غربالگری پیشگیرانه : آزمایش تراکم استخوان

مقاله ”غربالگری پیشگیرانه: آزمایش تراکم استخوان” بحث مراقبت و پیشگیری از سالمند است، این تست از جمله غربالگری‌های پیشگیرانه پزشکی متناسب با سن است که با بالا رفتن سن، ریسک به وجود آمدن مشکلات سلامتی افزایش میابد. برای اطمینان با پرستار مراقب خود مشورت کنید.

بسیار مهم است که چکاپ‌های منظم انجام شود و غربالگری پیشگیرانه: آزمایش تراکم استخوان ضروری متناسب با سن و شرایط توسط دکتر متخصص اجتناب‌ناپذیر است.

متخصصین قلب و عروق، مراکز سرطان‌شناسی برنامه‌های منظم را پیشنهاد می‌کنند که زمان شروع این برنامه‌ها را اعلام می‌کنند. برای مطالعه بیشتر به http://www.webmd.com مراجعه کنید.

موارد کنترلی لازم برای هر فرد متناسب با جنسیت، سیگاری بودن، الکلی بودن، سابقه امراض موروثی یا هر شرایط پزشکی موجود می‌تواند متفاوت باشد. از جمله این چکاپ‌ها ”آزمایش تراکم استخوان است”.

پوکی استخوان

آزمایش تراکم استخوان چیست؟

آزمایش تراکم استخوان برای اندازه‌گیری مقدار و فشردگی مواد معدنی موجود در استخوان پیش‌بینی شده است. غربالگری پیشگیرانه با آزمایش تراکم استخوان برای سلامتی بسیار مفید است.

این آزمایش‌ها به وسیله اشعه ایکس، جذب سنجی اشعه ایکس یا سی تی اسکن انجام می‌شود و سپس توسط نرم افزار کامپیوتری میزان تراکم استخوان لگن یا ستون فقرات مشخص می‌شود. جذب سنجی اشعه ایکس به علل مختلف دارای استاندارد طلایی بوده و دارای بیشترین دقت می‌باشد. این اندازه‌گیری به ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی می‌گوید که آیا توده استخوانی کاهش یافته است یا خیر. این وضعیتی است که در آن استخوان‌ها شکننده‌تر و مستعد شکستن یا شکننده‌تر هستند.

آزمایش تراکم استخوان عمدتاً برای تشخیص استئوپنی و پوکی استخوان استفاده می‌شود. همچنین برای تعیین خطر شکستگی آتی استفاده می‌شود. روند آزمایش تراکم استخوان معمولاً استخوان‌های ستون فقرات، پایین بازو و لگن را اندازه‌گیری می‌کند.

آزمایش سیار (پرتابل) ممکن است از حجم (1 از 2 استخوان بازو)، مچ، انگشتان یا پاشنه برای آزمایش استفاده کند، اما به اندازه روش‌های ثابت (غیرقابل حمل ) دقیق نیست، زیرا فقط یک طرف استخوان مورد آزمایش قرار می‌گیرد.

تراکم استخوان

اشعه ایکس استاندارد ممکن است استخوان‌های ضعیف را نشان دهد. اما در نقطه‌ای که ضعف استخوان در اشعه ایکس استاندارد دیده می‌شود، ممکن است برای درمان آن بسیار پیشرفته باشد.

آزمایش تراکم سنجی استخوان می‌تواند کاهش تراکم و استحکام استخوان را در مراحل بسیار زودتر که درمان می‌تواند مفید باشد، پیدا کند.

آزمایش تراکم استخوان، تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) را تعیین می‌کند. آزمایش تراکم استخوان با 2 هنجار مقایسه می‌شود: بزرگسالان جوان‌تر سالم (نمره T) و بزرگسالان همسان با سن (نمره Z).

ابتدا، نتیجه آزمایش تراکم استخوان شما با نتایج آزمایش بزرگسالان 25 تا 35 ساله سالم هم جنس و خانواده شما مقایسه می‌شود. اختلاف موجود (SD) تفاوت بین آزمایش تراکم استخوان شما و افراد بالغ جوان سالم است. این نتیجه امتیاز T شماست. امتیاز T مثبت نشان می‌دهد که استخوان قوی‌تر از حد طبیعی است. امتیاز T منفی نشان‌دهنده اینست که استخوان ضعیف‌تر از حد طبیعی است.

بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی ، پوکی استخوان بر اساس سطوح تراکم استخوان زیر تعریف می‌شود:

نمره T با اختلاف  1  ( 1+  یا -1) از میانگین میانسالان نشان‌دهنده تراکم استخوان طبیعی است.

نمره T با اختلاف  1 تا 2.5 زیر میانگین میانسالان ( 1-  یا 2.5-) نشان‌دهنده تراکم استخوان زیر خط طبیعی است.

اختلاف معیار نمره T- 2.5  یا بیشتر کمتر از میانگین میانسالان (اختلاف بیش از 2.5-) وجود پوکی استخوان را نشان می‌دهد.

به طور کلی، خطر شکستگی استخوان با هر نمره کمتر از حد طبیعی دو برابر می‌شود. بنابراین، فردی با تراکم استخوان 1 نمره کمتر از حد نرمال (نمره 1-)، دو برابر خطر شکستگی استخوان نسبت به فردی با تراکم استخوانی طبیعی است.

هنگامی که این اطلاعات مشخص باشد، افراد با خطر بالای شکستگی استخوان را می‌توان با هدف پیشگیری از شکستگی‌های بعدی درمان کرد.

تراکم استخوان شدید (تثبیت شده) به عنوان داشتن تراکم استخوانی بیش از نمره 2.5 کمتر از میانگین میانسالان با یک یا چند شکستگی قبلی به دلیل پوکی استخوان تعریف می‌شود.

ثانیا، تراکم استخوان شما با معیار یک همسان سنی مقایسه می‌شود. این امتیاز Z شما نامیده می‌شود. امتیازهای Z به همین ترتیب محاسبه می‌شوند، اما مقایسه‌ها با افرادی در سن، جنس، نژاد، قد و وزن شما انجام می‌شود.

شکستگی استخوان

علاوه بر آزمایش تراکم استخوان، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است انواع دیگری از آزمایش‌ها را توصیه کند، مانند آزمایش خون که ممکن است برای یافتن وجود بیماری کلیوی، ارزیابی عملکرد غده پاراتیروئید، ارزیابی اثرات کورتیزون درمانی و یا سطح مواد معدنی مرتبط با استحکام استخوان مانند کلسیم را در بدن ارزیابی کنید.

چرا به آزمایش تراکم استخوان نیازمندیم؟

آزمایش تراکم استخوان عمدتاً برای بررسی پوکی استخوان (استخوان‌های نازک و ضعیف) و استئوپنی (کاهش توده استخوانی) انجام می‌شود تا این مشکلات در اسرع وقت درمان شوند.

درمان زودهنگام به جلوگیری از شکستگی استخوان کمک می‌کند. عوارض شکستگی استخوان‌های مرتبط با پوکی استخوان اغلب شدید است، به ویژه در افراد مسن. هر چه پوکی استخوان زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر برای بهبود وضعیت و یا جلوگیری از بدتر شدن آن آغاز می‌شود.

آزمایش تراکم استخوان برای موارد زیر میباشد

  • اگر سابقه شکستگی استخوان داشته‌اید، تشخیص پوکی استخوان را باور کنید
  • احتمال شکستگی استخوان خود در آینده محتمل است.
  • تعیین میزان از دست دادن سلامت استخوان خود
  • امکان معالجه و درمان

عوامل خطر زیادی برای پوکی استخوان و نشانه‌هایی برای آزمایش تراکم سنجی وجود دارد.

عوامل خطر رایج برای پوکی استخوان

  • زنان یائسه که استروژن مصرف نمی‌کنند
  • سن سالمندی، زنان بالای 65 سال و مردهای بالای 70 سال
  • سیگار کشیدن
  • سابقه خانوادگی شکستگی لگن
  • استفاده طولانی‌ مدت از استروئیدها یا داروهای خاص دیگرا
  • برخی بیماری ها، از جمله آرتریت روماتوئید، دیابت نوع 1، بیماری کبد، بیماری کلیوی، پرکاری تیروئید، یا پرکاری پاراتیروئید
  • مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
  • پایین بودن تراکم استخوان

از ما مشاوره رایگان بگیرید

               



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *