درمان بی خوابی در سالمند

درمان بی خوابی در سالمند بر سلامت روح و جسم آن از اهمیت بالایی برخودار است. افراد که پا به سن می‌گذارند تنظیم خواب آن‌ها رفته رفته به هم می‌خورد. ممکن است زودتر بخوابند و شب بیدار بمانند یا خواب آن‌ها خیلی سبکتر شود و به حالت چرت مانند بخوابند. این روند موجب می‌شود در طول روز کسل، خواب‌آلود و خسته باشند. همان‌طور که در سنین کم خواب یکی از عوامل مهم سلامتی فرد به حساب می‌آید در سنین کهنسالی هم این پروسه از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد.

بی خوابی در سالمند

عوارض بی خوابی در سالمند

بی خوابی در سالمند، همان تغییر کیفت خواب می‌باشد. این گونه افراد زمانی که از خواب بیدار می‌شوند در بدن خود احساس خستگی می‌کنند. انگار که استراحت نکردند و در طول روز چرت می‌زنند، کم‌حال هستند و برخی مواقع خواب‌آلود هستند. این موارد سبب می‌شود که سالمند توانایی انجام کارهای روزمره را نداشته باشد چرا که خواب یکی از عوامل سلامتی است که در آن اختلال به وجود آمده است.

مطالب پیشنهادی: درمان افسردگی سالمندان

علت بی خوابی در سالمند

علت بی خوابی در سالمند

  • علت بی خوابی در سالمند، به توانایی بدن و شرایط روحی و جسمی سالمند مرتبط است.
  • به لحاظ سلامتی ممکن است، اعضایی از بدن سالمند دچار مشکل شده باشد که بیشتر مواقع درد این اعضا شبانه نمایان می‌شود. این دردها ممکن است امان را از سالمندان بریده و آن‌ها را بی خواب کند. برای اینکه روند بی خوابی برای آن‌ها عادی نباشد بهتر است درمان آن‌ها را پیگیری کرد.
  • برخی افراد برای خواب خلق‌وخویی غلط دارند که اگر در موقعیتی قرار گیرند که این عادات برایشان فراهم نشود، بی خواب می‌شوند.
  • بی خوابی بعضی مواقع به داروهای مصرفی افراد برمی‌گردد. بهتر است به پزشک مراجعه شود و داروهای سالمند را تغییر دهد.
  • بی خوابی گاهی اوقات به عدم تحرک فرد هم برمی‌گردد به همین منظور سالمند باید ورزش‌های هوازی را در برنامه روزانه خود جای دهد که انرژی‌های منفی بدن او کاهش یابد. در واقع روز شاداب و سرحال باشد و در هنگام شب به راحتی سر بر بالین نهد.
  • خانم‌هایی که یائسه شدند برخی شب‌ها گرفتگی شبانه به سراغ آن‌ها می‌آید که موجب کم خوابی و بی خوابی آن‌ها می‌شود.
  • در بعضی اوقات به سالمندان فشار عصبی وارد می‌شود بهتر است هر طور شده برای آرام کردن آن تلاش کنید تا به بی خوابی منتهی نشود.
  • افراد سالمند به دلیل بازنشستگی از خیلی فعالیت‌های اجتماعی دست می‌کشند که این اقدام برای سلامتی جسمی و روحی آن‌ها خوب نیست. باید برای شادبی آن‌ها هم شده در فعالیت‌های اجتماعی که هم سن و سالانش شرکت می‌کنند حضور فعال داشته باشند.

عوارض بی خوابی در سالمند

عوارض بی خوابی در سالمند

عواضی بی خوابی در سالمند به عوارض جسمی و روانی فراوانی ختم خواهد شد. که ما به یکی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. هورمون ملاتونین موجب می‌شود ارتباطات عصبی – شیمیایی سلول مغز به درستی انجام گیرد، تنظیمات عوامل درونی بدن را انجام دهد، در وضعیت روحی و روانی فرد تاثیرگذار است، همچنین موجب بالا رفتن سیستم ایمنی بدن می‌شود.

خب شاید بگویید این هورمون چه ربطی به بی خوابی سالمند دارد؟ مشکل اینجاست این هورمون از ساعات آخر شب تولید می‌شود و اگر کسی بی خواب شود ترشح این هورمون حیاتی هم کاهش خواهد یافت. پس در بی خوابی ما مشکل ما فقط به بی خوابی ختم نمی‌شود سلامت روحی و جسمی ما هم به خطر می‌افتد، باید برای درمان آن اقدام شود تا علل آنرا رفع نمود.

شما می‌توانی با مطالعه مقاله «امبولی ریه در سالمندان» از این مشکل در سالمندان اطلاع یابید و راه‌های پیشگیری این مورد را یاد بگیرید. در ادامه مقاله به درمان بی‌خوابی در سالمند می‌پردازیم.

رفع بی خوابی در سالمند

  • از خود درمانی و توصیه عموم برای درمان خود پرهیز کنید.
  • سعی شود سالمند شبانه‌روز 8 ساعت خواب مفید داشته باشد.
  • برای رفع بی خوابی، استفاده از مایعات کافئین‌دار خودداری کنید.
  • از مصرف غذاهای چرب برای شب خودداری کنند.
  • اگر می‌خواهید در طول روز استراحت کنید سعی کنید خواب شما بیشتر از نیم ساعت طول نکشد.
  • از مصرف بی‌رویه و خودسرانه داروهای خواب‌آور خودداری کنند. زیرا این داروها بعد از مدتی اثر خود را بر روی بدن آن از دست داده و بی‌خوابی را به همراه خواهد داشت.
  • اگر بیماری دارند بی‌اهمیت در کنار آن نگذرند آنرا درمان کنند که دردهای شبانه به دنبال آن‌ها نیاید.
  • دخانیات استعمال نکنند و الکل و مشروبات مصرف نکنند که موجب بی خواب خواهد شد.
  • آفتاب گرفتن، در موقع طلوع و غروب آفتاب موجب تنظیم خواب شبانه می‌شود، اگر سالمندان بتوانند از این نعمت طبیعی خداوند استفاده کنند خیلی در تنظیم خواب آن اثربخش خواهد بود.
  • شب در ساعت معینی به خواب و صبح هم در ساعت معینی از خواب بیدار شوید.
  • کسانی مشکل ادرارآوری دارند بهتر است در بعد از ظهر به بعد مصرف مایعات را کنترل کنند تا شبانه مجبور نشوند که مکررا از خواب بیدار شوند بروند توالت.

درمان بی خوابی در سالمند

درمان بی خوابی در سالمند

درمان بی خوابی در سالمند به چندین شیوه است. که غالبا متخصصین برای معالجه آن‌ها یک رویه نهادین آغاز می‌کنند. امکان دارد این رویه به ایجاد تحولات محیطی چون رژیم غذایی ختم شود و به تجویز دارو نکشد. تحول در رژیم غذایی موجب می‌شود سالمند در تغذیه خود نکاتی را رعایت کرده و مصرف غذایی خود را اصلاح کند.

اگر اقدامات طبیعی در بهبودی بی‌خوابی سالمند اثربخش نبود از برخی داروها که تاثیری در بهبودی سالمند دارد، تجویز می‌کنند. البته قابل ذکر است که پزشکان اکثر درمان‌های بی خوابی را به صورت شناختی و رفتاری بی‌خطر که خیلی در بهبودی آن‌ها اثربخش هستند را تجویز می‌کنند. این رفتار درمانی شامل تمرین تنفسی، تمرین آرامش، رفتار درمانی و … می‌باشد.

خدمات پرستار سالمند در منزل موسسه پرستاری توانبخش

برای درمان بی خوابی سالمند بهتر است به سمت رفتاردرمانی رفت و برنامه تغذیه‌ای آن‌ها در وعده‌های شام سبک باشد و استفاده از مایعات را بیشتر به وقت‌های صبحگاهی تا ظهر مکول کنند و بعد از ظهر به بعد مصرف مایعات را کمتر کنند. ب

رنامه ورزشی را برای سالمند برنامه‌ریزی کنید و از مصرف بیش از حد چای و قهوه خوداری کنند، خواب روزانه خود را به حدود نیم ساعت برسانند. برای درمان بی خوابی در سالمند استعمال دخانیات و مصرف الکل را باید به صفر برسانند و ذهن خود را از هر گونه تشنجی آزاد کنند که شبانه به راحتی خوابشان بگیرد.

موسسه پرستاری توانبخش با بیش از 20 سال سابقه در زمینه پرستاری و پزشکی و دارابودن تمام مجوزهای مربوطه از مراجع ذی‌ربط با افتخار آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشد. برای پرسش هرگونه سوال در خصوص خدمات پرستار در منزل، ویزیت پزشک در منزل و … با مشاوران توانبخش در تماس باشید.

سهیل خوش نظر
گرد آورنده

سهیل خوش نظر

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *