پرستاری کودک بیمار ونگ
با افزایش حضور زنان شاغل در جوامع، نیاز به پرستار کودک روز به روز افزایش میابد. پرداختن به رفع نیازهای مراقبتی و گاها روحی و روانی کودک در غیاب مادر، شغل پرستاری کودک را به حرفهای مهم و حساس بدل میکند. حال با تمام این حساسیت ها، تصور کنید که کودک دچار بیماری هم باشد. “درسنامه پرستاری کودکان ونگ” عنوان کتابی است که به هر دو این مباحث یعنی (پرستاری از کودک سالم و پرستاری از کودک بیمار ونگ) به صورت جامع و در دو جلد میپردازد.
در طول مقاله پرستاری کودک بیمار ونگ، به بررسی نسخههای مختلف این کتاب پرداخته و به این سوالات پاسخ میدهیم که اصلا شغل پرستاری یعنی چه؟ پرستاری کودک چه تفاوتی با سایر شاخههای این رشته دارد؟ چه کسانی مناسب این شغل هستند؟ و چه مهارتهایی برای این حرفه لازم است؟
- کتاب درسنامه پرستارى کودکان ونگ، جلد اول: کودک سالم
- کتاب درسنامه پرستارى کودکان ونگ، جلد اول: کودک بیمار
- کتاب پرستاری کودکان ونگ نسخه ۲۰۱۹
- درباره رشته پرستاری
- دشواریهای شغل پرستاری
- بازار کار
- پرستاری برای چه کسانی مناسب است؟
- پرستاری در دانشگاه
- رشته پرستاری کودکان
- وظایف پرستار کودک
- پرستاری از کودک بیمار
- بیماریهای رایج در کودکان
- رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در منزل – بخش اول)
- رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در منزل – بخش دوم)
- رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در حالت بستری – بخش اول)
- رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در حالت بستری – بخش دوم)
- جمع بندی
کتاب درسنامه پرستارى کودکان ونگ، جلد اول: کودک سالم
کتاب درسنامه پرستارى کودکان ونگ جلد اول: کودک سالم، به نویسندگی مریلین هاکنبری در ۲ قسمت تنظیم شده است. قسمت اول به (کودک سالم) و قسمت دوم به (کودک بیمار) مربوط میشود. در بخش اول به موضوعاتی در پیرامون روند رشد و پیشرفت جسمی و روانی کودک و همچنین بیماریها و مشکلات آن در سنین مختلف رشد پرداخته شده است.
رشته پرستاری نوزادان و کودکان به علت توجه به سلامت جسمانی و روانی نسل آینده و انجام مراقبتهای حیاتی جسمی و روحی، نقش مهمی در گروه درمانی کودکان پیدا کرده است. به روز کردن منابع موجود با توجه به آخرین دستاوردهای علمی، یکی از بااهمیتترین وظایف گروههای آموزشی در رشتههای مختلف، به خصوص پزشکی و پرستاری است.
از معتبرترین کتب پرستاری کودکان و نوزادان برای پرستارهای کودک
این کتاب از معتبرترین کتب پرستاری کودکان و نوزادان برای استفاده پرستارهای کودک میباشد که در سال ۲۰۱۵ ویراست دهم آن به انتشار رسیده است. نویسنده در این کتاب به تمام مسائل مرتبط با رشد کودکان اشاره داشته و تقریبا از همه جوانب این نکات را بررسی کرده و مطالب مفیدی را برای خواننده به قلم آورده است. خواندن این کتاب برای دانشجویان تمامی رشتههای پرستاری مفید خواهد بود.
طبقهبندی خوبی که در مطالب کتاب انجام شده، دسترسی به موضوع مورد نظر خواننده را آسانتر میسازد. ضمن آن که مقاطع و گروههای سنی، هم بر اساس صفات و ویژگیهای تکاملی و هم براساس نوع بیماریهای خاص هر گروه، تقسیمبندی شدهاند و این از مهمترین ویژگیهای مثبت کتاب میباشد.
مطالب پیشنهادی: هزینه پرستار کودک در منزل
کتاب درسنامه پرستارى کودکان ونگ جلد دوم: کودک بیمار
کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ ادامه جلد قبلی آن یعنی کودک سالم میباشد که از ۱۳ فصل تشکیل شده. در این جلد نیز با پرداختن به بیماریهای متداول کودکی و معضلات احتمالی فرایند رشد، مطالبی جامع در رابطه با اصول مراقبتی به خوانندگان خود ارائه کرده است.
انواع بیماریهای رایج و مشکلات متداول در کودکان را بررسی کرده و مطالب مهمی را در این زمینه بیان میکند.
این کتاب جزو جامعترینها در زمینه پرستاری از کودکان میباشد و برای تمامی قشرهاییها اعم از دانشجوها، محققها و کسانی که دنبال کسب اطلاعات عمومی این رشته هستند مناسب و مفید میباشد.
این جلد از کتاب، یعنی پرستاری کودک بیمار ونگ نیز مانند جلد قبل دارای مطالب طبقهبندی شده منظمی است که روند دسترسی و استفاده از نکات کتاب را راحتتر کرده است.
یعنی فهرست و نوع پرداختن به نکات به صورت مرحله به مرحله است و چیزی که در حیطه نویسندگی به آن “پریدن از شاخهای به شاخه دیگر” گفته میشود، در متن و نوع نوشتار این کتاب به همت نویسنده و نیز مترجمان، دیده نمیشود.
نسخه ۲۰۱۵ این کتاب بر اساس ویراست دهم نوشته شده است و همچنان هم با گذشت زمان، بهروزرسانیهایی عرضه میشود که مطالب علمی روز را در خود گنجانده و جایگزین نکات قدیمی میکند.
که در ادامه، بهروزترین نسخه این کتاب را نیز بررسی خواهیم نمود.
کتاب پرستاری کودکان ونگ نسخه 2019
این نسخه از کتاب هم دارای 21 فصل در دو بخش است و همانند نسخه قبل به دو بحث کودک سالم و کودک بیمار تقسیم شده است. 8 فصل اول در باب کودک سالم و روند رشد و تکامل و چالشهای بهداشتی کودک و مابقی کتاب راجع به کودکان بیمار و مشکلات مختلف آنها نوشته شده است.
منبع اصلی کتاب به ویراست یازدهم برمیگردد و آخرین مطالب علمی جهان در زمینه کودکان به آن اضافه شده است. همچنین میتوان افزود که تصویرهای تازه نیز از دیگر کتاب ها در آن گنجانده شده است.
پس ناگفته پیداست که این کتاب و به خصوص نسخه 2019 و بهروزشده آن پر از مطالب کارآمد علمی است و یک منبع قابل اتکا برای علاقهمندان این رشته و یا دانشجویان سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد میباشد.
در پشت جلد اصلی کتاب آمده است که:
پرستاری کودک بیمار ونگ، از نوزادی تا کودکی در نسخه یازدهم، یک روش منحصر به فرد و آسان در رابطه با کنترل فرایند رشد را برای توصیف مراقبت از کودکان در هر سن و مرحله رشد بررسی میکند. این کتاب پرفروش در طولانیمدت، یک دیدگاه بالینی بر اساس شواهد و تجربیات ارائه میدهد که نشانگر چگونگی تاثیر کیفیت مراقبتهای پرستاری بر نتایج با کیفیت رشد بیمار است.
مشکلات و اختلالات زمان کودکی به وسیله گروههای سنی و مکانیزمهای بدن، سازمان یافته و از طریق چارچوب روند پرستاری شرح داده میشود. این نسخه دارای فصول کاملاً آپدیت شده و منظمتر شده است که مطالب را به طرق شفاف و قابل فهم ارائه میدهد. باکسهای نشاندهنده کیفیت جدید، جلوهای بزرگتر از بیمارستانها و طرز نگاه آنها به کیفیت و ایمنی ترسیم میکنند.
درباره رشته پرستاری
پرستاری یکی از شاخههای محبوب گروه علوم تجربی است که در تقسیمبندی آکادمیک، یک پرستار خوب، همتراز یک پزشک ارزش دارد. همچنین چنان که قبلا اشاره شد، برخلاف گذشته، امروزه پرستاری، نیازمند داشتن یک مدرک معتبر است.
میدانیم که بیمار، بیشتر از هر کس دیگر با پرستار ارتباط دارد. به همین علت وظیفه پرستار تنها مراقبت از بیمار نیست، بلکه تمام فعالیتهایی که به بیمار حس خوبی بدهد در حیطه کاری یک پرستار خوب قرار دارد. چرا که رضایت بیمار از پرستار یعنی رضایت از کل گروه درمانی که میتواند بیمارستان باشد.
در کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ نیز آمده که کسانی که علاقهمند به فعالیت در زمینه پرستاری هستند، میبایست از سلامت جسمانی و روانی لازم برای رشته پرستاری برخوردار باشند. زیرا پرستار فردی است که بیشترین برخورد با بیماران و همراهان آنان را دارد .
به علاوه؛ یک دانشجوی پرستاری باید دارای نظم و دقت زیاد باشد، زیرا این رشته بر پایه نظم و دقت است. همچنین صبر و علاقه برای موفقیت در این رشته بیش از هر چیز دیگری لازم و ضروری است. در صورت نداشتن علاقه و روحیه کافی، شخص پس از رسیدن به سختیهای این حرفه که کم هم نیستند، دچار شکست و ناامیدی خواهد شد.
دشواریهای شغل پرستاری
در حین خواندن کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ، مشکلات و سختیهای این شغل بیان شده است. پرستار به سبب این که در محیط کار، بیشتر از هر کسی با بیمار، پزشک و همراه بیمار در ارتباط است، باید قادر به ایجاد رابطهای خوب با آنها باشد.
پرستار باید شخص صبوری باشد، زیرا انسانها با هم متفاوتند. پرستارها معمولا خوب هستند، خوشبرخورد هستند و از سویی دیگر هم بدبرخورد هستند. پس پرستار باید بتواند با همه آدمها به خوبی رفتار کند. گاهی پرستار میبایست خودش را به جای بیمار یا حتی همراه بیمار گذاشته و با آنها همدردی کند. به همین علت است که مهربان بودن و خوشبرخورد بودن، لازمه کار یک پرستار موفق محسوب میشود.
اگر هدفتان پرستار شدن است، باید روحیاتتان با محیط بیمارستان و کار بالینی، شیفت شب، خون دیدن، برخورد داشتن با انواع بیمارها و خیلی از بیماریها، شرایط خاص اورژانسی و … سازگار باشد.
عشق ورزیدن به کار و حرفه مورد علاقه
اما پیداست که عشق ورزیدن به کار و حرفه مورد علاقه میتواند به موفقیت انجامیده و باعث شود تا فرد به تمام مشکلات غلبه کند.
پرستار باید بتواند خونسردیاش را حفظ کند، بیخوابیها و خستگیهای شیفت شب را تحمل کرده، و با تمام این دشواریها قادر باشد تا در هنگام لحظات حساس، تصمیمهای فوری و درستی برای بیمار بگیرد.
پرستار؛ خدمه و نظافت چی نیست. فردی که به این شغل میرسد، درس خوانده و علم این کار را دارد. قرار نیست هر کاری که جزو وظایفش نیست را انجام دهد. در جامعه ما متاسفانه انتظار از پرستارها بالاست و گاهی بیمار و یا همراهان، تمام گله و شکایات خود را سر پرستاری که اصلا وظیفهاش چیز دیگریست، داد میزنند.
اما در کل، هر کاری مزایا و معایب خاص خودش را دارد و کسی که به کارش عشق بورزد، میتواند با تمام سختی آن کنار بیاید.
بازار کار
با توجه به زیاد شدن تختهای بیمارستانی و همچنین افزایش نیاز افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی، بیشتر کشورهای دنیا و از جمله ایران در سیستمهای بهداشتی و درمانی با کمبود پرستاران تحصیلکرده مواجه هستند.
از سویی دیگر به علت سختیهای کار، در بعضی از کشورها افراد کمی برای تحصیل و فعالیت در این شغل داوطلب میشوند که خود این موضوع باعث افزایش نیاز به نیروی پرستاری شده است.
در ایران هم رشته پرستاری یکی از رشتههایی با فرصتهای شغلی و درآمد خوب به حساب میآید. از دوره دانشجویی، اکثر پرستاران مشغول به کار میشوند و بلافاصله پس از فارغالتحصیلی میتوانند به عنوان خدمات طرح نیروی انسانی در بیمارستانها کار کنند.
مراکز درمانی و بیمارستانهای خصوصی نیز یکی از مراکز جذبکنندهی نیروی پرستاری هستند که پرستاران علاوه بر استخدام در این مراکز، میتوانند به صورت شیفتهای اضافه در این مراکز کار کنند.
مراقبت از مبتلایان به دیابت و اختلالات مغزی و حرکتی در منزل
اخیرا قانونی تصویب شده که به پرستاران اجازه میدهد که از برخی از بیماران از جمله مبتلایان به دیابت و اختلالات مغزی و حرکتی در منزل مراقبت کنند که بخشی از هزینههای مراقبت، توسط بیمه سلامت پرداخت میشود که راهی برای گستردهتر شدن این طرح و قرار دادن بیماران بیشتری با بیماریهای گوناگون در این گروه، شرایط را برای کار کردن پرستاران در جامعه و به نوعی برنامه مراقبت در منزل و اجتماع گسترش خواهد داد.
پرستاران در مقایسه با سایر رشتههای گروه پزشکی و پیراپزشکی، وضعیت بهتری در رابطه با درآمد دارند. هم اکنون می توان گفت که تنها رشته ای که در مقطع کارشناسی ارشد عضو هیئت علمی میپذیرد، رشته پرستاری است.
اکثر پرستاران در مقطع دکتری پس از تایید صلاحیتهای علمی و عمومی، عضو دانشگاههای علوم پزشکی و دانشگاه آزاد شدهاند و دارای حقوق و مزایای مناسب و سایر تسهیلات مربوط به عضویت هیئت علمی میباشند. در مقایسه با سایر رشتهها و اعضای هیئت علمی، مسیر ارتقاء خود را سریعتر پیموده و خود را به درجات بالاتر میرسانند.
پرستاری برای چه کسانی مناسب است؟
در صورتی که کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ را خوانده باشید، میدانید که روحیه انساندوستی و خدمت به همنوع، مهمترین ویژگی یک پرستار است؛ زیرا خدمت، پایه و اساس اصلی حرفه پرستاری به شمار میرود.
رشته پرستاری را میتوان جزو مشاغل سخت طبقهبندی کرد. این رشته برای کسانی که بتوانند ساعتهای طولانی بیدار باشند و به ارائه خدمات مشغول شوند، مناسب است.
همچنین الزامی است که صبور و با حوصله نیز باشند. یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای پرستاران، برخورد صمیمی و مناسب با بیماران است. از این رو باید روابط عمومی خوبی هم داشته باشند، چرا که پرستاران ساعتهای زیادی را با بیماران میگذرانند.
همچنین این رشته برای کسانی خوب است که تحمل بالایی داشته باشند. برخی از خدمات درمانی و بهداشتی دارای دشواریهای بهداشتی و روانی است و پرستار باید بتواند شرایط بحرانی و دشوار را تحمل نماید.
پرستاری در دانشگاه
دوره کارشناسی رشته پرستاری 4 سال طول میکشد و در مقایسه با رشتههای پزشکی، مدت زمان کمی دارد. دانشجویان رشته پرستاری باید 130 واحد درسی را در مدت تحصیل خود اصطلاحا پاس کنند. همچنین تعداد زیادی از دروس پایه رشته پرستاری مشابه رشته پزشکی است.
دروس دوره تحصیل کارشناسی رشته پرستاری
دروس عمومی: 24 واحد
- دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام
- ادبیات فارسی
- یک درس از دروس اخلاق اسلامی
- زبان عمومی
- یک درس از دروس انقلاب اسلامی
- تربیت بدنی 1
- یک درس ازدروس تاریخ و تمدن اسلامی
- تربیت بدنی 2
- دانش خانواده و جمعیت
- تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران
- یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی
دروس پایه: 15 واحد
- تشریح
- میکروبشناسی
- فیزیولوژی
- انگلشناسی
- ژنتیک و ایمونولوژی
- آمار حیاتی مقدماتی
- بیوشیمی
- تحقیق در پرستاری
- فناوری اطلاعات در پرستاری
دروس تخصصی: 54 واحد
- تغذیه و تغذیه درمانی
- اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریهای شایع در ایران
- روانشناسی فردی و اجتماعی
- داروشناسی
- زبان تخصصی
- فرایند آموزش بیمار
- اخلاق پرستاری و ارتباط حرفهای
- پرستاری و سلامت فرد و خانواده
- پرستاری و سلامت جامعه
- پرستاری و بهداشت محیط
- اصول و مهارتهای پرستاری
- بررسی وضعیت سلامت
- پرستاری و بهداشت مادر و نوزاد
- پرستاری در اختلالات سلامت مادر و نوزاد
- مفاهیم پایه پرستاری
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان 1
پرستاری بزرگسالان / سالمندان 2 - پرستاری بزرگسالان / سالمندان 3
- مراقبتهای پرستاری در منزل
- مراقبتهای جامع پرستاری در بخشهای ویژه
- پرستاری اورژانس در بحرانها و حوادث غیرمترقبه
- پرستاری کودک سالم
- پرستاری بیماریهای کودکان
- پرستاری بهداشت روان
- پرستاری بیماریهای روان
- اصول مدیریت خدمات پرستاری
دروس کارآموزی: 18 واحد درسی
- اصول و مهارتهای پرستاری
- پرستاری بهداشت مادران و نوزاد
- پرستاری سلامت جامعه / فرد و خانواده / محیط
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان 1
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان 2
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان 3
- پرستاری در مشکلات شایع ایران
- پرستاری کودک سالم و پرستاری بیماریهای کودکان
- پرستاری بهداشت روان و پرستاری بیماریهای روان
- فارماکولوژی بالینی
- پرستاری مراقبتهای ویژه
- دروس کارآموزی در عرصه رشته پرستاری : 21 واحد
- پرستاری بهداشت مادران و نوزاد
- پرستاری سلامت جامعه / فرد و خانواده / محیط
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان (3-1) و پرستاری مراقبت در منزل
- پرستاری بیماریهای کودکان
- اصول مدیریت خدمات پرستاری
- پرستاری مراقبتهای ویژه
- پرستاری اورژانس در بحرانها و حوادث غیر مترقبه
- علاوه بر کتب درسی که خواندن آن الزامی است، کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ نیز برای داشتن اطلاعات جامع و کاربردی راهگشا خواهد بود.
رشته پرستاری کودکان
رشته پرستاری کودکان در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته، شاخهای از رشته پرستاری میباشد که تحصیلکردههای آن با کسب دانش و مهارت کافی در زمینه ارائه مراقبتهای جامع بالینی پرستاری، از پیشگیری اولیه تا توانبخشی، در وضعیت سلامت و بیماری به کودک و به دنبال آن، خانواده و جامعه، قادر خواهند بود که با تکیه و استفاده از اصول ارتباطات انسانی و اخلاق حرفهای که آموختهاند، نیازهای بیولوژیکی، روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی بیمار را در موضوع خدمات پرستاری کودکان شناسایی کرده و برای تأمین، حفظ و افزایش سلامت آنها اقدامات لازم را انجام دهند.
گفتنی است که بخش کودکان رشته پرستاری به سنین پایین 18 سال مربوط میشود که در حین بررسی کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ و کودک سالم، نمایی کلی از پرستاری کودکان را ترسیم کرده است.
پابهپا با رشد دانش و فناوری و نیاز به خدمات در نظام سلامت و رفاه اجتماعی، آموزش عالی در حد کارشناسی ارشد رشته پرستاری کودکان در اکثر دانشگاههای معتبر دنیا مثل کانادا، آمریکا، انگلستان و استرالیا تاسیس شد.
در کشور ما هم در سال 1354، برنامههای آموزشی این رشته به چند دانشگاه مهم ابلاغ شده، مجوزها صادر و از مهر ماه 1355 دانشگاههای ذکر شده شروع به پذیرش دانشجو در این رشته کردند. در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و بازنگریها، باعث شد تا تعداد دانشگاههایی که از این رشته پشتیبانی کرده و دانشجو میگرفتند، افزایش یابد.
وظایف پرستار کودک
ایمنی
امنیت کودک باید اولویت یک پرستار کودک باشد. والدین مدام در مورد ایمنی کودک خود نگران هستند. پس در منزل یا در هر مکان دیگری، پرستار کودک باید او را از هر گونه آسیب فیزیکی در امان نگه دارد و مراقب اشیا در منزل یا زمین بازی که میتواند سبب ایجاد صدمه به کودک شود، باشد.
اسباببازیها حتما باید بعد از بازی به منظور پیشگیری از حوادث احتمالی به طور منظم در جای مخصوص خود قرار بگیرند. همچنین یک پرستار کودک باید مواظب ارتباط کودک با افراد ناآشنا باشد و او را از نزدیک شدن به هر گونه خطری دور کند.
خانهداری
یکی دیگر از مواردی که میتوان از یک پرستار کودک انتظار داشت، این است که کارهای کوچک و سبک خانه را انجام دهد. نگهداری از کودک ممکن است موجب بههمریختگی خانه شود، لذا پرستار باید در به این نکته توجه کند که خانه را مرتب نگه دارد. مسئولیتهای یک پرستار کودک، تمیز نگه داشتن کودک و تمیز نگه داشتن او، محل بازی و ظروف مورد استفاده وی نیز میباشد.
اما در شرایطی که اولویت با مراقبت از کودک باشد، فرصتهای پرداختن به کارهای دیگر گرفته میشود. برای مثال؛ این یک قانون نیست که یک پرستار کودک صرفا باید خانه را مرتب و تمیز کند. ولی اگر والدین خواهان انجام جارو و شستوشوی لباس و سایر اقدامات نظافتی باشند، میتوانند در ازای پرداخت حقوق اضافه با پرستار به چنین توافقاتی برسند.
شرایط اضطراری
زمانی والدین احساس امنیت و اطمینان میکنند که بدانند در مواقع ضروری میتوانند روی حضور پرستار حساب کنند. میتوان گفت که این یکی از وظایف اساسی یک پرستار کودک است.
پس هر پرستار کودکی لازم است تا آموزشهای اضطراری مانند کمکهای اولیه را به خوبی آموخته باشد و به تاریخچه پزشکی کودک مورد نظر خود مسلط بوده، اطلاعات لازم و کافی را به دست آورد و یک فهرستی از شماره تلفنهای مهم اعضای خانواده و تماسهای اضطراری نظیر آمبولانس، آتش نشانی، کنترل سم و پلیس در اختیار داشته باشد تا در صورت بروز مشکل، سریعا به آنها دسترسی داشته و از آنها استفاده کند.
سرگرمیها
یکی دیگر از فعالیتهای یک پرستار کودک این است که کودکی که مسئولیت مراقبت از او را به عهده دارد، با کارهایی سرگرم کند و هم در محیط خانه و هم در فضاهای باز، بداند با چه عواملی میتوان به تحریک خلاقیت کودک کمک کرد و سلامتی جسمانی او را افزایش داد.
پدر و مادر از پرستار کودک خود انتظار خواهند داشت تا زمانی که کودکشان بیدار است، او را در حال فعالیت نگه دارد. پرستار، ضروری است که فعالیتها و بازیهای مناسب هر رده سنی را بشناسد. این اقدامات به افزایش صمیمیت بین پرستار و کودک کمک میکند.
همچنین باید ساعات بازی و تماشای تلویزیون کودک توسط پرستار تنظیم شده و چنانچه کودک، تکالیف مدرسه یا فعالیتی از این دست داشته باشد، باید در ایجاد تمرکز و ارائه راهنماییهای ممکن کمک کند. در کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ، به مشکلاتی که در صورت زیادهروی در هر کدام، چه تماشای تلویزیون و چه سختگیریها برای پرداختن به تکالیف، ممکن است پیش بیاید، اشاره شده است.
تغذیه
این مورد هم وظیفه اساسی یک پرستار کودک است که از تغذیه کودک تحت مراقبت خود اطمینان داشته باشد. در کودکان با سن کم، پدر و مادر زمان و نوع وعدههای غذایی کودک خود را با پرستار در میان میگذارند و او باید با دقت به رعایت تمام، آنها را بپردازد.
همچنین پرستار کودک وظیفه دارد تا به گرسنگی کودک در سایر زمانها نیز توجه و رسیدگی کند. اما در مواردی که کودکان سن بالاتری دارند، مسئولیت پرستار کودک این است که غذا و شرایط تغذیه کودک را آماده کند.
پرستار کودک میبایست به مهارتهای اولیه پختوپز نیز مسلط باشد و با انواع ذائقههای غذایی بتواند به درستی روبهرو شود. او همچنین باید از روشهای اساسی ایمنی در زمان تغذیه (مانند جلوگیری از خفگی) آگاهی داشته باشد.
پرستاری از کودک بیمار
با حساسیتهای شغل پرستاری و به طور ویژه پرستاری کودکان آشنا شدید. ویژگیهای شخصیتهای مناسب برای این شغل، بازار کار، دروس دانشگاهی، وظایف و سختیهای کار بررسی شد.
حال میخواهیم همانطور که به موضوع پرستاری کودک بیمار ونگ اشاره شد، به این مورد نیز بپردازیم که بایدها و نبایدهای نگهداری از یک کودک بیمار چیست و بر اساس کتابی که در ابتدا معرفی شد، چند نکته را بررسی کنیم.
پرستار کودک بیمار معمولا با دو حالت مراقبت در خانه یا در بیمارستان روبرو میشود که هر یک سختیهای خاص خودش را دارد.
در منزل باید دقت داشت که فضا آرامتر و باب میل کودک است. اما امکانات همانند بیمارستان نیست. لذا پرستار مسئولیت بیشتری در نگهداری از کودک در این حالت قبول میکند. به همین دلیل، پرستار ملزم به رعایت برخی از اصول مهم و کاربردی میباشد تا روند مراقبت به مشکل بر نخورد.
بستری شدن در بیمارستان هم میتواند به طور جدی برای کودک و خانواده استرسزا باشد. پرستار کودک اما، با رعایت برخی نکات کلیدی، باعث میشود که پروسه بستری شدن فرزند برای هر کسی آسانتر شود. این کار از راه برقراری ارتباط و کمک به کودک برای تسلط به اوضاع، استفاده از توانمندیهای خود و نکاتی که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، قابل دستیابی میباشد.
بیماریهای رایج در کودکان
در کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ، به صورت مفصل به بیماریهای متداول کودکان پرداخته شده است اما از جمله بیماریهایی که احتمال ابتلا به آن در کودکان بیشتر است و احتمال مواجه شدن پرستار با آنها زیاد است را در اینجا بررسی خواهیم کرد. آن دسته از بیماریها عبارتند از:
عفونت گوش
کودکان در معرض ابتلا به عفونت گوش هستند، زیرا آنها شیپور استاش کوچکتری از افراد بزرگسال دارند. این شیپور، مجرای گوش را به گلو وصل میکند. در زمان سرماخوردگی با ملتهب شدن، این شیپور مسدود شده و باعث تجمع مایعات زیاد میشود. این تجمع مایعات، فضا را برای ورود میکروب فراهم میکند و در نتیجه به عفونت گوش میانجامد.
آبله مرغان
هر چند این بیماری با زدن واکسن قابل پیشگیری است، اما باز هم جزو بیماریهای متداول و البته یکی از خطرناکترین انواع آنها به حساب میآید.
سرخک
این مورد هم مانند آبله مرغان دارای واکسن است و چنانچه واکسن را تزریق کنید، دیگر نیازی به نگرانی نیست. شروع این بیماری با تب، آبریزی از بینی و سرفه همراه است. دوران بیماری تقریبا دو هفته است. ولی در بعضی از کودکان میتواند به بیماریهای دیگری مثل ذاتالریه نیز منجر شود.
عفونت قارچی
یکی از بیماریهای عفونی که ابتلای آن در کودکان بیشتر است، عفونت قارچی نام دارد. این عفونت قابل انتقال از کودکی به کودک دیگر است و این اتفاق خیلی سریع با کوچکترین نزدیکی میتواند رخ بدهد. این بیماری عفونی، باعث میشود تا حلقههای قرمز رنگی روی پوست بدن یا سر پدید آید که با استفاده از داروهای ضد قارچ میتوان آن را از بین برد و درمان کرد.
سرخجه
این ویروس خفیف است و در بیشتر موارد باعث بروز مشکلات جدی نمیشود ولی باز هم نباید آن را نادیده گرفت. (البته در جنینها ممکن است خطرناک باشد، لذا خانمهای باردار باید مواظب این ویروس باشند.)
علائم این بیماری، تب خفیف و بروز بثورات در صورت است که قابلیت گسترش به سایر نقاط بدن را دارند. در صورت تزریق واکسن، کودکان از این بیماری نیز ایمن خواهند بود. مننژیت، سندرم دری، تب مخملک و سرماخوردگی معمولی نیز از بیماریهای شایع در کودکان هستند.
رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در منزل – بخش اول)
محبت کردن
محبت در روند درمان برای کودک خیلی مهم است. پرستار باید به کودک نشان دهد که چقدر او را دوست دارد و برای او و آسایشش ارزش قائل است. عشق ورزیدن به کودک باعث افزایش چشمگیر روند درمان خواهد شد. باید به نیازهای کودک رسیدگی شود و کودک نیز حتما قدردان این محبتها و صبوریهای پرستار خود خواهد بود.
مطلع نگه داشتن کودک نیز جزو مسایل مهم میباشد. اگر لازم باشد که برای مدتی (مثلا چند دقیقه) کودک را تنها گذاشت، بهتر است به او گفت و کودک را در جریان زمان بازگشت قرار داد. مطلع بودن کودک از این که پرستارش در همین نزدیکی است، موجب حفظ آرامش وی خواهد شد. باید در هنگام محبت کردن به کودک، احساس خوب و خاص بودن را برای کودک به ارمغان آورد.
القای حس راحتی
پرستار، در گام نخست باید دمای منزل را همواره متعادل نگه دارد. در صورتی که هوا سرد بود، او باید دمای خانه را با وسایل گرم کننده بالا ببرد. ولی اگر هوا گرم باشد، مراقب میتواند با باز نمودن پنجرهها دمای هوا را کنترل کند. زیرا هوای تازه تاثیر بسیار بهتری نسبت به سیستمهای خنککننده خواهد داشت.
پرستار کودک باید مطمئن باشد که لباس کودک نرم و راحت است. در گام بعدی، باید جای مناسبی را برای استراحت کودک مهیا کرد. همچنین باید توجه داشته باشد که مکان خواب، متکا و رو انداز خوب نیز در راحتی کودک تاثیر زیادی دارد. نکتهای که در کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ نیز به آن تاکید شده است.
استفاده از مایعات برای جلوگیری از دهیتراته شدن
پرستار باید همیشه آب آشامیدنی کودک را تامین نموده و وی را به نوشیدن مکرر آب دعوت کند. همچنین میتواند برای تامین پروتئین بدن کودک، از شیر استفاده کند. حتی بهتر میشود اگر شیر کمی گرم شده و کمی هم با پودر کاکائو طعمدار شده باشد. از چای سبز هم میتوان به منظور آرام کردن کودک استفاده کرد.
با ترکیب چند نوشیدنی مختلف، یک معجون به دست خواهید آورد که برای کودک، پیشنهاد جذاب و قابلقبولتری خواهد بود. در کنار این موارد، باید به یاد داشته باشد که نوشیدنیهایی که قند دارند، باعث کند شدن روند درمان بیماری کودک خواهد شد. به همین سبب، نباید در دوره بیماری از این نوشیدنیها مصرف شود.
رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در منزل – بخش دوم)
غذای مناسب
سوپ سبزیجات بهترین غذایی است که میتوان در دوران بیماری کودک برایش تهیه کرد. این غذا حاوی مواد معذی بسیاری است که برای بدن بیمار مفید میباشد. همچنین اضافه کردن سیر به غذا، قوای مبارزه بدن را در مقابل بیماری افزایش میدهد.
اضافه کردن عسل به برنامه غذایی نیز نکته دیگری است که پرستار کودک میتواند به منظور درمان عفونت گلوی کودک در نظر بگیرد. هر چند باید توجه داشت که عسل برای کودکان زیر یک سال به هیچ وجه توصیه نمیشود. زیرا ممکن است موجب مسمومیت کودک بشود.
در مواردی هم که میل به غذا خوردن در کودک وجود ندارد و اشتهایش را از دست داده، میتوان با روشهایی که برایش سرگرمکننده و جذاب است، او را به تغذیه وا داشت. به عنوان مثال؛ میتوان شکل حیوانات را در غذا به وجود بیاورد تا غذا برای کودک جذاب شود. همین امر هم میتواند صمیمیت بین کودک و پرستار را بیشتر کند.
استراحت
شرایط استراحت همیشه باید برای کودک مهیا باشد و این وظیفه پرستار است. پرستار کودک باید به کودک اجازه دهد که هر زمان و هر قدر که میخواهد، بخوابد. زیرا بدن کودک در دوران بیماری، بیش از پیش به استراحت نیازمند است و پرستار کودک میبایست به این موضوع اهتمام ویژهای بورزد. ساکت و آرام نگه داشتن محیط منزل نیز حتما باید در دستور کار قرار بگیرد تا کودک، خواب راحتی داشته باشد.
رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در حالت بستری – بخش اول)
در مواقعی که کودک بستری است نیز باید نکاتی را رعایت نمود. نکاتی که در کتاب پرستاری کودک بیمار ونگ نیز آمده، عبارتند از:
برقراری ارتباط
شرایط را با ادبیات قابل فهم و مناسب سنشان به کودک شرح دهید.این بهترین طریقه صحبت با کودکان درباره بستری شدن در بیمارستان است. مهم است که تا حد امکان و بدون این که باعث ایجاد استرس شوید، مسائل را با آنها در میان بگذارید. میتوانید با یک روانشناس هم در این باب حرف زده و از آنها مشورت بگیرید. از عبارات با تهدید کم و اندازه درکشان، استفاده کنید.
اشکال ندارد اگر سوال بپرسید
کنجکاوی، طبیعت کودکان است. پس اجازه دهید کودکتان بداند که آزاد است تا هر سوالی که دارد، بپرسد. اگر سوالی دارند، بهترین کار صادقانه پاسخ دادن به آن است.
با آرامش با آنها حرف زده و به نگرانیهایش درباره بستری شدن، گوش فرا دهید. حتی اگر کودک شما یک سؤال را مکررا میپرسد که شما جواب آن را نمیدانید، صادقانه و با حوصله به آنها بگویید که میتوانید جوابش را پیدا کنید. طبیعی است که تمام پاسخها را نداشته باشیم.
درگیرشان کنید
خوب نیست که با توضیح یک فرایند گاها دردناک، به آنها قول بدهیم که آسیبی به ایشان نخواهد رسید. برای مثال، این که به کودک بگویید که پرستار برای گرفتن خونت به تو آسیب نمیرساند، بیرحمانه به نظر میرسد. به جای آن، کاری را به آنها واگذار کنید. مانند “آیا میتوانی چند لحظه آن را ثابت و بیحرکت نگه داری؟” این به آنها کمک میکند تا احساس خود را کنترل کنند و حواسشان را از ناراحتی و حال بد پرت کنند.
انتقال برخی لوازم از خانه به بیمارستان
بستری شدن در بیمارستان برنامههای روزانه و همیشگی را به هم میریزد. با آوردن برخی از وسایل موجود در منزل به بیمارستان، شما به کودک کمک میکنید تا با شرایط کنار بیاید. برایشان برای انتخاب چیزی که از خانه میآورید، حق انتخاب بدهید. از او بپرسید “چه لوازمی میخواهی؟” یا “دوست داشتی کدام اسباببازی را اینجا داشته باشی؟”.
رعایت نکاتی در مراقبت از کودکان بیمار (در حالت بستری – بخش دوم)
رفتارتان را تغییر ندهید
تحقیق کنید که اگر مثلا والدین در خانه به کودک اجازه تماشای فلان شبکه را نمیدادند، شما نیز نباید این اجازه را بدهید. این محدودیتها به او میرساند که فضای آنجا تفاوت ترسناکی با خانه ندارد.
همچنین، حفظ هماهنگی با والدین برای این که کودک احساس اعتماد و راحتی کند، امری ضروری است. در دسترس نبودن و عدم رسیدگی یا کم دیدن والدین ممکن است کودک را دچار ترسها و نگرانیهای بیشتری کند و اتفاقات بدتری در ذهن خودش تخیل کند.
آنها را به فضای باز ببرید
معمولا بیمارستانها دارای چمن یا باغچههایی هستند که بیماران میتوانند برای کسب آرامش به آنجا بروند. چنانچه امکان داشت و پزشکش اجازه داد، کودک بیمار را بیرون بیاورید تا از هوای تازه و سبزه و درختان لذت ببرد. صرف زمان کمی در خارج از اتاق بیمارستان، روحیه هر بیماری را برای مقابله با بیماری افزایش میدهد.
ملاقات با خواهر و برادر
اگرشرایط بیمارستان برای ملاقات بیمار با افراد جوان و کودکان مناسب بود، خواهر و برادر او را برای ملاقات بیاورید. گاهی فقط یک بار دیدار برای زمانی هرچند کوتاه، ممکن است به فرزند شما و خواهر و برادرش کمک کند تا در مورد بستری شدن در بیمارستان احساس بهتری پیدا کرده و نگرانیشان را کمتر کند. دیدن چهرهای آشنا نیز به کودکتان کمک میکند تا ارتباطش با دنیای بیرون را از دست ندهد.
کودکانی که دچار بیماری هستند، بیش از سایر کودکان نیاز به مراقبت دارند و روحیه و روانشان آسیبپذیرتر است. محبتهای زیاد از حد و ترحم، همانقدر به آنها آسیب میرساند که بیتوجهی و اهمیت ندادن به مشکلاتشان. برای همین حساسیت هاست که مسئولیت پرستار چنین سنگین و دشوار است.
ما شغل پرستاری و به ویژه رشته کودکان و همچنین کودکان بیمار را بررسی کرده و کتاب پرستاری کودک بیمار و سالم ونگ را معرفی نموده و مطالب مهمی از آن را نیز در بخشهای مختلف مقاله ذکر کردیم. امید است در پایان، به پاسخ سوالاتی که در ابتدای مطلب پرسیده شد، به درستی رسیده باشید.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید