پانسمان زخم بستر در منزل
زخم بستر یک نوع آسیب در پوست و بافتهای زیرین آن است که عمدتا بهدلیل تحمل فشار زیاد وزن بدن و اصطکاک در نواحی مانند پشت یا کنارههای سر، پشت بازو و شانه، ستون فقرات، پاشنه پا، مچ پا، باسن و دنبالچه بروز میکند.
اصولا افرادی که بهدلیل شرایط پزشکی خاص خود مانند معلولیت ذهنی یا بدنی قدرت تحرک ندارند و مجبور هستند مدت طولانی روی تخت یا ویلچر استراحت کنند، در صورت عدم مراقبت صحیح تحت نظر پزشک یا پرستار دچار این مشکل میشوند. ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، بیماری شریانی محیطی، نارسایی کلیه، نارسایی قلبی، ام اس و پارکینسون میتواند احتمال بروز آن را بیشتر کند.
معمولا زخم بستر براساس عمق و شدت آسیب درجهبندی میشود. اغلب پزشکان توصیه میکنند در صورت مشاهده علائمی مانند تغییر رنگ، تورم و خروج چرک از پوست فورا به دنبال مراقبتهای پزشکی برای پانسمان زخم بستر باشید. چراکه زخم بستر بهدلیل کمآبی و کاهش خونرسانی بافت تحت فشار بیمار، حالت پیشرونده دارد و در عرض چند روز میتواند عضلات و استخوانها را درگیر کند.
نکته قابل توجه دیگر این است که برای بهبود زخم بستر، باید روند برداشتن بافت مرده و پانسمان برای محافظت از زخم در برابر باکتریهای عامل عفونت بهصورت تخصصی انجام شود. نوع پانسمان و دفعات تعویض آن توسط پزشک تعیین میشود. هرگونه بیدقتی در این مساله میتواند باعث تاخیر در روند بهبودی شود.
موسسه پرستاری توانبخش همچنینی خدمت درمان زخم بستر در منزل را ارائه میدهد، برای مشاوره تلفنی رایگان با مشاوران توانبخش جهت راهنمایی در تماس باشید.
انواع پانسمانهای زخم بستر
خوشبختانه با ظهور انواع پانسمان زخم بستر، روند درمان این ضایعه تسریع پیدا کرده است. از انواع پانسمانهای زخم بستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
پانسمان جذبی
این پانسمان با هدف جذب بافت مرده و ترشحات زخم بستر، مستقیما روی زخم یا روی سایر پانسمانهای اولیه اعمال میشود. اغلب پانسمانهای جذبی بهصورت روزانه تعویض میشوند. با این حال، خروج بیشازحد ترشحات و خون از زخم بستر ممکن این روند را به دو تا سه بار در روز تغییر دهد.
-
پانسمان آلژینات
این نوع پانسمان زخم بستر حاوی سدیم و کلسیم و از جلبک دریایی ساخته شده است. بههمیندلیل، علاوهبر جذب ترشحات زخم بستر میتواند یک سد ژلمانند بر روی زخم ایجاد کند تا محیطی مرطوب برای کمک به بهبود ایجاد شود. معمولا از پانسمان آلژینات برای درمان زخمهای عمیق استفاده میشود و هر دو روز یکبار نیاز به تعویض آن است.
-
پانسمان ضدمیکروبی
این پانسمان حاوی محصولات ضدباکتری است و برای کاهش یا از بین بردن باکتریهای زخم بستر استفاده میشود. اصولا قبل از استفاده از آن، پزشک ابتدا باید تشخیص دهد که آیا زخم بستر آلودگی میکروبی دارد یا خیر. زمان تعویض آن بهصورت روزانه است.
-
پانسمان هیدروکلوئیدی یا هیدروژلی
این محصول دارای خواص ژلمانند است و قدرت جذب مایعات زخم را دارد. بههمیندلیل، میتواند رشد سلولهای جدید پوست را تحریک کند و در عین حال پوست سالم اطراف زخم بستر را خشک نگه دارد. ازآنجاییکه پانسمان هیدروکلوئیدی یک سد ضدرطوبت را تشکیل میدهد، اغلب برای بیماران مبتلا به بیاختیاری استفاده میشود زیرا میتواند ادرار و مدفوع را از زخمهای در حال بهبود دور نگه دارد. اگرچه پزشک باید زمان تعویض این نوع پانسمان زخم بستر را تعیین کند، اما معمولا 2 تا 7 بار در هفته نیاز به تعویض دارد.
برای اطلاع از روشهای متفاوت درمان زخم بستر به مقاله «بهترین و سریعترین درمان زخم بستر» مراجعه فرمایید؛ در این مقاله با بررسی و مقایسه 8 روش درمان آن، بهترین روش درمان را با توجه به وضعیت بیماری از آن اطلاع خواهید یافت.
زمان تعویض پانسمان زخم بستر
بنابراین لازم است که پزشک براساس شدت و عمق زخم بستر، نوع پانسمان آن را تعیین کند. استفاده از گاز استریل برای پیشگیری یا درمان زخم بستر توصیه نمیشود، چراکه در اثر چسبیدن به پوست و بافتهای زیرین باعث اختلال در روند بهبودی میشود. اما چه زمانی باید برای تعویض پانسمان زخم بستر اقدام کنید؟
در بخش قبل به زمان معمول تعویض انواع پانسمان زخم بستر اشاره کردیم. پس از تعیین زمان تعویض پانسمان توسط پزشک، این کار باید توسط پرستار انجام شود. چراکه باید زخم بهصورت تخصصی شستشو داده شده و از کرمها و پمادهای ضدمیکروبی یا ترمیمکننده نیز استفاده شود.
مطالب مرتبط: بهترین پماد برای زخم بستر
مزایای استفاده از پانسمان زخم بستر
به طورکلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیشگیری از بروز عفونت باکتریایی یا قارچی
- کنترل شدت آسیب زخم بستر و پیشگیری از عمیقتر شدن آن
- محافظت از بافتهای زیرین بهخصوص عضلات و استخوانها
- تسریع روند بهبودی و تسکین درد بیمار
- پیشگیری از انجام جراحی برای خارج کردن بافتهای نکروزشده یا عفونی و بستن زخم بستر
عوارض عدم استفاده از پانسمان زخم بستر
بزرگترین خطر مراقبت نادرست از زخم بستر، عفونت است. با بروز زخم بستر، باکتریها میتوانند وارد بافتهای زیرین پوست شده و تکثیر شوند. زخم عفونی باعث ترشح چرک، احساس گرما و درد میشود. همچنین ممکن است دچار تب شدید شوید. در مراحل بعد بافتهای نرم و استخوانها ممکن است دچار عفونت شوند. این عفونت میتواند وارد خون شده و تمام ارگانها بهخصوص قلب را درگیر کند. معمولا عفونت روند بهبود زخم را کند میکند. در این شرایط اغلب نیاز به جراحی برای بستن زخم بستر است.
خدمات پانسمان زخم بستر توانبخش
از آنجاییکه شما امکان جابهجایی بیمار خود را ندارید، توصیه میکنیم که از خدمات پرستار در منزل برای پانسمان و شستشو زخم بستر و تعویض بهموقع آن استفاده کنید و از انجام اقدامات خودسرانه خودداری کنید. همچنین موسسه توانبخش خدمت ویزیت پزشک در منزل را برای تشخیص و تجویز دارو انجام میدهد. کادر حرفهای موسسه توان بخش به عنوان مرکز پرستاری، مراقبت و نگهداری در منزل میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. از این فرصت عالی بهرهمند شوید!
هزینه پانسمان زخم بستر در منزل
این مساله به عوامل مختلفی مانند سابقه پزشکی بیمار، شدت، عمق و میزان عفونت زخم، نوع پانسمان زخم بستر و مهارت پزشک بستگی دارد. پیشنهاد میکنیم برای کسب آگاهی بیشتر با مشاورین موسسه توانبخش تماس بگیرید.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید