فرق پرستار و بهیار چیست؟

پرستار و بهیار دو شغل مهم و حیاتی در کادر پزشکی هستند. این مشاغل در رسیدگی به بیماران و بررسی علائم حیاتی آن‌ها، ارائه خدمات پزشکی و سلامتی اولیه و تسهیل پروسه درمان بسیار حیاتی و مهم هستند. ممکن است برخی از افراد بر این باور باشند که پرستار و بهیار تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند و هردوی این مشاغل وظایف یکسانی را برعهده دارند؛ این درحالی است که پرستار و بهیار دارای تفاوت‌های متعددی هستند.

در این مقاله به منظور درک بهتر این موضوع در ابتدا با هر یک از این مشاغل به صورت تخصصی آشنا شده و اطلاعات کاربردی درباره آن‌ها را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد و در ادامه به بررسی تفاوت‌های این دو حرفه با یکدیگر خواهیم پرداخت.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

موسسه پرستاری توانبخش یکی از موسسات با سابقه در حوزه استخدام و اعزام بهیار و پرستار در سطح تهران است. در صورت وجود هرگونه سوال و ابهامی می‌توانید از طریق شماره تماس‌های موجود در صفحه با تیم مشاوره ما در ارتباط باشید و از مشاوره تخصصی به صورت رایگان بهره‌مند شوید.

بهیار کیست و چه وظایفی دارد؟

بهیار کیست و چه وظایفی دارد؟

برای پاسخ به سوال بهیار کیست؟ ابتدا باید دانست بهیار در طبقه‌بندی سازمانی عضو کادر پرستاری به شمار می‌رود که زیر نظر پرستار و یا پزشک مسئول، مطابق با وظایفی که دارد در مراقبت و درمان بیماران مشارکت دارد.

بهیار به دلیل وظایفی که دارد و طبقه‌بندی سازمانی، غالبا پروسه تحصیلی خاصی را پشت سر نمی‌گذارد. افراد برای تبدیل شدن به بهیار دوره‌های خارج دانشگاه را طی می‌کنند و در صورت اخذ مدرک معتبر و نمره قابل قبول، می‌توانند به صورت شخصی زیر نظر ارگان‌های معتبر و یا در بیمارستان‌ها مشغول به کار شوند.

اغلب بهیاران در حوزه تکنیک‌های جراحی اورژانسی، آموزش‌های لازم را دریافت می‌کنند. وظیفه اولیه و اصلی یک بهیار کنترل علائم حیاتی بیماران است.

وظایف بهیار چیست؟

بهیاران وظایف متعددی را برعهده دارند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چک کردن وضعیت بیمار و مشخص کردن دوره درمان
  • نگهداری از بیمار حین حمل ‌و نقل با آمبولانس
  • پاسخ به تماس‌های 115
  • تنظیم گزارش از نگهداری بیمار
  • جایگزین کردن تجهیزات استفاده شده (تعویض لباس بیماران)
  • تمیز کردن دستگاه‌ها و تجهیزات
  • کمک کردن در انتقال بیمار به بخش اورژانس
  • گزارش مشاهدات و درمان‌های خود به کارکنان

حین انتقال بیمار به بیمارستان، معمولا در آمبولانس یک بهیار باید حضور داشته باشد تا بتواند سریعا علائم حیاتی را چک کند و مراقبت‌های لازم را برای حفظ حیات بیمار انجام دهد.

بهیار افرادی را که به دلیل استرس و اضطراب در شرایط نامساعد و اضطراری هستند را حمایت عاطفی می‌کند و در صورتی که بیمار مراقب یا همراه نداشته باشد در کنار او می‌ماند.

متاسفانه به دلیل اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی عمومی پایین در برخی از مناطق کشور، درک عمومی نسبت به بهیاران عزیز در حد مناسبی نیست و این افراد گاها مورد بی احترامی قرار می‌گیرند و یا کار آن‌ها بی‌ارزش تلقی می‌شود.

این درحالی است که نبود بهیار در بیمارستان‌ها و مراکز خصوصی مانند موسسات خدمات‌رسانی پرستاری و کمک پرستاری منجر به افزایش بیش از حد تعداد بیماران و عدم کنترل و رسیدگی به نیازهای ضروری آن‌ها می‌شود.

همانطور که بالاتر نیز اشاره شد، بهیاران عزیز شغل پراسترس و مهمی دارند که نیاز به دقت، توجه، درک عمومی و توان همدلی بالایی دارد؛ از این رو کسانی که در این شغل مشغول به فعالیت هستند بهتر است این نکته را سرلوحه کار خود قرار دهند که رفع نیازهای جسمی و گاها روحی بیماران و کسانی که از آن‌ها مراقبت می‌کنند در اولویت اول است.

پرستار کیست و چه وظایفی دارد؟

پرستار به شخصی گفته می‌شود که به شیوه علمی دارای مهارت‌های حرفه‌ای آموزش سلامت و پزشکی است. پرستار در زمینه مراقبت‌ و درمان بیماران فعالیت می‌کند و تحصیلات آکادمیک دارد.

پرستاران می‌توانند در کلینیک‌ها، بیمارستان‌ها، خانه سالمندان و منزل شخصی به عنوان پرستار و مراقب پزشکی مشغول به فعالیت و خدمات‌رسانی باشند.

از آنجایی که پرستاران نیز به مانند بهیاران در ارتباط مستقیم با بیمار هستند، نیاز به توانایی بالا در همدردی و درک دقیق مشکلات جسمی و نیازهای بیماران دارند و بهتر است این خصوصیات را در اخلاق حرفه‌ای و تعامل با بیمار تقویت کنند.

انواع پرستار

پرستاران از نظر مهارت، دانش و اموری که انجام می‌دهند به 2 دسته پرستار بالینی و پرستار مراقبتی تقسیم می‌شوند که در زیر این دو دسته به اختصار توضیح داده شده‌اند:

  • پرستار بالینی (CNS)پرستار بالینی

پرستار بالینی به کسی گفته می‌شود که علاوه‌ بر گذراندن دوره پرستاری، یک دوره تخصصی 3 ساله دیگر را با تمرکز بر مدیریت پرستاری و انفورماتیک به طور حرفه‌ای طی کرده است.

پرستاران بالینی توانایی مشاوره همکاری به سایر کسانی که مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی ارائه می‌دهند را دارند و غالبا در یک حوزه مشخص مانند: روانپزشکی، مراقبت از کودکان، قلب و عروق و… تخصص دارند.

در طبقه‌بندی سازمانی و درجه‌بندی کادر پزشکی، پرستار بالینی سمت بالاتری از پرستاران مراقبتی، پرستاران عادی و بهیاران دارد.

  • پرستار مراقبتیپرستار مراقبتی

پرستار مراقبتی شخصی است که به عنوان پرستار اطفال، سالمند و… در مراکز درمانی، منازل و موسسات خصوصی کار می‌کند. پرستاران مراقبتی که در حوزه مراقبت سالمندان و یا کودکان فعالیت دارند، نیازمند دانش تخصصی و پیچیده نیستند.

این افراد صرفا با گذراندن دوره‌هایی ابتدایی مراقبتی مانند: حمام دادن کودکان و سالمندان، عوض کردن لباس بیماران، کنترل علائم حیاتی و ارائه خدمات مراقبتی ساده می‌توانند این امورات را انجام دهند و مطابق با تجربه‌‌ای که دارند استخدام شوند.

وظایف پرستار چیست؟

یک پرستار در حوزه کاری خود وظایف متعددی را برعهده دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مراقبت از بیمار
  • انجام تزریق و پانسمان
  • آموزش دادن همراه بیمار
  • پل ارتباطی بین بیمار و پزشک
  • کمک به بیمار در پیشگیری از بیماری
  • اطلاع دادن نیازهای بیمار به اطرافیان و بالعکس
  • ثبت جزئیات بیمار در پرونده پزشکی
  • کمک به پزشک و تیم پزشکی
  • چک و بررسی حال عمومی بیمار
  • فراهم کردن محیطی آرام برای بیمار

در حالت کلی وظایف پرستار در بخش‌های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال: وظایف پرستار بیمار با پرستار بخش اورژانس متفاوت‌ است و دشواری هر کدام نیز تفاوت‌های خاص خود را دارد. در بخش بعدی مقاله به فرق پرستار و بهیار خواهیم پرداخت.

تفاوت پرستار و بهیار در چیست؟

مهم‌ترین بخش این مقاله به تفاوت بهیار و پرستار می‌پردازد و فرق این 2 شغل را با یکدیگر بررسی و آنالیز می‌کند. در این بخش به 3 فاکتور اساسی در بررسی فرق این مشاغل از کادر پزشکی با یکدیگر پرداخته‌ایم.

از مواردی که در بررسی فرق بهیار و پرستار مهم و قابل توجه است، تفاوت مدت زمان کاری بهیار و پرستار، تفاوت وظایف مشاغل و حوزه کاری آن‌ها و در نهایت درآمد و حقوق بهیار و پرستار است که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

  • تفاوت مدت زمان کاری بهیار و پرستار

پرستاران به دلیل سطح آکادمیک بالاتری که به نسبت بهیاران دارند ممکن است در برخی از ارگان‌های خصوصی و یا بیمارستان‌ها شیفت کاری کوتاه‌تر و زمان کاری کمتری داشته باشند. به طور معمول شیفت کاری روزانه پرستاران 7 ساعت و شیفت شبانه آن‌ها مابین 12 تا 18 ساعت است.

این درحالی است که شیفت کاری بهیاران با توجه به موقعیتی که در آن مشغول هستند ممکن است متغیر باشد. برخی از بهیاران عزیز شیفت‌های طولانی 12 یا 24 ساعته با داشتن مدت زمانی برای استراحت دارند.

  • تفاوت بهیار و پرستار در وظایف و حوزه کاری

همان‌طور که می‌دانید پرستاران دارای مدرک تحصیلی و دانش تخصصی بالاتری به نسبت بهیاران دارند، از این رو شرح وظایف آن‌ها نیز از برطرف کردن نیازهای جسمی اولیه مانند: لباس عوض کردن، تعویض وسایل و… بالاتر است و به مراقبت‌های پزشکی و بهداشتی تخصصی خلاصه می‌شود.

وظایف بهیاران را در بالا به طور مفصل مورد بررسی قرار داده‌ایم؛ اما به طور کلی بهیاران وظایف ساده‌تر پزشکی به نسبت پرستاران را برعهده دارند. از مهم‌ترین وظیفه بهیاران می‌توان به نظافت بیمار، تعویض لباس، نظافت تجهیزات و تطبیق دستورات پزشکان و پرستاران اشاره کرد.

حوزه کاری پرستاران معمولا شامل: بیمارستان‌های خصوصی و دولتی، موسسات توانبخشی، کلینیک‌های مراقبتی و مراکزی است که با ارائه خدمات پرستاری به بیماران و افراد نیاز به مراقبت مشغول به فعالیت هستند.

حوزه کاری بهیاران نیز معمولا در همین مراکز و ارگان‌ها خلاصه می‌شود با این تفاوت که وظایف ممکن است تا حدودی بیشتر باشد. آماده کردن بیمار برای آغاز روند درمان، پاسخگویی به نیاز بیماران، ارائه مراقبت‌های اولیه و… در حوزه کاری بهیاران قرار دارد.

  • تفاوت بهیار و پرستار در حقوق و دستمزد

دستمزد بهیاران و پرستارانی که به صورت رسمی در بیمارستان‌ها و مراکز خصوصی استخدام و مشغول به فعالیت هستند، مطابق با گزارشات شورای عالی کار تعیین می‌شود.

در سال 1402 حداقل حقوق پرستاران حدود 10 میلیون تومان تعیین شده است. دستمزد بهیاران نیز مطابق با شورای عالی کار هر ساله مشخص و تعیین می‌شود. بهتر است در نظر داشته باشید که حقوق این عزیزان با توجه به سابقه کار، ارگان و سازمانی که در آن فعالیت دارند و مدرک تحصیلی آن‌ها دستخوش تغییر قرار می‌گیرد.

  • سایر تفاوت‌های شغل بهیار و پرستار

در بخش‌های قبلی تفاوت‌های اصلی پرستار و بهیار در 3 فاکتور اصلی بررسی شدند. در این بخش به سایر تفاوت‌های بهیاران و پرستاران پرداخته‌ایم که به صورت خلاصه در لیست زیر به آن‌ها اشاره شده است. موارد عبارت‌اند از:

  • سواد آکادمیک و تحصیلی پرستار از بهیار بیشتر است.
  • در رده‌بندی کادر پزشکی، بهیاران زیرمجموعه پرستار هستند و از آن‌ها تبعیت می‌کنند.
  • بهیار به عنوان دستیار پزشکان و گاها پرستاران کار می‌کنند در حالی که
  • پرستار حق کار کردن در منازل شخصی را دارد اما بهیار این حق را ندارد.

بهیار و پرستار در حالت کلی تفاوت‌های زیادی دارند. زیرا پرستاران تمامی مراقبت‌های بیمارستانی را آموزش می‌بینند؛ اما بیشتر بهیاران مهارت‌های اولیه و نظافت بیماران و تجهیزات پزشکی را بر عهده دارند و در این خصوص آموزش می‌بینند.

استخدام بهیار و پرستار با کمک موسسه پرستار توانبخش

پس از آشنایی با تفاوت مشاغل، در این بخش به بررسی مهم‌ترین نکات در شیوه استخدام بهیار و پرستار از طریق موسسه توانبخش می‌پردازیم.

افرادی که قصد دارند بهیار یا پرستار استخدام کنند، ابتدا مشخصات بیمار، کودک و یا سالمند خود را برای تیم موسسه مشخص کرده و همین‌طور خدماتی که باید به آن‌ها ارائه شود را نیز تعیین می‌کنند.

در مرحله نخست موسسه توانبخش تمامی مدارک مهم و ضروری از قبیل: رزومه‌ کاری، مدرک تحصیلی و سابقه فعالیت بهیاران و پرستاران را در اختیار این عزیزان قرار می‌دهند؛ و اختیار انتخاب آزاد به آن‌ها داده می‌شود. در ضمن تیم حرفه‌ای موسسه، بهترین پیشنهاد را نیز برای مراجعین در نظر می‌گیرند.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *