در این مقاله قصد داریم در مورد بیماری ام اس در بانوان صحبت کنیم و از نزدیک با علائم ام اس در زنان آشنا شویم.
ام اس یک بیماری خودایمنی است که در آن، سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا، به اشتباه به سلولهای عصبی بدن حملهور میشوند و با از بین بردن غلاف میلین دور سلولهای عصبی، مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود میآورند. مشکلاتی که موضوع اصلی مورد بحث ما در این مقاله را تشکیل خواهد داد.
موسسه پرستاری توانبخش با دارا بودن شناسه ملی و تمامی مجوزهای مربوطه خدمت پرستار بیمار ام اس را به شما عزیزان ارائه میدهد.
برای دریافت اطلاعات کامل در مورد علائم بیماری ام اس به مقاله «علائم ام اس» مراجعه کنید؛ اما اگر به دنبال کسب اطلاعات تخصصی در مورد علائم ام اس در زنان هستید، با ما تا انتها همراه باشید.
بیماری ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس (MS)، یک بیماری خود ایمنی است که نتیجه اختلال در سیستم عصبی مرکزی بدن است. غلاف میلین دور سلولهای عصبی که وظیفه بهبود سرعت و کیفیت انتقال پیامهای عصبی را دارند، در طی این بیماری مورد حمله سیستم ایمنی بدن قرار گرفته و تخریب میشوند. بدون میلین کافی، انتقال و دریافت سیگنالهای عصبی بهطور صحیح انجام نمیشود.
ام اس علائم مختلفی ایجاد میکند، علائمی که میتواند در زنان، متفاوت از مردان باشد. ام اس به طور تصادفی بر اعصاب مغز، نخاع و چشم تأثیر میگذارد. این بیماری میتواند طیف گستردهای از علائم فیزیکی، ذهنی و عاطفی غیرقابل پیشبینی را ایجاد کند که از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود.
مطالب مرتبط: درمان ام اس
علائم کلی ام اس در زنان مشابه با علائم ام اس در مردان است؛ اما به دلیل تغییرات هورمونی، ممکن است زنان مشکلات دیگری را نیز تجربه کنند.
علائم ام اس در زنان شامل موارد زیر است:
برای بسیاری از بانوان، مشکل بینایی اولین علامت قابل توجه ام اس است. سه مشکل بینایی که معمولاً رخ میدهد عبارتاند از:
سایر علائمی که میتواند بر چشم فرد مبتلا به ام اس تأثیر بگذارد عبارتاند از:
بیحسی در صورت، بدن، بازوها یا پاها یکی دیگر از علائم شایع ام اس در زنان بوده و اغلب یکی از اولین علائم این بیماری است. بیحسی میتواند در فعالیتهای روزمره مانند نگه داشتن اشیا و راه رفتن اختلال ایجاد کند. بیشتر دورههای بیحسی ناشی از ام اس بدون دارو برطرف میشوند. حدود ۸۰ درصد از بانوان مبتلا به ام اس در قسمتی از بدن خود بیحسی یا گزگز را تجربه میکنند.
حدود ۸۰ درصد از بانوان مبتلا به ام اس دچار خستگی مفرط یا خستگی غیرقابل توضیح میشوند. این خستگی مفرط علائم و شرایط زیر را دارد:
بسیاری از بانوان (حدود نیمی از بانوان) مبتلا به ام اس مشکلات روده را تجربه میکنند، از جمله مشکلات رودهای به عنوان علائم ام اس در زنان، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی تحقیقات نشان میدهد که ۵۵ درصد از بانوان مبتلا به ام اس، درد بالینی قابل توجهی را تجربه میکنند و ۴۸ درصد با درد مزمن زندگی میکنند. بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۲۰، زنان مبتلا به ام اس ممکن است بیشتر از مردان درد را به عنوان یکی از علائم ام اس تجربه کنند.
برخی از علائم درد حاد مرتبط با ام اس عبارتاند از:
بیش از ۵۰ درصد از بانوان مبتلا به ام اس تغییراتی را در شناخت تجربه میکنند. این افراد ممکن است گاهی اوقات دچار مشکل زیر شوند:
افسردگی بالینی یکی از شایعترین علائم ام اس در زنان است. علائم افسردگی بالینی عبارتاند از:
ام اس میتواند باعث اسپاسم شود که به سفتی عضلانی و اسپاسم غیرارادی عضلات در اندامها، بهویژه پاها منجر میشود. بانوان بیشتر از آقایان تحت تأثیر اسپاسم عضلانی قرار میگیرند. برخی از علائم اسپاستیسیتی عبارتاند از:
ام اس با آسیب رساندن به مسیرهایی که ورودیهای فضایی، بصری و حسی را که مغز برای حفظ تعادل در بدن به آن نیاز دارد، باعث سرگیجه میشود. علائم سرگیجه عبارتاند از:
افراد مبتلا به ام اس اغلب مشکلات جنسی را تجربه میکنند و ممکن است برانگیختگی یا ارگاسم برایشان مشکل باشد. بهعنوان مثال، ام اس ممکن است روانکاری طبیعی واژن را کاهش دهد و بهطور بالقوه آمیزش جنسی را برای زنان دردناک کند. بر اساس گزارش انجمن ملی مولتیپل اسکلروزیس (NMSS)، مشکلات جنسی ممکن است تا ۹۱ درصد از مردان و ۷۲ درصد از زنان مبتلا به ام اس را تحت تأثیر قرار دهد.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ام اس به دلیل تغییرات هورمونی، از جمله تغییراتی که در دورههای بعدی زندگی رخ میدهد، میتواند بر زنان متفاوت از مردان تأثیر بگذارد.
بهطور کلی، به نظر میرسد ام اس بر مردان و زنان بهطور مشابه تأثیر میگذارد. اگرچه مردان و زنان مبتلا به ام اس اغلب علائم مشابهی را تجربه میکنند، اما عوامل خاصی (مانند قاعدگی، بارداری و یائسگی) ممکن است بر علائم ام اس در زنان تأثیر بگذارد.
زنان ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به ام اس باشند زیرا بدن آنها در دوران بارداری سیستم ایمنی را سرکوب میکند. برخی محققان نیز این نظریه را مطرح میکنند که کروموزومهای X نقش مستقیمی در عملکرد خود ایمنی دارند. غیرفعال شدن کروموزوم X در زنان ممکن است منجر به داشتن ژنهای حساسیت بیشتری به ام اس شود.
در این مقاله با علائم ام اس در زنان آشنا شدیم. متوجه شدیم که به دلیل تغییرات هورمونی متفاوت و شرایطی مانند قاعدگی، بارداری و یائسگی، علائم ام اس در زنان، متفاوت از علائم ام اس در مردان است.
در خصوص افراد مبتلا به ام اس، وجود یک پرستار برای ارائه خدمات مراقبتی به صورت منظم و ۲۴ ساعته، بسیار حائز اهمیت است. مؤسسه پرستاری توانبخش با ارائه خدماتی مانند پرستار بیمار در بیمارستان یا پرستار بیمار در منزل، انجام آزمایشهای بالینی مرتبط و ارائه مشاورههای تخصصی، میتواند کمک حال شما در پرستاری و مراقبت از عزیزانتان در منزل باشد. برای استفاده از خدمات مؤسسه توانبخش، تنها کافی است با مشاوران این مؤسسه در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید