراد سالمند ناتوان و یا بیمارانی که مجبورند مدتهای طولانی در بستر باشند و یا استراحت مطلق هستند به دلیل عدم تحرک دچار یبوستهای طولانی و آزاردهنده میشوند. انجام انما یا تنقیه برای این افراد بسیار ضروری است. اگر در منزل سالمند یا بیماری دارید که نیاز به این عمل دارد و خود به دلایلی از انجام آن معذور هستید میتوانید از موسسه پرستاری توانبخش درخواست تنقیه در منزل نمایید تا پرستاران حرفهای این موسسه برای رفع این مشکل به شما کمک کنند.
با ما در ادامه همراه باشید تا به سوال تنقیه چیست؟ پاسخ دهیم.
انما راهی برای تخلیه مدفوع از روده و شستشوی کولون و رکتوم است. از این روش آب درمانی معمولا برای رفع یبوستهای شدید استفاده میشود.
انجام انما یا تنقیه را میتوان در منزل انجام داد البته باید طبق دستورالعمل پزشک و با دقت این کار انجام شود تا موجب آسیب به ناحیه مقعد نشود. همچنین برای برخی بیماران که در سطح هوشیاری پایین به سر میبرند یا قادر به تحرک نیستند مانند افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند به دلیل وجود یبوست در آنها گاها مورد استفاده قرار میگیرد.
پیشنهاد میکنیم مقاله کشیدن بخیه در منزل را مطالعه نمایید.
کیت انما معمولا یک محفظه نگهدارنده دارد که میتواند کیسهای یا به اشکال دیگری باشد. این محفظه برای نگهداشتن مایع که میتواند مواد ملین، روغن و یا محلول آب نمک باشد است و به یک نازل یا لوله متصل میباشد.
همانطور که پیشتر گفتیم یبوست طولانی میتواند باعث ایجاد بیماری هموروئید شود. شما میتوانید با مطالعه مقاله «درمان بواسیر در طب سنتی» از روشهای درمان این بیماری در طب سنتی ا=مطلع شوید.
در روده بزرگ باکتریهایی وجود دارند که به طور طبیعی برای بدن مفید هستند و انجام تنقیه تعادل آنها را به هم میزند و همین طور الکترولیت های بدن را خارج میکند. همین طور استفاده از نمک حمام، سدیم فسفات، نمک اپسوم، منیزیم سولفات در مواردی موجب بر هم خوردن تعادل طبیعی بدن و حتی مرگ فرد شده است.
برخی محلولها که در انجام تنقیه از آنها استفاده میشود ماهیت اسیدی دارند و میتوانند به بافت روده آسیب بزنند و موجب التهاب، عفونت و گاها مرگ فرد شوند. پس این عمل را نباید خودسرانه در منزل انجام داد.
در برخی موارد دیده شده که استفاده نادرست از وسایل تنقیه موجب سوراخ شدن روده گردیده است پس علاوه بر استریل بودن ابزار این کار باید روش صحیح استفاده از آن را نیز دانست.
در ادامه میتوانید با مطالعه مقاله «کنترل علائم حیاتی بیمار» با ما همراه باشید.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید