درمان فشار خون بالا

یکی از عارضه‌های بسیار شایع که بیشتر افراد امروزه با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، بیماری فشار خون بالا است. افراد دارای فشار خون بالا برای کنترل بیماری‌شان همواره با چالش‌هایی در سبک زندگی خود روبرو هستند. درمان فشار خون بالا به روش‌های متعددی برحسب شرایط بدنی بیماری انجام می‌شود که این موضوع از اهمیت ویژه‌ای هم برخودار است.

به طور کلی، شیوه‌های مختلفی برای درمان فشار خون بالا وجود دارد. برای شروع درمان بیماری فشار خون، بهتر است در ابتدا در مورد چیستی آن بدانیم. پس ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید تا علاوه بر کسب اطلاعات کلی از بیماری فشار خون با بهترین روش‌های درمان آن هم آشنا بشویم:

فشار خون بالا چیست؟

قلب وظیفه پمپاژ خون به تمام قسمت‌های بدن، توسط شریانی به نام سرخرگ را برعهده دارد. فشاری که خون جریان‌یافته در سرخرگ بر روی دیواره‌ آن وارد می‌کند اگر از حد معمول بیشتر شود، می‌گویم فرد دچار بیماری فشار خون بالا شده است.

به طور معمول دو نوع فشار خون در نظر گرفته می‌شود: نوع سیستولیک یا همان فشار خون عدد بالایی (میزان فشار وارده به دیواره سرخرگ) و فشار خون دیاستولیک یا همان فشار خون عدد پایینی (میزان فشار وارده بر دیواره سرخرگ در زمان آزاد شدن عضلات قلب در بین هر تپش). فشار خون نرمال باید کمتر از ۸۰/۱۲۰ باشد. اگر فردی فشار خونی بالاتر از این اعداد داشته باشد، در اصطلاح می‌گویم آن فرد دچار عارضه‌ پرفشاری خون است. در نظر بگیرد، فشار خون بالا می‌تواند عامل ژنتیکی و نژادی، محیطی و بیولوژیکی داشته باشد.

درمان فشار خون بالا در منزل

بهترین راه درمان فشار خون بالا چیست؟

برای ارائه بهترین راه درمان فشار خون بالا، پزشک معالج در ابتدا وضعیت کلی و شدت عارضه‌ بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهد. به طور کلی، بهترین روش درمان فشار خون بالا، راهکاری است که پزشک متخصص به شما ارائه داده است. در موارد اورژانسی می‌توانید با مطالعه مقاله «پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل» از روش‌هایی برای پایین آوردن سریع فشار خون اطلاعات کامل دریافت کنید و یا همچنین از طریق مشاوره تلفنی رایگان با مشاوران ما در تماس باشید.

ما در ادامه این مقاله سعی کرده‌ایم، از دو جهت (درمان خانگی و درمان دارویی) به بررسی بهترین درمان فشار خون بالا بپردازیم پس تا پایان مقاله ما را همراهی نمایید.

درمان فشار خون بالا در منزل

بدون شک اولین توصیه‌ای که پزشک معالج‌تان به شما در کنترل و به نوعی درمان فشار خون بالا ارائه خواهد کرد، داشتن یک سبک زندگی سالم است. به عنوان درمان فشار خون در خانه حتما موارد زیر رعایت بکنید:

  • معجزه لاغری در فشارخون بالا: فشار خون اغلب با بالا رفتن وزن افزایش می‌یابد. اضافه وزن همچنین می‌تواند باعث اختلال در تنفس در هنگام خواب (آپنه خواب) شود که تاثیر بالایی در افزایش فشار خون خواهد داشت.
  • کاهش وزن یکی از موثرترین تغییرات سبک زندگی برای کنترل فشار خون است. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش وزن حتی به میزان اندک، می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. همچنین اندازه دور کمر نیز مهم است. چربی اضافه بیش از حد در دور کمر، می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش بدهد. به یاد داشته باشید، ورزش کردن بهترین شیوه در کاهش وزن است.
  • نمک (سدیم) را در رژیم غذایی خود کاهش بدهید: حتی کاهش اندک نمک در رژیم غذایی می‌تواند سلامت قلب را بهبود بخشد و فشار خون بالا را حدود 5 تا 6 میلی‌متر جیوه کاهش بدهد. تأثیر مصرف نمک بر فشار خون در گروه‌های مختلف افراد متفاوت است: به طور کلی، مصرف نمک را به 2300 میلی‌گرم در روز یا کمتر محدود بکنید. با این حال، مصرف کمتر از 1500 میلی‌گرم نمک برای بیشتر بزرگسالان ایده‌آل‌تر خواهد بود.
  • ترک سیگار: مصرف دخانیاتی چون سیگار باعث افزایش فشار خون می‌شود. ترک سیگار در کنار کاهش فشار خون، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش داده و سلامت کلی بدن را بهبود بخشد.
  • کیفیت خواب خود را بالا ببرید: کیفیت پایین خواب – کمتر از شش ساعت خواب در هر شب به مدت چند هفته – می‌تواند به فشار خون بالا کمک کند. تعدادی از مسائل، می‌توانند کیفیت خواب را دچار مشکل کنند، از جمله آپنه خواب، اضطراب خواب و بی‌خوابی مزمن. اگر مشکل خواب دارید، حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت بکنید.
  • مدیریت کردن استرس: استرس طولانی‌مدت (مزمن) ممکن است منجر به فشار خون بالا شود. با دوری از مسائل استرس‌زا، داشتن استراحت کافی و مشغول شدن به فعالیت‌ها و تفریحات سالم، می‌‌توانیم نقش بالایی در کاهش استرس داشته باشیم.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید: سعی بکنید در رژیم غذایی خود از میوه و سبزیجات، استفاده بیشتری داشته باشید. مواد غذایی حاوی پتاسیم و منیزیم نقش بالایی در کنترل و به نوعی درمان فشار خون بالا خواهند داشت.
  • درمان فشار خون بالا در بارداری با رژیم غذایی مناسب، یکی از مناسب‌ترین روش‌ها نسبت به درمان به روش دارویی است. غذاهای پرچرب و نوشیدنی‌های قندی و کافئین‌دار از جمله محصولات غذایی افزایش‌دهنده‌ فشار خون هستند.

رژیم غذایی مناسب و کاهش فشار خون

در کنار داشتن سبک زندگی سالم برای درمان فشار خون در منزل، می‌توانید از گیاهان دارویی هم استفاده بکنید. دقت داشته باشید، استفاده خودسرانه از گیاهان دارویی نیز می‌تواند عارضه‌های بالایی به همراه داشته باشد و حتی با دارو‌های شیمیایی تداخل ایجاد کند. پس هنگام مصرف آن‌ها حتما با پزشک معالج خود مشورت بکنید. در نظر بگیرید مکانیسم اثر گیاهان دارویی اغلب با داشتن خاصیت ضداسترسی و به نوعی گشاد کردن عروق قلبی است.

از جمله انواع گیاهان دارویی موثر در درمان فشار خون بالا:

  • اسطوخودوس
  • چای سبز
  • سنبل‌الطیب
  • بابونه
  • گل ساعتی
  • پونه کوهی
  • گیاه قاصدک
  • زرشک کوهی
  • چای ترش
  • گل ختمی

درمان دارویی فشار خون بالا

نوع دارویی که برای درمان فشار خون توسط پزشک تجویز می‌شود، به سلامت کلی شما و میزان فشار خون شما بستگی دارد. دو یا چند داروی فشار خون در بیشتر مواقع، بهتر از یک دارو، تاثیر مثبت خواهند داشت. احتمال دارد، مدتی طول بکشد تا دارو یا ترکیبی از داروهایی را پیدا بکنید که برای شما بهترین نتیجه را دارند.

درمان دارویی فشار خون بالا

برای اطلاعات دقیق‌تر می‌توانید به مقاله «بهترین سرم برای فشار خون بالا» مراجعه فرمایید.

قرص‌هایی برای کنترل و درمان فشار خون

از جمله قرص‌هایی‌‌ که اغلب برای کنترل و به نوعی درمان فشار خون بالا توسط بیماران مصرف می‌شود، به شرح زیر است:

  • قرصهای ادرار آور: این داروها به حذف سدیم و آب از بدن کمک می‌کنند. آن‌ها در بیشتر مواقع جزء اولین داروهایی خواهند بود که پزشک معالج برای درمان فشار خون بالا، برایتان تجویز می‌کند. اینداپامید، اسپیرونولاکتون و آمیلوراید از جمله قرص‌های ادرار آور کاهنده فشار خون خواهند بود.
  • مهارکنندههای آنزیمهای آنژیوتانسیون (ACE): این داروها به شل شدن عروق خونی در جهت کاهش فشار خون کمک می‌کنند. لیزینوپریل، بنازپریل و کاپتوپریل از دسته قرص‌های ACE هستند.
  • مسدود کنندههای گیرنده‌های آنژیوتانسیون: افزایش انبساط رگ‌های خونی از جمله تاثیرات دارو‌های مسدودکننده گیرنده‌های آنژیوتانسیون است که از این طریق باعث کاهش فشار خون هم می‌شوند. اولمازارتان، کندزآرتان، والسارتان، لوزارتان و ایربسارتان از انواع این دسته قرص‌‌ها هستند.
  • مسدود کنندههای کانال کلسیم: این قرص‌ها به شل شدن عضلات رگ‌های خونی کمک می‌کنند و همچنین ضربان قلب را هم کاهش می‌دهند. دیلتیازم، آملودیپین و نیفدیپین از این دسته قرص‌ها برای درمان فشار خون بالا خواهند بود.
  • مسدود کنندههای آلفا: قرص‌های مسدود کننده آلفا، سیگنال‌های عصبی به رگ‌های خونی را کاهش می‌دهند. آن‌ها همچنین از باریک شدن عروق خونی جلوگیری می‌کنند. دوکسازوسین و پرازوسین دو نوع قرص مسدود کننده آلفا بوده که برای درمان فشار خون استفاده دارند.
  • مسدود کننده‌های بتا: این داروها، بار کاری قلب را با کند کردن تپش‌ها کمتر کرده و رگ‌های خونی را گشاد می‌کنند. آتنولول و بیسوپرولول از جمله قرص‌های مسدود کننده بتا بوده که به عنوان دارو‌های کاهنده فشار خون شناخته می‌شوند.
نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *