آشنایی با انواع تزریقات

تزریق شیوه‌ی رساندن مستقیم داروها یا مواد مغذی به بدن است که تمام افراد از کودکان تا سالمندان در دوره‌ای از زندگی به آن نیاز دارند. با اینکه نام تزریق کمی ترس و اضطراب در برخی افراد ایجاد می‌کند، اما اکثر افراد تجربه‌ی یکی از انواع تزریقات: سرم دارویی، آمپول تقویتی، درمانی یا تزریق انسولین را دارند. اگر می‌خواهید تزریق را بدون ایجاد عارضه و ترس انجام دهید، بهتر است از خدمات موسسه توان‌بخش استفاده کنید. موسسه توانبخش با برخورداری از کادر مجرب آماده خدمت رسانی در زمنیه تزریقات در منزل می‌باشد.

انواع تزریقات

با ما همراه باشید تا شما را با انواع تزریقات آشنا کنیم.

تزریق داخل وریدی

تزریق-وریدی-یا-Intravenous

در تزریق وریدی یا Intravenous دارو مستقیماً داخل ورید بیمار تخلیه می‌شود. شیوه‌ی تزریق وریدی در گذشته با استفاده از سوزن بود، اما در حال حاضر با استفاده از کانولا انجام می‌شود. مزیت استفاده از کانولا این است که می‌توانیم مطمئن شویم دارو بدون نشت به اطراف کاملاً داخل رگ تخلیه شده است.

برای درست قرار گرفتن کانولا می‌توان ازدستگاهی استفاده کرد که سوزن را همراه با یک تیوپ پلاستیک نرم وارد رگ‌ها می‌کند. بعد از اینکه سوزن از رگ خارج می‌شود، تیوپ همچنان داخل رگ باقی می‌ماند و برای تزریق‌های بعدی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

تزریق زیر جلدی

تزریق-زیر-جلدی-یا-subcutaneous

شیوه‌ی تزریق زیر جلدی یا subcutaneous به این صورت است که سوزن زیر لایه‌ی چربی پوست فرو می‌رود و دارو در آن تخلیه می‌شود. با توجه به اینکه سوزن مورد استفاده در تزریق زیر جلدی کوچک است، از طرف دیگر خونرسانی در بافت چربی نسبت به عضله کمتر است، انتظار می‌رود سرعت جذب دارو کمتر از تزریق عضلانی باشد.

تزریق عضلانی

تزریق-عضلانی-یا-Intramuscular

شیوه‌ی انجام تزریق عضلانی یا Intramuscular به این صورت است که تزریق داخل ربع خارجی و فوقانی نشیمن‌گاه انجام می‌شود. البته در برخی موارد می‌توان از تزریق عضلانی در ران یا بازو هم استفاده کرد. با توجه به اینکه در تزریق عضلانی سوزن به طور عمیقی داخل بافت فرو می‌رود، باید طول سوزن بلند باشد.

علت تزریق دارو در بافت عضله این است که به دلیل زیاد بودن عروق، خونرسانی با سرعت بالایی انجام می‌شود و همین امر باعث می‌شود سرعت جذب دارو هم بالا رود.

تزریق داخل استخوان

تزریق-داخل-استخوان-یا-Intraosseous

یکی از انواع تزریقات، تزریق داخل استخوان یا Inrtraosseous است که در مواقع اورژانسی و پیدا نشدن رگ بیمار انجام می‌شود. به طور مثال در مواقعی که بیمار دچار ایست قلبی شده باشد، جریان خون رگ‌ها ضعیف خواهد بود و امکان تزریق وریدی فراهم نیست. اما با اتصال کانولای داخل استخوان می‌توان در مواقع اضطراری داروی مورد نیاز بیمار را تزریق کرد.

با این‌حال باید ریسک‌های تزریق داخل استخوان نظیر احتمال شکستگی استخوان یا عفونت بافت‌ها را هم در نظر داشته باشیم.

تزریق داخل جلدی

تزریق-داخل-جلدی-یا-Intradermal

تزریق داخل جلدی یا Intradermal برای تزریقات موضعی مانند تست آلرژی یا واکسیناسیون و بین لایه‌های پوست و برای بررسی پاسخ سیستم ایمنی بدن انجام می‌شود.

تزریق با سرم (سرم تراپی)

سرم تراپی یکی دیگر از شیوه‌های تزریق است که باید با شیوه‌ی صحیح انجام شود. با توجه به اینکه حدود 75 درصد بدن انسان در دورن سلول، بین سلول‌ها و فضای خارج سلولی از آب تشکیل شده است، هر عاملی که باعث شود میزان آب بدن کم شود، مشکلاتی در سلامتی فرد ایجاد می‌کند.

افزایش سن به طور طبیعی باعث کم شدن حجم آب بدن می‌شود، بیماری‌هایی نظیر اسهال و استفراغ، مسمومیت، خونریزی و سوختگی هم از عوامل دیگری هستند که موجب کم شدن آب بدن می‌شوند. در این موارد سرم تراپی می‌تواند کمبود آب بدن را جبران کند و میزان آن را به سطح نرمال برساند.

سرم‌ها از نظر اثری که بر بدن می‌گذارند و از لحاظ غلظت اسمزی با هم تفاوت دارند و به سه گروه سرم‌های ایزوتونیک، هایپرتونیک و هیپوتونیک تقسیم می‌شوند. همچنین می‌توان سرم‌ها را به لحاظ ترکیبات شیمیایی به سرم‌های قندی-نمکی، قلیایی، قندی، نمکی و سرم‌ها تغذیه‌ای تقسیم کرد. اما آنچه مسلم است با اینکه این سرم‌ها به لحاظ کاربرد و ترکیبات با هم تفاوت دارند، اما شیوه‌ی تزریق آن‌ها یکسان و به صورت زیر است.

محل دقیق تزریق سرم

بهترین محل برای تزریق سرم به وضعیت بیمار و راحت بودن او، نوع سرم و میزان توانایی نگهداشتن سوزن در ورید بستگی دارد. با توجه به اینکه وریدهای پشت دست و ساعد و وریدهای جلوی آرنج سطحی اما ضخیم هستند و نزدیک شریان قرار گرفته‌اند، پرستاران و پزشکان از این وردیدها برای تزریق سرم استفاده می‌کنند.

شیوه صحیح سرم زدن به این صورت که بعد از انتخاب محل صحیح، باید محل تزریق ضدعفونی شود و حدود 10 یا 15 سانتی‌متر بالاتر از آن گارو بسته شود و بیمار دست خود را مشت کند تا ورید متسع شود. البته لازم است نبض رادیال برای اطمینان از قطع نشدن جریان خون وریدی بررسی شود.

در نهایت کاتتر با زاویه‌ی 10 تا 30 درجه وارد ورید شود تا خون وارد آنژیوکت شود. در این مرحله لازم است زاویه‌ی کاتتر کم شود و حدود 3 سانتی‌متر بالاتر از محل رگ‌گیری را فشار داده شود و با ثابت کردن کاتتر، گارو را آزاد شود و سر سوزن را از ورید بیرون کشیده شود. آخرین اقدام برای تزریق سرم ثابت کردن آنژیوکت با استفاده از چسب است.

نیروهای اعزامی به محل در موسسه توانبخش تمام مراحل تزریق سرم در منزل را با رعایت مسائل بهداشتی انجام می‌دهند.

مشکلات ناشی از تزریق نادرست چیست؟

اجرای تزریق نادرست و استریل نکردن محل انواع تزریق موجب ایجاد مشکلاتی نظیر ورود عوامل بیماری‌زا از طریق پوست و ایجاد عفونت می‌شود. به همین دلیل لازم است در پروسه تزریق از تجهیزات استریل استفاده شود و محل تزریق ضدعفونی شود.

یکی دیگر از مشکلات ناشی از تزریق نادرست ایجاد درد و ناراحتی است. همچنین ممکن است پرستار یا فردی که تزریق انجام می‌دهد تسلط کافی به تکنیک‌های تزریق نداشته باشد و کانولا را در جای اشتباه قرار دهد یا هنگام تزریق به عصب آسیب بزند و موجب ایجاد مشکلاتی برای بیمار شود.

برای برخورداری از تزریقات ایمن و موثر می‌توانید از خدمات پرسنل آموزش دیده موسسه توانبخش استفاده کنید و احتمال بروز آسیب و ناراحتی را کم کنید.

حدمات تزریقات در منزل توان بخش

موسسه توانبخش معتبرترین مرکز مراقبت و نگهداری کودکان و سالمندان در منزل است که انواع خدمات پرستاری را انجام می‌دهد. این موسسه با بیش از 20 سال سابقه، پرسنل حرفه‌ای و مسئولیت‌پذیری دارد که خدمات با کیفیت و انواع تزریق را با قیمت مناسب در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند. با بهره‌مندی از خدمات شبانه‌روزی این موسسه دیگر لازم نیست بابت رفت و آمد به مراکز درمانی هزینه صرف کنید یا وقت خود را در مسیر هدر بدهید.

سهیل خوش نظر
گرد آورنده

سهیل خوش نظر

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *