عفونت ریه (درمان عفونت ریه)

عفونت ریه زمانی روی می‌دهد که برخی از میکروارگانیسم‌ها، مانند ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و در موارد کمی، انگل‌ها از راه تنفس وارد ریه شما می‌شوند. در نتیجۀ این عفونتِ فراگیر، ترشحات خلطی راه تنفس شما را می‌بندد و تنفس شما دچار مشکل می‌شود. در واقع در پاسخ این پرسش که عفونت ریه چیست باید بگوییم نوعی بیماری است که از راه ذرات آلودۀ معلق در هوا وارد ریه‌های شما می‌شود. این ذرات آلوده از سرفه، عطسه و تنفس افراد دیگر مبتلا به این بیماری وارد فضا شده‌اند.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

با ما همراه باشید تا در ابتدا این بیماری را بهتر بشناسید و پس از آن، با معرفی انواع عفونت ریه، درمان آنها را هم بدانید. همچنین بدانید چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید یا از موسسه توانبخش کمک بگیرید.

پرستار بیمار

عفونت ریه چیست؟

عفونت ریه چیست؟

عفونت ریوی نوعی التهاب در بافت ریه است که یک یا هر دو سمت ریه را درگیر می‌کند. این التهاب همان‌طور که اشاره شد، در اثر ورود ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها به داخل ریه شما آغاز می‌شود. در صورت درمان عفونت ریه در مراحل شروع آن، این بیماری به آسانی درمان می‌شود. اما اگر درمان بیماری به تاخیر افتد، می‌تواند باعث ایجاد خلط‌های زیاد، سرفه‌های شدید، تنگی نفس و پیامدهای بدتری شود.

این بیماری با نام‌های دیگری مانند پنومونی ریه، عفونت سینه و ذات‌الریه هم شناخته می‌شود. افراد در هر سنی ممکن است به عفونت ریوی دچار شوند و این بیماری سن ‌و سال نمی‌شناسد.

عفونت ریوی درمان های گوناگونی دارد که پیش از پرداختن به آنها، باید انواع آن را بشناسیم.

انواع عفونت ریوی

انواع عفونت ریه چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟ در پاسخ این پرسش باید به موارد مختلفی اشاره کنیم. البته توجه داشته باشید که در عفونت ریه درمان باید با توجه به نوع میکروارگانیسمی که به بدن شما حمله کرده، صورت گیرد.

  1. سرماخوردگی: سرماخورگی رایج‌ترین نوع عفونت ویروسی در ریه است که همه افراد ممکن است در طول سال درگیر آن شوند. این ویروس بینی، گلو، سینوس‌ها و نای را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  2. آنفلوانزا: آنفلوانزا و آنفولانزای فصلی از معمول‌ترین انواع عفونت ریوی هستند. هر دوی این بیماری‌ها در اثر آلودگی فرد به ذرات آلوده و معلق در فضا بروز می‌کند. نشانه‌های این نوع عفونت ریوی شامل تب و لرز، گلودرد، گرفتگی بینی، آب‌ریزش بینی، بدن‌درد، سردرد، خستگی و سرفه‌های خفیف است.
  3. کرونا: ویروس کرونا بیشترین عامل عفونت ریوی در چند سال اخیر، در همه دنیا بوده است. انواع مختلفی از این ویروس شناخته شده است که برخی سخت‌تر و برخی راحت‌تر درمان می‌شوند.
  4. برونشیت: برونشیت نوعی عفونت است که نایژه‌ها یا راه‌های هوایی بزرگ ریه را درگیر می‌کند. این بیماری در بیشتر موارد ویروسی است.
  5. برونشیولیت: برونشیولیت ویروسی است که راه‌های هوایی کوچک یا برونشیول‌ها را در ریه‌ها درگیر می‌کند. برونشیولیت بیشتر در کودکان زیر دو سال دیده می‌شود. در درمان عفونت ریه، در بیماری برونشیولیت، نیازی به بستری شدن کودک در بیمارستان نیست.

علائم عفونت ریه

علائم و نشانه های عفونت ریه

علائم عفونت ریه بسیار است. با شناسایی آنها می‌توانید اقدامات موثری در درمان خود یا فرد مبتلا انجام دهید، یا به پزشک مراجعه کنید.

برخی از شایع‌ترین نشانه‌های عفونت ریوی را بشناسید:

  1. سرفه و سرفه خونی: بسیاری از ما با سرفه کردن متوجه وجود عفونت ریه در بدن خود یا دیگران می‌شویم. سرفه‌ها می‌توانند متفاوت، و گاهی خشک یا تر باشند. سرفه‌ای که درآن خلطِ همراه با خون دیده شود هم از نشانه‌های این بیماری است. البته سوالی در اینجا مطرح می‌شود که در هر کدام از این موارد، درمان عفونت ریه چیست؟ پاسخ این است که با توجه به سطح درگیر شدن بدن شما، باید درمان متفاوتی برای آن در نظر بگیریم.
  2. مخاط گلو: به‌طور معمول عفونت ریوی با مخاط گلو همراه است. این مخاط با توجه به شدت بیماری می‌تواند شفاف، زرد، سبز یا حتی قهوه‌ای باشد. همچنین ممکن است بدبو یا بدون بو باشد. در صورت عفونت‌های شدید ریوی، روند درمان این بیماری طولانی‌تر می‌شود.
  3. درد قفسه سینه: احساس درد در قفسه سینه هم یکی دیگر از نشانه‌های عفونت ریوی است. این درد بیشتر در زمان تنفس به سراغ بیمار می‌آید.
  4. تنفس سریع و خس‌خس سینه: خس‌خس سینه در بیشتر موارد، در زمان بازدم رخ می‌دهد. البته در مواردی هم این مشکل در زمان دم اتفاق می‌افتد. تنفس‌های سریع و پی‌درپی نیز یکی دیگر از نشانه‌های این بیماری است. ممکن است صداهایی هم در زمان تنفس، در قفسه سینه شنیده شود.
  5. دمای بدن: دمای بدن در زمان عفونت ریوی ممکن است به‌صورت غیرطبیعی، پایین، یا بالاتر از 40 درجه سانتی‌گراد باشد.
  6. لرز و تشنج: در صورتی که عفونت ریه درمان نشود و دمای بدن از حد خاصی بالاتر رود، ممکن است حالت تشنج برای فرد اتفاق بیفتد. تب و لرز هم پیامد طبیعی این بیماری است.
  7. نشانه‌های تنفسی: علائم تنفسی را هم باید جزو علائم این بیماری به شمار آورد. گرفتگی بینی، گرفتگی صدا، لارنژیت یا گرفتار شدن تارهای صوتی و سردرد نیز از علائم این بیماری به شمار می‌رود.
  8. علائم دیگر: برای اینکه بدانید سایر علائم عفونت ریه چیست، باید به نشانه‌های مختلفی اشاره کنیم. دردهای ماهیچه‌ای، درد مفصل‌ها، بی‌اشتهایی، خستگی، سیانوز یا آبی شدن لب‌ها، انگشت‌ها و پاها، گیجی یا زمین خوردن در افراد سالمند، بی‌حالی، تغییر در شکل انگشتان دست و پا، تهوع یا حتی اسهال هم از نشانه‌های این بیماری به شمار می‌روند.

چه زمانی برای عفونت ریه باید به دکتر مراجعه کنیم؟

چه زمانی به علت عفونت ریه باید به دکتر مراجعه کنیم؟

شاید بتوان گفت زمان مراجعه به دکتر، برای افراد مختلف متفاوت است. هر کسی با ویژگی‌های بدن خود آشنا است و می‌تواند شدت و ضعف عفونت ریه را در بدن خود تشخیص دهد. اما در حالت کلی بهتر است با دیدن مواردی مانند آنچه در ادامه به آنها اشاره می‌شود، به درمانگاه مراجعه کنید یا با موسسه توانبخش تماس بگیرید تا برای شما امکان ویزیت پزشک عمومی در منزل را فراهم کند.

مواردی مانند:

  • اگر دمای بدن شما بالاتر از 39 درجه سانتی‌گراد باشد.
  • چنانچه عفونت ریه درمان نشده تا دو هفته داشته باشید.
  • در صورتی که سرفه‌های شما شدید یا خونی باشد، یا دفع خلط داشته باشید.
  • چنانچه تنگی نفس داشته باشید هم درمان عفونت ریه خود را به پزشک بسپارید.
  • اگر دچار دردهای شدید قفسه سینه شده باشید.
  • در صورتی که تنفس شما سریع و نامنظم باشد.
  • چنانچه تپش قلب شما به بیش از 100 ضربه در دقیقه برسد.
  • اگر حالت سبکی در سر خود احساس می‌کنید.
  • در صورتی که سالمند هستید و سرتان گیج می‌رود و تعادل خود را از دست می‌دهید.
  • چنانچه بیمار شما کودکی است که از خوردن خودداری می‌کند یا بی‌حال است نیز باید در درمان عفونت ریه او شتاب کنید.
  • چنانچه نشانه‌های کم‌آبی بدن، مانند خیس نشدن پوشک و تشنگی در نوزاد شما دیده می‌شود.
  • در صورت داشتن حالت تهوع و استفراغ در زمان عفونت ریه درمان آن را به پزشک بسپارید.

شما می‌توانید با مراجعه به مقاله «بهترین قرص آنتی بیوتیک برای عفونت ریه» با انواع قرص‌های آنتی‌بیوتک برای درمان عفونت‌های ریه مختلف آشنا شوید.

به درمانگاه برویم یا درمانگاه را به خانه خود بیاوریم؟

در صورت مبتلا شدن به عفونت ریوی، دو راه برای درمان پیش رو دارید:

  1. به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید: درمان عفونت ریه در بیمارستان، روشی معمول برای همه ما، از گذشته تاکنون بوده است. برای رفتن به درمانگاه باید بیمار را، حتی با حال بد، به محیطی سرشار از ویروس‌ها و آلودگی‌ها ببرید.
  2. درمانگاه یا بیمارستان را با خبر کردن موسسه‌های پزشکی و سلامت به خانه خود بیاورید:
    راه دیگری هم برای درمان عفونت ریه وجود دارد. با خبر کردن موسسه‌های سلامت و پزشکی مانند موسسه پرستاری توانبخش نیازی به بردن بیمار خود به محیط شلوغ و آلوده بیمارستان و درمانگاه ندارید. پزشکان ما در این موسسه با حضور یافتن در خانه شما، بیمار را معاینه می‌کنند و درمان‌های لازم را برای او آغاز می‌کنند.

درمان عفونت ریه

عفونت ریه درمان های مختلفی دارد. از جمله درمان خانگی و درمان پرشکی را در ادامه توضیح می‌دهیم.

درمان خانگی عفونت ریوی

گاهی عفونت ریه‌ با استراحت در خانه و درمان‌های خانگی بهبود می‌یابد. از درمان‌های خانگی به موارد مختلفی می‌توانیم اشاره کنیم:

  • مصرف داروهایی مانند استامینوفن و شربت‌های سرماخوردگی.
  • نوشیدن مایعات و آب فراوان.
  • بهره بردن از دستگاه بخارساز.
  • غرغره کردن سرم نمکی.
  • نوشیدن چای زنجبیل، عسل و آب لیمو و…

درمان پزشکی عفونت ریوی

  • درمان عفونت ریه ویروسی، مانند آنفولانزای نوع A با داروهای مختلف صورت می‌گیرد.
  • برای درمان عفونت ریوی از نوع باکتریایی باید آنتی بیوتیک تجویز شود. البته شدت عفونت مشخص می‌کند چه نوع آنتی بیوتیکی تجویز شود. همچنین تجویز عضلانی آمپول‌های آنتی بیوتیک یا مصرف وریدی آن هم در شرایط بیماری شدید و شدیدتر توصیه می‌شود.
  • داروهای ضد قارچ و انگل هم در درمان عفونت ریه قارچی و انگلی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

توجه داشته باشید که هر کدام از این درمان‌ها باید پس از معاینه، و به دستور پزشک انجام شوند.

خدمات مراقبت و رسیدگی به افراد مبتلا به بیماری عفونت ریه در موسسه توانبخش

خدمات مراقبت و رسیدگی به افراد مبتلا به بیماری عفونت ریه در موسسه توانبخش

پیش از این اشاره شد که می‌توانید از خدمات موسسه‌های پزشکی در خانه خود بهره ببرید. البته خدمات موسسه توانبخش تنها به حضور یافتن در خانه شما و معاینه بیمار محدود نمی‌شود. برای درمان عفونت ریوی، ابتدا پزشکان ما در خانه شما حضور پیدا می‌کنند. پس از آن در صورت نیاز به آزمایش، ما نمونه‌های مختلف را از بیمار شما گرفته، برای آزمایش به آزمایشگاه‌های می‌فرستیم. همچنین اگر بیمار شما نیاز به پرستار و مراقبت‌های خاص داشته باشد، با استخدام پرستار پاره‌وقت یا شبانه‌روی، می‌توانید درمان و پرستاری از بیمار خود را نیز به ما بسپارید.

پس برای عفونت ریه در کودکان یا بزرگسالان با پزشکان توانبخش در تماس باشید.

سهیل خوش نظر
گرد آورنده

سهیل خوش نظر

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *