10 آزمایش مهم در سنین بالای 50 سال
با 10 آزمایش مراقبتهای پیشگیرانه در سنین بالای 50 سال خود را بیمه کنید. همه یک بدن دارند و اگر میخواهند آنرا در تحرک و عملکرد مفید نگه دارند. باید بدن خود را در تحرک و با عملکرد مفید قرار دهند. سالمندی پایان تحرک شما نیست.
یکی از بهترین راهها برای سلامتی و تحرک، مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه است. برخی از غربالگریها و آزمایشها میتوانند به پزشک شما کمک کنند تا مشکلات را زودتر پیدا کند، قبل از اینکه مشکلات بزرگتری ایجاد کنند.
اجازه ندهید هزینهها شما را از اجرای این آزمایشها باز دارد. اکثر برنامههای بهداشتی، از جمله مدیکر، هزینه آزمایشهای پیشگیرانه را جبران میکنند. در صورت نیاز، پزشک شما میتواند در این مورد به شما کمک کند. پزشک همچنین ممکن است بتوانند شما را در برنامههای رایگان یا کم هزینه راهنمایی کند.
موسسه پرستاری توانبخش بیش از 20 سال است که خدمات پرستار در منزل و پرستار در بیمارستان را ارائه میدهد. این موسسه با آموزش حرفهای پرسشنل و نظارت دقیق بر عملکرد آنها یکی از معتبرترین موسسات پرستار در سطح تهران است.
1– کنترل فشار خون
از 10 آزمایش مراقبتهای پیشگیرانه در سنین بالای 50 سال، فشار خون بالا میتواند باعث حمله قلبی، سکته مغزی، مشکلات چشمی و مشکلات کلیوی شود، بدون اینکه شما حتی از بالا بودن فشار خون خود مطلع باشید. به همین دلیل مهم است که فشار خون خود را بررسی کنید، حتی اگر فکر نمیکنید مشکلی دارید. اگر فشار خون شما کمتر از 120/80 باشد، حداقل یک بار در سال معمولا خوب است. اگر بیشتر باشد، احتمالاً پزشک شما فشارتان را در دفعات بیشتر بررسی کند.
2– غربالگری کلسترول
بیماری قلبی یکی از علل اصلی مرگ و میر در ایران است که یکی از عوامل خطر اصلی آن کلسترول بالا است. پس از 20 سالگی، باید حداقل هر 4 تا 6 سال یک بار میزان کلسترول خود را کنترل کنید. یک آزمایش خون ساده سطح و خطر ابتلا به بیماری قلبی را نشان میدهد. با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری قلبی افزایش مییابد.
3– ماموگرافی
کارشناسان معتقدند که این بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه است. بحثهایی در مورد اینکه چند وقت یکبار باید یک آزمایش بدهید وجود دارد.
کارگروه خدمات پیشگیرانه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی میگوید همه زنان بین 50 تا 74 سال باید هر 2 سال یک بار ماموگرافی انجام دهند. مرکز سرطان شناسی میگوید اگر بالای 40 سال دارید، باید هر سال یک آزمایش انجام دهید. با پزشک خود صحبت کنید تا بر اساس سابقه خانوادگی و دلایل دیگر بهترین برنامه را برای شما تعیین کند.
4– غربالگری سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ سومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در ایران است، وقتی 50 ساله میشوید، شانس ابتلا به آن افزایش مییابد. بنابراین، مگر اینکه در معرض خطر بالاتر از حد متوسط قرار داشته باشید، پزشک احتمالاً پس از رسیدن به آن مرز 50 سال، غربالگری را توصیه میکند. آزمایشها میتوانند به تشخیص زودهنگام سرطان روده کمک کنند.
اینکه هر چند وقت یکبار غربالگری میشوید بستگی به این دارد که شما و پزشکتان چه آزمایشهایی را انجام میدهید و چه نتایجی داشته باشد.
غربالگریهای رایج عبارتند از:
- کولونوسکوپی، معمولاً هر 10 سال یک بار انجام میشود.
- آزمایش خون پنهان مدفوع، که اکثر مردم سالانه انجام میدهند.
- سیگموئیدوسکوپی که بیشتر هر 5 سال یکبار انجام میشود، همراه با آزمایش خون مخفی مدفوع هر 3 سال یکبار
- آزمایش DNA مدفوع چند منظوره، که به دنبال جهشهای DNA میگردد که ممکن است علامت مشکل باشد.
- سی تی کولونوگرافی، که از اشعه ایکس برای گرفتن عکس از روده بزرگ استفاده میکند. سپس تصاویر توسط کامپیوتر کنار هم قرار میگیرند تا به پزشک شما کمک کنند تا ببیند آیا مشکلی وجود دارد یا خیر.
سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی نیز میتوانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند. در طی این موارد، پزشک شما ممکن است پولیپهای پیش سرطانی را از روده بزرگ شما پیدا کرده و خارج کند.
5– آزمایش سرطان گردن (پاپ)
این آزمایش سرطان دهانه رحم را بررسی میکند که در صورت تشخیص زودهنگام به راحتی قابل درمان است. اگرچه خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم با افزایش سن کاهش مییابد، اما نیاز شما به تست پاپ معمولی با یائسگی متوقف نمیشود.
گروه ویژه خدمات پیشگیرانه وزارت بهداشت می گوید زنان 21 تا 65 ساله باید هر 3 سال یک بار آزمایش پاپ انجام دهند. همچنین میتوانید پس از 30 سالگی هر 5 سال یکبار غربالگری را انجام دهید، به جای آن که آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یا ترکیبی از تستهای پاپ و HPV را انجام دهید، در صورتی که هر دو آزمایش در اولین بار که انجام میدهید منفی باشد. اگر خطر ابتلا به سرطان در شما بیشتر است، ممکن است بیشتر به آزمایش پاپ اسمیر نیاز داشته باشید. پزشک شما می تواند بهترین توصیه را به شما بکند.
6– اسکن تراکم مواد معدنی استخوان
این آزمایش خطر ابتلا به پوکی استخوان را مشخص میکند، وضعیتی که استخوانها را ضعیف میکند. برای همه خانمها در سن 65 سالگی توصیه میشود. اگر در معرض خطر بالایی هستید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که این کار را زودتر انجام دهید. این غربالگری همچنین ممکن است به مردان 70 ساله و بالاتر کمک کند.
7– غربالگری آنوریسم آئورت شکمی
کارشناسان میگویند اگر مردی 65 تا 75 ساله هستید که در هر مقطعی از زندگی خود سیگار میکشید، باید این آزمایش را انجام دهید. این یک سونوگرافی است که به دنبال رگ خونی بزرگ شده در شکم است که در صورت پارگی میتواند باعث خونریزی شدید و مرگ شود. اگر رگ خونی شما بزرگ شده باشد، جراحی غالبا میتواند آنرا برطرف کند. اگر سابقه خانوادگی این زمینه دارید، با پزشک خود صحبت کنید زیرا ممکن است غربالگری را توصیه کند.
8– غربالگری افسردگی
افسردگی یکی از علل شایع ناتوانی در بزرگسالان است، اگرچه اغلب نادیده گرفته میشود.میتواند با بیماری مزمن و پیری خود را نشان دهد. این یک بخش طبیعی از پیری نیست و میتوانید تحت درمان قرار بگیرید. اگر احساس غمگینی، ناامیدی میکنید یا به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید علاقه ندارید، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک میتوانند با پر کردن پرسشنامه یا پرسیدن چند سوال ساده متوجه شود که آیا افسرده اید.
9– غربالگری دیابت
از مراقبتهای پیشگیرانه 50+ سال، کنترل قند خون یا دیابت است. تقریباً 10٪ از ایرانیها دیابت دارند و نزدیک به یک سوم از آنها تشخیص داده نشدهاند. دیابت کنترل نشده میتواند عوارضی مانند نابینایی، بیماری کلیوی و نیاز به قطع اندام را باعث شود. از پزشک خود در مورد اینکه چند بار به غربالگری دیابت نیاز دارید، سؤال کنید.
10– ایمن سازی بدن
برای پیشگیری از بروز مشکلات برای سلامتی خود از مراقب سالمند در خانه از موسسه خدمات مراقبتی توانبخش بهره بگیرید.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید