سوند معده در منزل

سوند معده در منزل یکی از روش‌های درمانی و مراقبتی است که برای برخی بیماران مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبیعی است که به مصرف مواد مغذی و دارو کمک می‌کند تا افراد بیماری بتوانند توانایی لازم برای بهبود پیدا کنند.

اما دلایل مختلفی مثل آسیب‌های دهانی، مشکل در بلع، بی‌اشتهایی و… سبب می‌شود تا بیماران توانایی خوردن را از دست بدهند. در این شرایط نصب سوند کمک می‌کند تا مشکل به وجود آمده تا حدودی برطرف شود و سلامت فرد رفته‌ رفته بازگردد.

ما در این مقاله از مؤسسه توانبخش قصد داریم شما را با سوند معده در منزل آشنا کنیم و به معرفی مزایای آن بپردازیم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً تا انتهای مقاله همراه ما باشید. برای اطلاعات تکمیلی در خصوص خدمت سونداژ در منزل می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان با مشاوران توانبخش در تماس باشید.

پرستار بیمار در منزل

سوند معده چیست؟

بسیاری از افراد به دلیل کهولت سن، بیماری یا عمل جراحی، قادر به نوشیدن و بلعیدن نیستند. سوند معده که معمولاً به‌عنوان یک روش تغذیه‌ای شناخته می‌شود، برای این افراد ضروری است.

سوند معده یک روش پزشکی است که در آن لوله‌ای را مستقیماً وارد معده می‌کنند. این کار برای رساندن دارو و غذا به معده بیمار انجام می‌شود تا به کمک آن بتواند قدرت بدنی و سلامت خود را کم‌کم به دست بیاورد. البته در برخی از مواقع سوند معده جهت تخلیه شیره معده نیز متصل می‌شود که اغلب در مواقع جراحی یا شستشوی معده کاربرد دارد.

آشنایی با انواع سوند معده

انواع سوند معده

جای‌گذاری سوند معده روش‌های مختلفی دارد و هرکدام از آن‌ها در شرایط خاصی مورداستفاده قرار می‌گیرند. به‌طورکلی انواع سوند معده عبارت‌اند از:

1. لوله‌گذاری از روش آندوسکوپی

در این روش با استفاده از دستگاه آندوسکوپ، لوله گاستروستومی را وارد معده می‌کنند. نصب سوند به روش آندوسکوپی به‌وسیله آرام‌بخش یا بیهوشی سبک انجام می‌شود و امکان مشاهده پوشش معده در حین قراردادن لوله وجود دارد.

2. روش رادیولوژیک

اتصال سوند از طریق رادیولوژی نیز مشابه و جایگزین روش قبل است. تنها تفاوت موجود میان این دو استفاده از روش تصویربرداری فلوروسکوپی برای هدایت لوله گاستروستومی است.

این روش کمک می‌کند تا قرارگیری لوله به‌صورت دقیق انجام شود.

3. اتصال سوند معده از روش لاپاراسکوپی

در این روش ابتدا برش‌های کوچکی برای قرارگیری لاپاراسکوپ در جداره شکم ایجاد می‌شود. لاپاراسکوپ کمک می‌کند تا تشخیص محل قرارگیری سوند دقیق باشد.

در همین حین لوله سوند از طریق برش‌های ایجاد شده به بدن متصل می‌شوند. این روش معمولاً زمانی کاربرد دارد که بیمار به هر دلیل نتواند از روش‌های قبل استفاده کند و توان تحمل جراحی را هم ندارد.

4. روش سنتی یا جراحی باز

همان‌طور که مشخص است این روش در طی یک جراحی باز شکمی انجام می‌شود. فرایند لوله‌گذاری با ایجاد یک حفره شکمی مستقیم به سمت معده آغاز شده و با نصب لوله به پایان می‌رسد. این روش بیشتر برای نصب سوند دائمی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

5. لوله‌گذاری از طریق بینی

در این روش تنها با استفاده از آرام‌بخش، لوله را از طریق حفره بینی وارد گلو می‌کنند که به دلیل حساسیت مسیر لوله‌گذاری، حتماً باید توسط فرد باتجربه انجام شود.

کاربرد سوند معده چیست و چه کمکی به افراد می‌کند؟ (چه کسانی نیاز به سوند معده دارند؟)

احتمالاً با توجه‌ به توضیحاتی که در بخش‌های قبلی ارائه دادیم، تا حد زیادی با کاربردهای سوند معده آشنا شدید. شایع‌ترین علت استفاده از سوند معده دقیقاً تغذیه و شستشو است.

این کار بسته به دلیل نصب آن کاربردهای زیادی دارد. مثلاً بیمارانی که دچار مشکل بلع یا بی‌اشتهایی هستند، با استفاده از این روش می‌توانند تغذیه کنند. یا نصب آن در جراحی شکم کمک می‌کند که دارو درمانی و خارج‌ کردن محتویات معده به‌خوبی انجام گیرد.

البته استفاده از سوند معده پس از شستشوی معده نیز کاربردهای زیادی دارد. در این روش اگر فردی دچار مسمومیت دارویی، شیمیایی یا غذایی شده باشد، سوند معده را به بدن او نصب می‌کنند تا محتویات معده او را تخلیه کنند. این کار به لاواژ معروف است و باعث می‌شود تا عامل مسمومیت از معده خارج شود.

به منظور انجام خدمت گذاشتن کاندوم شیت با مشاوران توانبخش در تماس باشید.

مزایای سوند معده در منزل

طولانی‌شدن برخی بیماری‌ها مثل کما و فلج عضلانی یا حتی مراقبت از سالمندان سبب می‌شود تا بیشتر زمان این افراد در خانه سپری شود و تمام فرایند مراقبتی و درمان آن‌ها در همین مکان صورت بگیرد.

به همین دلیل نصب سوند معده در منزل یکی از پرکاربردترین روش‌های مراقبتی و البته ضروری برای این افراد است. این کار کمک می‌کند تا بیمار در فضایی آشنا و بدون استرس نصب لوله را زیر نظر افراد متخصص تجربه کند. در چنین شرایطی فرد بیماری و اطرافیان او درگیر حمل‌ونقل به بیمارستان و مراکز درمانی نیز نخواهند شد.

البته در برخی از مواقع بیمار با سوند معده از بیمارستان مرخص شده و نیاز به خدماتی مثل پرستاری و مراقبت از بیمار مانند سوند معده در منزل را دارد. در این صورت نیز مراقبت‌های حرفه‌ای توسط فرد متخصص عوارض ناشی از سوند معده را کاهش می‌دهد و به بهبود سریع‌تر فرد کمک می‌کند.

معمولاً به جز روش‌های جراحی، بهتر است سوند معده در منزل صورت گیرد تا هم فرد بیمار و هم مراقبین او مشکلات کمتری را تجربه کنند.

مراحل انجام سوند معده در منزل

مراحل انجام سوند معده در منزل به‌صورت زیر است.

  1. ابتدا دستان خود را به طور کامل و دقیق بشورید.
  2. بیمار را در وضعیتی راحت (نشسته یا نیمه‌نشسته) قرار دهید.
  3. قبل از شروع کار تمامی لوازم موردنیاز را در کنار خود قرار دهید تا مراحل بدون مکث انجام شود.
  4. بینی یا اطراف محل قرارگیری لوله را با استفاده از محلول ضدعفونی‌کننده تمیز کنید و سپس رطوبت را با گاز استریل بگیرید.
  5. رعایت بهداشت مراقب، بیمار و لوله گاستروستومی بسیار ضروری است.
  6. مطمئن شوید که لوله دقیقاً در معده بیمار قرار دارد. برای این کار باید توسط سرنگ محتویات معده را به‌ آرامی بکشید و دوباره داخل معده تزریق کنید.
  7. قبل از تزریق دارو یا مایع بنا به تجویز پزشک باید لوله را با کمی آب یا سرم خوراکی شستشو دهید.
  8. حالت نوبت تزریق دارو یا مایعات به بیمار است. این کار باید به‌ آرامی و با حوصله انجام شود.
  9. پس از اتمام تزریق برای جلوگیری از انسداد لوله، مجدداً کمی آب یا سرم داخل لوله تزریق کنید تا مسیر آن شسته شود.
  10. اطراف لوله را به‌ خوبی تمیز کرده و هرگونه رطوبت را با پد یا گاز استریل خشک کنید.

به‌ خاطر داشته باشید که سوند معده باید به طور مداوم بازرسی شود تا پس از هر گونه تغییر در وضعیت بیمار سریعاً پیگیری‌های لازم انجام گیرد.

مراحل تزریق دارو از سوند معده

مراحل تزریق دارو از سوند معده در منزل

تزریق دارو از طریق سوند معده نیز شباهت زیادی با روش قبل دارد. معمولاً آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضدتهوع، ضددرد و سایر داروهای خوراکی از این روش به بیمار داده می‌شوند. اما طبیعتاً بسته به شرایط بیمار و نوعی بیماری، این موضوع متغیر است.

مراحل تزریق دارو از طریق سوند معده به‌صورت زیر است:

  1. داروهای بیمار را آماده کرده و در کنار خود قرار دهید.
  2. از اتصال سوند معده و قرارگرفتن آن در معده مطمئن شوید.
  3. با استفاده از تزریق آب یا محلول شستشو، درون لوله را بشورید.
  4. داروی تجویز شده را دقیقاً با دُز معین، به داخل سرنگ بکشید.
  5. سرنگ را بر روی لوله گاستروستومی قرار داده و به‌ آرامی دارو را تزریق کنید. (هیچ فشار یا سرعتی نباید در تزریق دارو وجود داشته باشد)
  6. مجدداً مقداری آب یا محلول به داخل لوله تزریق کنید تا کاملاً تمیز شود.
  7. در آخر نیز سوند معده و اطراف آن را به‌خوبی تمیز و خشک کنید تا از هرگونه مشکل و عفونت جلوگیری شود.

مدت‌ زمان تعویض سوند معده

زمان تعویض سوند معده با توجه‌ به میزان مصرف، نوع سوند و شرایط بیمار مختلف است و به دو دسته موقتی و دائمی تقسیم می‌شود.

برخی از سوندها تقریباً هر سه الی چهار روز یکبار نیاز به تعویض دارند، اما برخی دیگر به‌صورت دائمی یا درازمدت متصل می‌شوند.

تشخیص دقیق نوع سوند مناسب، به شرایط بیمار بستگی دارد.

عوارض سوند معده چیست؟

در کنار مزایای زیاد سوند معده برای بیماران، این روش در برخی از مواقع با عوارض و مشکلاتی نیز همراه خواهد بود.

مواردی مثل:

  • تورم، زخم و احساس درد در بینی
  • ازبین‌رفتن بافت و آسیب به غضروف بینی
  • آسیب به حلق و تارهای صوتی
  • سوراخ‌شدن دستگاه گوارش (روده، معده، مری و…) و خونریزی
  • ورود هرگونه مایع به ریه
  • ایجاد مشکلات و اختلالات تنفسی
  • بلع هوا یا ورود بیش از اندازه هوا به دستگاه گوارش
  • و …

سوند معده در منزل

نصب اشتباه سوند معده چه عوارضی را به دنبال دارد؟

بسیاری از موارد اشاره شده در بخش قبل به دنبال نصب اشتباه سوند معده و مراقبت‌های نادرست از بیمار به وجود می‌آید.

به همین دلیل برای جلوگیری از هرگونه عوارض، پیشنهاد می‌شود که حتماً نصب، تعویض و مراقبت از سوند معده توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود.

نگهداری و مراقبت از سوند معده در منزل

یکی از بزرگ‌ترین سؤالات مراقبین و همراهان بیمار این است که چگونه می‌توان خطر بروز مشکلات و عوارض سوند معده را کاهش داد؟

پاسخ به این سؤال چند بخش مختلف دارد. اولین بخش مربوط به مراحل نصب سوند است که انجام‌ شدن اصولی همین بخش تا 50 درصد جلوی بروز بسیاری از مشکلات را می‌گیرد.

چک‌کردن سوند قبل از هر بار تزریق مایع یا غذا، شستشو لوله پیش‌ و پس از هر تزریق، جلوگیری از ورود هوا، تزریق اصولی مایع، تعویض به‌موقع سوند و بسیاری از موارد این چنینی می‌توانند از آسیب‌ها و عوارض سوند معده جلوگیری کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

ممکن است مشکلاتی مثل جابه‌جاشدن سوند و… اختلالاتی را به وجود بیاورد. به‌عنوان‌ مثال شاید ورود یا خروج مواد از لوله به‌خوبی صورت نگیرد.

در این شرایط نیازی به حضور در بیمارستان یا مراجعه به پزشک نخواهد بود. شما به‌راحتی می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان مرکز توانبخش مشکل خود را ارزیابی کرده و در صورت نیاز، درخواست حضور کارشناس پرستاری یا پزشک در منزل کنید.

این افراد اکثر مشکلات ایجاد شده را به صورتی آنی و بدون نیاز به هرگونه انتقال بیمار، برطرف خواهند کرد.

هزینه سوند معده در منزل + هزینه تعویض سوند معده در منزل

هزینه سوند معده در منزل بسته به عوامل مختلفی، متغیر است و می‌تواند برای هر فرد هزینه متفاوتی را به دنبال داشته باشد.

اما به طور کل برای محاسبه قیمت سوند معده عواملی مثل، سن، شرایط بیمار، گستردگی بیماری، روش نصب سوند، نوع سوند موردنیاز و… دخیل هستند.

متخصص پس از مشاهده وضعیت بیمار و تشخیص روش مناسب برای او می‌تواند قیمت سوند معده را ارزیابی کند. البته در برخی از مواقع مشکلات ایجاد شده در هنگام نصب و میزان حساسیت کار هم می‌تواند در تغییر هزینه تعویض سوند معده یا حتی نصب اولیه آن نیز مؤثر باشد.

وصل و تعویض انواع سوند معده توسط مؤسسه پرستاری توانبخش

سوند معده در منزل

در این مقاله سعی کردیم شما را به‌صورت کامل با سوند معده و مزایای آن آشنا کنیم و به معرفی روش‌های نصب آن بپردازیم.

سوند معده یکی از نیازهای اصلی افرادی است که از مشکلات گوارشی، ناتوانی جسمی و… رنج می‌برند. این افراد برای حفظ قوای جسمانی، دریافت کالری مناسب و تخلیه آلودگی از معده به این روش مراقبتی نیازمند هستند.

همان‌طور که اشاره شد، نحوه نصب و مراقبت اصولی از این بیماران می‌تواند عوارض و آسیب‌های ایجاد شده را تا حد زیادی کاهش دهد. به همین دلیل کمک‌ گرفتن از افراد متخصص و باتجربه بسیار مؤثر خواهد بود.

مؤسسه پرستاری توانبخش خدماتی مثل پرستار در منزل، مراقبت از بیمار و فرایندهایی مثل نصب سوند معده در منزل را توسط افراد مجرب انجام می‌دهد. این مؤسسه با عقد قرارداد رسمی، معرفی پرستار با توجه‌ به معیارهای شما و نظارت دقیق بر عملکرد پرستاران خود سعی می‌کند بهترین خدمات را جهت رضایت بیماران و رفاه خانواده‌های آن‌ها ارائه دهد.

شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، از مشاوره تلفنی رایگان مؤسسه استفاده کنید و تمامی سؤالات مرتبط خود را با ما در میان بگذارید.

سوند معده نوزادان در منزل

برخی از نوزادان به دلیل آسیب یا مشکلات مادرزادی، دارای خون و مایعاتی در بدن خود هستند که حتماً باید تخلیه شود. یا در برخی مواقع توانایی خوردن شیر را ندارند که طبیعتاً فرایند تغذیه باید به نحو دیگری انجام شود. در این شرایط سوند معده نوزادان در منزل بسیار کاربردی خواهد بود.

سوند معده کودکان در منزل

نداشتن توانایی بلع و نیاز به تخلیه معده حتی در کودکان نیز وجود دارد. این بخش از جامعه هم ممکن است به دلایل مختلفی مثل بیماری و آسیب‌های مقطعی نیازمند نصب سوند معده و مراقبت طولانی در منزل باشند. در این صورت پیشنهاد می‌شود که برای راحتی کودک از خدمات نصب سوند معده کودکان در منزل استفاده کنید.

سوند معده در منزل تهران

اگر در خانه خود از فرد سالمند یا افراد بیمار نیازمند به سوند معده نگهداری می‌کنید، در صورتی‌ که در تهران سکونت داشته باشید، می‌توانید از خدمات نصب سوند معده در منزل تهران استفاده کنید. این فرایند توسط افراد باتجربه و حفظ آرامش کامل بیمار در خانه انجام خواهد شد.

سهیل خوش نظر
گرد آورنده

سهیل خوش نظر

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *