عفونت ادراری در زنان
عفونت دستگاه ادراری (UTI) میتواند در هر قسمت از سیستم ادراری رخ دهد. سیستم ادراری شامل کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادرار میشود. بیشتر عفونت ادراری در زنان، مثانه و مجرای ادرار را درگیر میکند. خانمها بیشتر از آقایان در معرض خطر ابتلا به UTI هستند. اغلب عفونتهای دستگاه ادراری با آنتی بیوتیک درمان میشوند؛ اما روشهای درمانی دیگری هم وجود دارد که با توجه به نوع عفونت، استفاده میشوند.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
ما در این مقاله میخواهیم در مورد علائم، علل تشکیل و در نهایت نحوه تشخیص و درمان عفونت ادراری صحبت کنیم. پس اگر شما هم میخواهید اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید، با ما همراه باشید؛ اما اگر میخواهید اطلاعات جامعی در خصوص عفونتهای کلیوی داشته باشید بهتر است به مقاله «عفونت کلیه چیست؟» مراجعه کنید.
علت تشکیل عفونت ادراری در زنان
هر عاملی که تخلیه مثانه را کاهش دهد یا دستگاه ادراری را تحریک کند، میتواند منجر به عفونت ادراری شود. همچنین عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند خانمها را در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری قرار دهند.
عوامل علت تشکیل عفونت ادراری در زنان عبارتاند از:
- افزایش سن (بزرگسالان بیشتر احتمال دارد به UTI مبتلا شوند)
- کاهش تحرک پس از جراحی یا استراحت طولانی مدت در بستر
- سنگ کلیه
- انسداد مجاری ادراری به علت پروستات بزرگشده، سنگ کلیه یا انواع خاصی از سرطان
- دیابت
- بارداری
- وجود ساختارهای ادراری غیرطبیعی از بدو تولد
- سیستم ایمنی ضعیفشده
علائم عفونت ادراری در زنان
عفونت ادراری همیشه با علائم همراه نیست؛ اما علائم عفونت ادراری در زنان میتواند به شرح زیر باشد:
- تکرر ادرار
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- ادرار کدر رنگ
- ادراری که قرمز، صورتی روشن یا قهوهای رنگ به نظر میرسد؛ علائم خون در ادرار
- ادرار با بوی بد
- درد لگن در زنان؛ به ویژه در مرکز لگن و اطراف ناحیه استخوان شرمگاهی
تشخیص عفونت ادراری در بانوان
اگر بر اساس علائم خود مشکوک به عفونت ادراری هستید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک علائم شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. برای تأیید تشخیص UTI، پزشک باید ادرار شما را از نظر میکروبشناسی آزمایش کند. اگر در تست ادرار شما تعداد زیادی گلبول سفید مشاهده شود، میتواند نشاندهنده عفونت باشد. پزشک همچنین نمونه ادرار را برای آزمایش باکتری یا قارچ تست میکند.
اگر پزشک شما به ویروسی بودن عفونت ادراری مشکوک باشد، ممکن است به انجام آزمایشات ویژه نیاز باشد. ویروسها علل نادر عفونت ادراری هستند؛ اما ممکن است در افرادی دیده شوند که پیوند عضو داشتهاند یا مبتلا به سایر بیماریهایی هستند که سیستم ایمنی بدنشان را تضعیف میکند.
درمان عفونت ادراری در بانوان
آنتی بیوتیکها معمولاً بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان هستند. اینکه چه داروهایی تجویز شود به وضعیت سلامتی شما و نوع باکتری موجود در ادرار شما بستگی دارد:
عفونت ساده ادراری
داروهایی که معمولاً برای عفونتهای ساده ادراری توصیه میشوند، عبارتاند از:
- تری متوپریم / سولفامتوکسازول
- فسفومایسین (مونورول)
- نیتروفورانتوئین
- سفالکسین (کفلکس)
- سفتریاکسون
اغلب، علائم عفونت ادراری ساده ظرف چند روز پس از شروع درمان برطرف میشود؛ اما ممکن است لازم باشد آنتی بیوتیک را برای مدت یک هفته یا بیشتر ادامه دهید. کل دوره آنتی بیوتیک را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
پزشک شما همچنین ممکن است یک داروی ضد درد (مسکن) تجویز کند که مثانه و مجرای ادرار شما را بیحس میکند تا سوزش هنگام ادرار را کاهش دهد؛ اما درد معمولاً بلافاصله پس از شروع آنتی بیوتیک تسکین مییابد.
عفونتهای مکرر ادراری
اگر به طور مکرر عفونت ادراری دارید، پزشک ممکن است توصیههای درمانی خاصی را ارائه دهد، مانند:
- آنتی بیوتیک با دوز کم، در ابتدا برای شش ماه اما گاهی اوقات طولانیتر
- اگر عفونتهای شما مربوط به فعالیت جنسی باشد، یک دوز واحد آنتی بیوتیک بعد از مقاربت جنسی
- اگر یائسه هستید، استروژن درمانی واژن
عفونت شدید ادراری
برای عفونت ادراری شدید، ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیکهای داخل وریدی در بیمارستان داشته باشید که توسط پزشک تشخیص داده میشود.
درمان خانگی عفونت ادراری در زنان
عفونتهای دستگاه ادراری در زنان میتوانند دردناک باشند؛ تا زمانی که آنتیبیوتیکها عفونت را درمان کنند، میتوانید اقدامات لازم را برای کاهش درد خود انجام دهید. این نکات را دنبال کنید:
- نوشیدن مقدار زیادی آب؛ آب به رقیقشدن ادرار و دفع باکتریها کمک میکند.
- از نوشیدنیهایی که ممکن است مثانه شما را تحریک کنند، خودداری کنید. از نوشیدن قهوه، الکل و نوشابههای حاوی آب مرکبات یا کافئین تا زمانی که عفونت شما برطرف نشده، خودداری کنید.
- از پد حرارتی استفاده کنید؛ برای به حداقل رساندن فشار یا ناراحتی مثانه، یک پد گرم، اما نه داغ، روی شکم خود قرار دهید.
مراقبت از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در توانبخش
اگر با عفونت ادراری سروکله میزنید و نمیدانید چه کار کنید تا علائم شما کاهش یافته و بهبود یابید، میتوانید با مشاورین توان بخش تماس بگیرید تا برایتان پرستار و پزشک به آدرس اعلامشده شما اعزام شود. توانبخش خدمات اعزام پزشک و پرستار در منزل و بیمارستان را به شما ارائه میدهد و این خدمات هزینه بسیار مقرون به صرفهای دارند. همچنین با توانبخش میتوانید آزمایش های مربوطه را در خانه به راحتی و در سریع ترین زمان ممکن انجام دهید.
موسسه پرستاری توانبخش با بیش از 20 سال سابقه در زمینه پرستاری و پزشکی و اقدام به آموزش پرسنل و نطارت دقیق بر قراردادهای عقد شده اقدام به خدمات پرستار بیمار در بیمارستان و منزل و پرستار سالمند در منزل و کودک و … میکند.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید