بیماری های شایع دوران سالمندی

بیماری‌های شایع دوران سالمندی، به دلیل تغییرات در روندهای فیزیولوژی است که در این دوره برای سالمند اتفاق می‌افتد و زمینه مبتلا شدن سالمند به این بیماری‌ها را فرآهم می‌کند. اگر سالمند در زندگی خود روال عادی را پیش گیرد پیش آمدن این مشکلات برای آن اجتناب‌ناپذیر است. ولی اگر سالمند خواستار پیشگیری از این روند باشد می‌تواند به خوبی زمینه را برای خود فرآهم کند، با ما همراه باشید.

بیماری های دوران سالمندی

دوران سالمندی چیست و چه زمانی باید مراقب بیماری دوره سالمندی باشید؟

دوران سالمندی، علائم آن در سنین 60 سال به بالا نمایان می‌شود. برخی افراد وقتی به این دوره از سنی وارد می‌شوند شاید خود را هنوز جوان پندارند و احساس پیری نکنند. این افراد شاید رفتارهای را که در سنین جوانی داشتند را بخواهند ادامه دهند، مثلا: غذاهای چرب استفاده کنند، ولی باید بدانند بدنشان کارایی 30 سال پیش را ندارد بهتر است مراعات حال خود را بکنند. زیرا بیماری‌های خاص یک دفعه خود را نمایان می‌کنند. پس اول از هر چیزی سالمند باید در رفتارهای خود مراقبت داشته باشد و بعد اطرافیانشان می‌توانند بر روی آن‌ها تاثیرگذار باشند.

موسسه پرستاری توانبخش، بیش از 20 سال است که در زمینه پزشکی و پرستاری فعالیت می‌کند. این موسسه یکی از بزرگترین و معتبرترین مراکز پرستاری در سطح شهر تهران است. توانبخش برای جلوگیری از بیماری دوره سالمندی، خدمت پرستار سالمند در منزل را ارائه می‌دهد.

مشکلات و بیماری‌ دوره سالمندی

تغییراتی که ممکن است در دوران سالمندی رخ دهد بستگی به قوه بنیه فرد دارد. از جمله تغییرات می‌تواند، به کاهش سیستم ایمنی سالمند اشاره داشت. افراد با افزایش کهولت سن، عملکرد سیستم ایمنی آنها کاهش پیدا می‌کند و از طرفی قوای جسمانی آن‌ها هم رو به تحلیل خواهد رفت. این دو عامل به تنهایی می‌توانند زمینه را برای ابتلا به بیماری‌های عفونی فرآهم کنند. به خصوص اگر آن فرد از تغذیه سالم و مناسبی استفاده نکند یا به نوعی بدن آن دارای سوء تغذیه باشد، در شرایط بدتری قرار خواهد گرفت.

مطالب مفید: امبولی ریه در سالمندان

بیماری گوارشی سالمند

بیماری‌های گوارشی سالمند با کاهش جریان گردش خون آغاز خواهند شد. این جریان خون بیشتر در قسمت روده‌ها شایع‌تر است. این روند موجب می‌شود در ناحیه روده سالمند مشکلاتی پیش آید، از جمله مشکلاتی چون کاهش حرکات روده می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات یبوستی شود.

قابل ذکر است ترشح آنزیم‌ها و هورمون‌ها مورد نیاز بدن کاهش می‌یابد. بدن افراد هم برای جذب مواد غذایی نیاز به یکسری آنزیم‌ها دارد، اگر ترشح این آنزیم‌ها کاهش یابد، جذب مواد مفید کاهش پیدا خواهد کرد و بدن سالمند در معرض کمبود غذایی خواهد گرفت. برای برطرف کردن این مشکل باید روزانه 8 تا 7 لیوان آب مصرف کند و از مواد فیبردار که موجب حرکت دودی روده‌ها می‌شوند استفاده شود. این مواد فیبردار بیشتر از هر چیزی اثربخش‌تر برای رفع این مشکل است.

 

بیماری‌های قلبی و عروقی در سالمند

خطر ابتلا بیماری‌های قلبی و عروقی در سالمند افزیش خواهد یافت. به طوری با سخت شدن دیواره‌های عروقی آن‌ها، مورد انسداد قرار خواهند گرفت. با توجه به اینکه بدن ترشح آنزیم‌های مورد نیازش را کمتر می‌تواند ترشح کند، مخصوصا ویتامین‌های ( گروه ب) که در کنترل بیماری قلبی و عروقی بسیار اثربخش هستند توصیه می‌شود که سالمندان حتما از مواد غذایی که حاوی این گروه ویتامین است را مورد مصرف قرار دهند. این ویتامین‌ها در لبنیات، گوشت، دانه‌ها، جوانه گندم، وجود دارند. اگر این مواد تامین‌کننده (گروه ویتامین ب) نبودند، با تجویز پزشک می‌توانند از مکمل‌های آن‌ها استفاده کنند. همچنین با داشتن تمرینات ورزشی می‌توان این بیماری را کنترل کرد.

مطالب مرتبط: مراقبت های بعد از انجام جراحی قلب در سالمندان

اختلالات حافظه در سالمند

اختلالات حافظه در سالمند، مرگ تدریجی حافظه می‌باشد، یعنی به مرور زمان سالمندان دچار اختلال حافظه می‌شوند. در ابتدا حافظه کوتاه‌مدت آن‌ها دچار مشکل می‌شود که با رشد بیماری، در حافظه بلند‌مدت هم کاهش حافظه رخ می‌یابد. برای کاهش این بیماری و جلوگیری از پیشرفت این بیماری این است که سالمندان بیشتر از مغز خود، کار بکشند. از بازی‌های ذهنی چون شطرنج استفاده کنند و مشغول حل کردن جدول شوند، از فعالیت‌های مشاعره کردن و قصه گفتن که موجب فعالیت ذهنی می‌شوند غافل نباشند.

مطالب پیشنهادی: خطر آلزایمر برای سالمندان

اختلالات کم‌خوابی در سالمند

اختلالات کم‌خوابی، فقط مختص به سنین سالمندی نیست. چناچه در سنین سالمندی نمایان شود باید مورد مداوا قرار گیرد زیرا چون در مرحله خواب است سیستم بدن فعالیت‌های مورد نیاز بدن را بیشتر انجام می‌دهد و در این محدوده زمانی است که ترمیمات بدن صورت می‌گیرد. از عوامل رفع این اختلالات توجه به تغذیه، مصرف مایعات و ورزش می‌تواند تاثیرگذار باشد.

تغذیه مناسب سالمند

تغذیه مناسب افراد سالمند به دلیل کم‌تحرکی و نداشتن فعالیت‌های سنگین به انرژی کمتری نیازمند هستند. بهترین کار این است این انرژی کم را از همه نوع مواد غذایی استفاده کند. سعی کند انرژی مورد نیاز بدنش بیشتر را از مواد پروتئینی بدست آورد. مواد مورد نیاز بدنش را از مواد پروتئینی چون حبوبات، گوشت، ماهی، مرغ، میگو، تخم مرغ و … بدست آورد. بهتر است سالمند از غذاهای سبک و کم‌حجم و پرانرژی استفاده کنند. این مواد ترجیحاً پرپروتئین باشند تا هم انرژی موردنیاز بدن را تامین کنند و هم دچار سوء تغذیه نشوند.

مصرف قند و نمک و چربی را خیلی کم کنند و روزانه بتوانند 6 – 7 لیوان آب بنوشند. این مصرف آب موجب رفع مشکلات کم‌خوابی، گوارشی و اختلالات پوستی آن‌ها خواهد شد. برای برطرف کردن مشکل کاهش توده‌های استخوانی در رژیم غذایی خود از مواد کلسیمدار چون، لبنیات استفاده کنند. همچنین در رژیم غذایی آن‌ها مواد فیبرداری چون، میوه و سبزیجات جای دهند و همچنین از مواد غذایی که شامل ویتامین‌های B هستند استفاده شود.

ورزش سالمند

ورزش سالمند یا انجام تمرینات بدنی، موجب می‌شود عضلات تحلیل رفته بازسازی شود و انرژی از دست رفته آن‌ها برگردد و اندام‌های عضلانی آن‌ها تقویت گردد و همچنین موجب بالا رفتن استحکام استخوان‌های آن‌ها می‌شود و سپس در رفع مشکلات پوکی استخوان تاثیرگذار خواهد بود. ورزش موجب پایین آمدن قند خون، فشارخون و کلسترول خواهد شد. موجب به کنترل در آوردن بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد.

پیشگیری از بیماری‌های سنین سالمندی

برای پیشگیری از تغییرات ناخوشایند در سنین سالمندی، مدنظر داشته باشیم، درست است در سنین سالمندی تغییرات در بدن نمایان می‌شوند. ولی این تغییرات دستخوش رفتارهای سنین پایین‌تر است. این تغییرات نتیجه عملکرد سنین خردسالی، نوجوانی، جوانی و بزرگسالی می‌باشد. در سنین سالمندی بهترین اقدام این است برای به تاخیر انداختن بیماری‌های شایع دوران سالمندی رعایت اصول تغذیه مناسب، انجام تمرینات بدنی و فعالیت‌های ذهنی، لازم و اجرا خواهد بود.

از ما مشاوره رایگان بگیرید

               



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *