اثرات خطرناک کم آبی در بدن و نحوه درمان آن

کم آبی بر سلامت و عملکرد بدن اثرات منفی زیادی دارد. چرا که آب یک عنصر ضروری برای حفظ سلامت بدن بوده و به عملکرد بهینه آن منجر می‌گردد. در برخی از فصول سال مانند فصل گرم تابستان به دلیل گرمای زیاد و یا فعالیت‌های بدنی شدید آب بدن از دست می‌رود و فرد را با اثرات خطرناک کم آبی در بدن مواجه می‌کند.

اثرات خطرناک کم آبی در بدن تنوع بسیار بالایی دارند و از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به احساس خشکی، تپش قلب و تاری دید اشاره کرد. افزایش سطح خستگی بدن، ضعف عمومی و سرگیجه از دیگر علائم و اثرات خطرناک کم آبی در بدن هستند.

در این مقاله به برخی از مهمترین اثرات خطرناک کم آبی در بدن اشاره کرده و روش درمان آن را نیز مرور و بررسی خواهیم کرد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.

موسسه پرستاری توانبخش با برخورداری از پرستاران و کارشناسان آموزش دیده و مجرب آماده مشاوره و راهنمایی شما است. شما تنها کافی است از طریق مشاوره تلفنی رایگان با شماره‌های درج شده در سایت با ما همراه باشید.

کمبود آب در بدن چیست و چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

کمبود آب در بدن چیست

کمبود آب بدن یعنی آب موجود در بدن کاهش پیدا کرده است. این حالت با افزایش میزان مصرف آب بدن اتفاق می‌افتد. در حالی که ترشح و یا انتقال آب به بدن کم است. یعنی بیش از حجم آبی که به بدن وارد می‌شود آن را مصرف می‌نمایید. با تشدید کمبود آب در بدن عملکرد آن را با مشکل مواجه خواهید ساخت. علل کم آبی در بدن بسیار متنوعند و کمبود آب می‌تواند در هر زمان و موقعیتی اتفاق بیفتد.

اگر احساس تشنگی زیاد و خشکی می‌کنید می‌توانید با مراجعه به مقاله «علت تشنگی زیاد و خشکی دهان» طالاعات کاملی در این موارد کسب کنید. در ادامه علل کم آبی در بدن را بررسی می‌کنیم.

علل کم آبی در بدن

یکی از مهم‌ترین علل کم آبی در بدن فعالیت شدید جسمانی است که تحت تاثیر آن تعریق بیشتری هم صورت می‌پذیرد و آب بیشتری هم از بدن خارج می‌گردد.

کمبود آب بدن ممکن است به دلیل مصرف کم و یا ناکافی آب در طول یک روز هم اتفاق بیفتد. برخی از افراد مقدار زیادی الکل مصرف می‌کنند. مصرف این مایع به ادرار زیادتر از حد منجر می‌گردد و میزان آب بدن را کاهش می‌دهد. در مواقعی که هوا گرما و خشکی بالاتری دارد امکان کم آب شدن بدن هم بیشتر است.

برخی از بیماری‌ها نیز به کم آب شدن بدن کمک می‌کنند. از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان به تب، اسهال و استفراغ و یا بیماری‌های کلیه اشاره کرد. در چنین شرایطی باید به دنبال درمان کم آبی در بدن بوده و آب و مایعات کافی به آن وارد کنید.

شما می‌توانید با کلیک بر روی «درمان کم آبی در بدن» به این قسمت از مقاله مراجعه فرمایید. در ادامه مهم‌ترین علل کم آبی در بدن و علایم کم آبی در بدن را توضیح می‌دهیم.

در کل مهم‌ترین علل کم آبی در بدن را می‌توان در لیست زیر خلاصه کرد:

  • فعالیت شدید بدنی
  • مصرف کم و ناکافی آب
  • مصرف مقدار زیادی الکل
  • بودن در محیط گرم و خشک
  • داشتن برخی بیماری‌ها مانند: اسهال، استفراغ یا بیماری‌های کلیه

علائم کم آبی در بدن

در ادامه به علائم کلی کم آبی در بدن اشاره می‌کنیم.

  • خشکی دهان و لب‌ها: اگر دهان یا لب‌های شما خشک و خسته به نظر می‌آیند، این ممکن است نشانه کم آبی باشد.
  • سردرد: کمبود آب می‌تواند باعث احتمال افزایش سردرد شود.
  • خستگی و ضعف: افت تعداد سلول‌های خونی به علت کم آبی می‌تواند باعث احساس خستگی و ضعف شود.
  • تیرگی ادرار: اگر ادرار شما تیره و غلیظ است، ممکن است به دلیل کم آبی باشد.
  • کاهش تولید ادرار: اگر مقدار ادرار تولید شده توسط بدن کاهش یابد، این نشانه کم آبی است.
  • درد عضلانی: کم آبی می‌تواند منجر به احساس درد و تنگی در عضلات شود.
  • سرگیجه و احساس گیجی: کم آبی می‌تواند باعث افت فشار خون شود و در نتیجه، سرگیجه و احساس گیجی ایجاد شود.

اگر علائم کم ابی در بدن را می‌بینید، می‌توانید با کارشناسان توانبخش از طریق مشاوره تلفنی رایگان در تماس باشید تا مشاوران توانبخش با تشخیص شدت کم آبی و راهنمایی شما در درمان همراه شما باشند. همچنین موسسه توانبخش می‌تواند به صورت فوری اقدام به اعزام پزشک و پرستار در منزل کند.

علایم کم آبی بدن در نوزادان و کودکان

علایم کم آبی بدن در کودکان

یکی از گروه‌های بسیار حساس که ممکن است اثرات خطرناک کم آبی در بدن آن‌ها بیشتر خود را نشان دهند، نوزادان و کودکان هستند. برخی از علائم و نشانه‌های کم آبی در بدن کودکان و نوزادان با دیگر رده‌های سنی از قبیل بزرگسالان متفاوت است.

بیشتر کودکان و نوزادان با کم آب شدن بدنشان دچار خشکی دهان و زبان شده و یا ممکن است در هنگام گریه کردن اشکی در چشمان آن‌ها مشاهده نکنید. خیس نکردن پوشک با گذشت ۳ ساعت پس از پوشیدن دیگر علامت کم آب شدن بدن نوزادان است.

این رده سنی ممکن است با کم آبی بدن با گود شدن زیر چشم‌ها و گونه‌ها مواجه شوند و یا در قسمت نرم در بالای جمجمه آن‌ها نوعی فرو رفتگی به چشم بخورد. همچنین ممکن است با علائمی که به آن‌ها علائم ترشح نمکی گفته می‌شود روبرو شوید که شامل ترشح چشم، ترشح بینی، تغییر کردن رنگ پوست و… هستند.

در کل علائم کم آبی در بدن کودکان و نوزادان را در لیست زیر به صورت خلاصه می‌توان مشاهده کرد:

  • خیس نکردن پوشک با گذشت ۳ ساعت پس از پوشیدن
  • خشکی دهان و زبان
  • گود شدن زیر چشم‌ها و گونه‌ها
  • تغییر کردن رنگ پوست
  • هنگام گریه کردن، گریه در چشمان آن‌ها مشاهده نشود

اثرات کم آبی در بدن نوزادان و کودکان خیلی خطرناک‌تر از بزرگسالان است، پس والدین عزیز نیاز است در صورت مشاهده علائم حتما برای رفع آن‌ها اقدام کنند. شما به منظور مشاوره در خصوص این علائم یا درخواست پرستار کودک در منزل می‌توانید با مشاوران توانبخش از طریق مشاوره تلفنی رایگان در تماس باشید.

اثرات خطرناک کم آبی در بدن در کدام گروه سنی بیشتر است؟

اثرات خطرناک کم آبی در بدن تمامی رده‌های سنی و اقشار مختلف را تهدید می‌کند. اما برخی از افراد بیش از سایرین در معرض آن هستند. از مهم‌ترین این افراد می‌توان به ورزشکاران اشاره کرد و یا افرادی را نام برد که فعالیت‌های بدنی شدیدی در طول یک روز دارند.

کم آبی در بدن می‌تواند منجر به عفونت در مجاری ادرار، ایجاد سنگ کلیه و در کل اختلال در عملکرد کلیه‌ها شود. از دیگر اثرات خطرناک کم آبی در بدن می‌توان مشکلات گوارشی مانند سختی در دفع یا حتی یبوست اشاره کرد که با تشدید کم آبی در بدن امکان بروز بیماری‌های گوارشی جدی و حتی بیماری‌های قلبی عروقی را زیادتر کرد.

نباید از اثرات خطرناک کم آبی در بدن از لحاظ روحیه و حالات ذهنی نیز غافل شوید که عبارتند از: افزایش خستگی، ایجاد اضطراب، تنش‌های عصبی و کاهش تمرکز. در ادامه اثرات کم آبی در بدن را با توجه به گروه‌های مختلف دقیق‌تر بررسی می‌کنیم.

اثرات خطرناک کم آبی در بدن سالمندان

اثرات خطرناک کم آبی در بدن سالمندان

مشکل کم آبی در بدن تمامی افراد روی می‌دهد و ارتباطی هم با سن و سال ندارد. اما این حالت برای برخی از افراد خطرسازتر و خطرناک‌تر است. یکی از مهم‌ترین این افراد سالمندان و یا افراد مسن هستند. پس حواستان به مقدار و میزان نوشیدن آب در این گروه سنی باشد تا از تشدید کم آبی در بدن آن‌ها جلوگیری به عمل آید.

اگر در فصول گرم سال به سر می‌برید و یا سالمندان فعالیت‌های بدنی زیادی دارند باید میزان مصرف آب آن‌ها را افزایش دهید. به طور طبیعی سالمندان در بدن خود آب کمتری دارند. مصرف برخی از داروها نیز باعث می‌شود حجم آب و مایعات موجود در بدن آن‌ها کاهش بیشتری پیدا کرده و منجر به اختلال در عملکرد متابولیسم شود و یا به کاهش و افت انرژی، کاهش تمرکز و کارایی، تغییر دمای بدن و یا اختلالات هورمونی منجر گردد.

از دیگر اثرات خطرناک کم آبی در بدن سالمندان می‌توان به ایجاد سنگ در کلیه اشاره کرد و یا بروز عفونت در مجاری ادراری را نام برد. یکی از مهم‌ترین اثرات خطرناک کم آبی در بدن سالمندان، ایجاد اختلال در عملکرد کلیه‌ها است که نیاز به درمان و بررسی تخصصی دارد.

کم آب شدن بدن می‌تواند به ایجاد مشکلات گوارشی نیز منجر شده و به سختی مدفوع، یبوست و مشکلات هضمی کمک کند. با تشدید کمبود آب در بدن با بیماری‌های گوارشی جدی روبرو شده و یا به افزایش ضربان قلب، فشار خون ناقص، بیماری‌های قلبی و عروقی مبتلا خواهید شد.

نباید از اثرات خطرناک کم آبی در بدن از لحاظ روحیه و حالات ذهنی سالمندان نیز غافل شوید که عبارتند از: افزایش خستگی، ایجاد اضطراب، تنش‌های عصبی و کاهش تمرکز.

جبران کمبود آب و درمان کم آبی در بدن

جبران کمبود آب و درمان کم آبی در بدن

ساده‌ترین راهکار به منظور جبران کمبود آب بدن مصرف آب به میزان کافی است. اینکه بدن یک فرد به چه میزان آب در طول یک روز نیاز دارد، به میزان فعالیت‌های جسمانی و شرایط فیزیکی وی وابسته است. به طور کلی پیشنهاد پزشکان نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در طول یک روز است.

احتمال دارد برخی از افراد کمتر از این میزان به آب نیاز داشته و بدن برخی بیشتر به آب نیازمند باشد. علاوه بر نوشیدن آب می‌توانید از آبمیوه‌های طبیعی و سالم نیز استفاده کرده و یا مصرف مواد غذایی آبدار را در برنامه غذایی خود جای دهید.

الکل مصرف نکرده و از نوشیدن زیاد محصولات کافئین‌دار دوری کنید. همچنین توجه ویژه‌ای به علائم کم آبی در بدن داشته باشید و به محض مشاهده این علائم آب مصرف کنید و در صورت تشدید آن با دکتر مشورت کنید.

چه زمانی نیاز است به دلیل کمبود آب در بدن به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر احساس می‌کنید که کم آبی بدن بسیار شدید است، به مراقبت پزشکی نیاز خواهید داشت. به ویژه در شرایطی که با یک رده سنی حساس مانند کودک و یا سالمند روبرو هستید. در بسیاری از مواقع کم آبی‌های شدید در بدن این افراد ممکن است آن‌ها را با مخاطرات جدی روبرو کند.

در این شرایط باید به بیمارستان و یا درمانگاه مراجعه کنید تا مایعات بیشتری به صورت وریدی به بیمار تزریق شود و وضعیت جسمانی او بلافاصله تحت نظر پزشک قرار بگیرد. برای درمان سریع کم آبی بدن نوزادان و سالمندان می‌توانید با شرکت‌هایی تماس برقرار سازید که به منظور ارائه این نوع خدمات مراقبتی و درمانی به وجود آمده‌اند و می‌توانند راهنمایی‌های مورد نیاز را در اختیارتان قرار دهند.

یکی از این مجموعه‌ها شرکت توانبخش است که خدماتی از قبیل مشاوره تلفنی رایگان، اعزام فوری پزشک عمومی در منزل، اعزام پرستار بیمار در منزل، کنترل علائم حیاتی در منزل و… را در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *