ضربان قلب نرمال در سنین مختلف – چه ضربان قلبی خطرناک است؟

به‌طور کلی در علم پزشکی، ضربان قلب یا heart beat به تعداد دفعاتی که قلب در یک دقیقه می‌زنه، اشاره داره. این اصطلاح به نرخ ضربان قلب یا heart rate هم معروف است. بازه ضربان قلب نرمال در بزرگسالان چیزی بین 60 بار تا 100 بار در دقیقه در نظر گرفته شده. همچنین ضربان قلب زیر 60 بار در دقیقه، به عنوان ضربان قلب خطرناک باید مورد بررسی قرار بگیره.

با مطالعه این مقاله اطلاعات بیشتری درباره این موضوع که ضربان قلب نرمال چیست؟ و به چه ضربان قلبی، ضربان قلب خطرناک می‌گوییم، به دست می‌آورید؛ همچنین به ضربان قلب نرمال در سالمندان و ضربان قلب نرمال در بارداری هم اشاره می‌کنیم.

اگر احساس تپش قلب یا افت فشار و … می‌کنید، می‌توانید از خدمت ویزیت متخصص قلب در منزل تهران برای رسیدگی اورژانسی بهره‌مند شوید

021-66923937

ضربان قلب چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟ (روش‌های اندازه گیری ضربان قلب)

روش‌های اندازه گیری ضربان قلب

اندازه‌گیری ضربان قلب راهی ساده و مطمئنه تا بتونیم از سلامت عمومی خود اطمینان حاصل کنیم. در این بخش به مسئله اهمیت اندازه‌گیری ضربان قلب نرمال می‌پردازیم. شما به راحتی می‌تونید با بررسی قسمت‌های مختلف بدن، ضربان قلب خودتون رو اندازه‌گیری کنید. در ادامه یک لیست از چگونگی اندازه‌گیری ضربان قلب به این شرح ارائه می‌شود:

اندازه‌گیری ضربان قلب نرمال از طریق مچ دست و شریان شعاعی

اندازه‌گیری ضربان قلب نرمال از طریق مچ دست (شریان شعاعی)

برای اندازه‌گیری ضربان قلب نرمال از طریق مچ دست، کف دست خودتون رو به طرف بالا نگه دارید. بعد با دو انگشت دست مخالف، سطح داخلی آرنج رو لمس کنید تا دست شما روی چین‌خوردگی پایین مچ قرار بگیره. باید کمی انگشتان خودتون رو فشار بدید تا ضربان قلب نرمال رو از مچ دست احساس کنید.

اندازه‌گیری ضربان قلب از گردن و شریان کاروتید

اندازه‌گیری ضربان قلب از گردن و شریان کاروتید

برای اندازه‌گیری ضربان قلب از گردن، از لاله گوش خودتون شروع کنید. باید با انگشت در امتداد استخوان فک حرکت کنید و به سمت پایین بیایید، زیر استخوان فک می‌تونید ضربان قلب رو احساس کنید.

اندازه‌گیری ضربان قلب از طریق آرنج و شریان بازویی (شریان براکیال)

اندازه‌گیری ضربان قلب از طریق آرنج و شریان بازویی (شریان براکیال)

برای اندازه‌گیری ضربان قلب از طریق آرنج، انگشتان دست مخالف رو روی بخش داخلی آرنج خودتون قرار بدید و به سمت خودتون بکشید. با کمی فشار، ضربان قلب نرمال رو کمی دورتر از مرکز داخلی آرنج، احساس می‌کنید. البته باید دقت کنید که دست شما از سطح بدن کمی بالاتر باشه.

ضربان قلب نرمال در سنین مختلف

ضربان قلب نرمال در سنین مختلف، متفاوت است به همین منظور بررسی ضربان قلب نرمال را در سنین مختلف و حالت‌های مختلف انجام می‌دهیم پس با ما همراه باشید.

ضربان قلب کودکان از تازه متولد شده تا 7 سالگی

ضربان قلب کودکان از تازه متولد شده تا 7 سالگی

  1. نوزاد تازه متولد شده: ضربان قلب نرمال نوزاد تازه متولد شده در زمان استراحت طبیعی و بیداری 100 تا 205 بار در دقیقه است. این دامنه در زمان خواب به 90 تا 160 بار در دقیقه کاهش پیدا می‌کنه.
  2. از دوران نوزادی تا 1 سالگی: ضربان قلب نرمال از دوران نوزادی تا 1 سالگی، در زمان استراحت طبیعی و بیداری 100 تا 180 بار در دقیقه است. این دامنه در زمان خواب 90 تا 160 بار در دقیقه است.
  3. ضربان قلب نرمال کودک از 1 تا 2 سالگی: ضربان قلب نرمال از 1 تا 2 سالگی، در زمان استراحت طبیعی و بیداری 98 تا 140 بار در دقیقه است. این دامنه در زمان خواب 80 تا 120 بار در دقیقه است.
  4. کودک از 3 تا 5 سالگی: ضربان قلب نرمال از 3 تا 5 سالگی، در زمان استراحت طبیعی و بیداری بین 80 تا 120 بار در دقیقه است. همچنین این دامنه در زمان خواب نیز 65 تا 100 بار در دقیقه است.
  5. از 6 تا 7 سالگی: ضربان قلب نرمال از 6 تا 7 سالگی، در زمان استراحت طبیعی و بیداری بین 75 تا 118 بار در دقیقه است. همچنین این دامنه در زمان خواب نیز به 85 تا 90 بار در دقیقه میرسه.

نوجوانی و جوانی

ضربان قلب نرمال در جوانی

ضربان قلب نرمال در نوجوانی، در زمان استراحت طبیعی و بیداری بین 60 تا 100 بار در دقیقه است. همچنین این دامنه در زمان خواب نیز به 50 تا 90 بار در دقیقه میرسه.

ضربان قلب نرمال در سالمندان

ضربان قلب نرمال در سالمندان

ضربان قلب نرمال در سالمندان به این شرح است:

  1. 60 سالگی: به طور متوسط 80 تا 136 بار در دقیقه
  2. 65 سالگی: به طور متوسط 78 تا 132 بار در دقیقه
  3. 70 سالگی: به طور متوسط 75 تا 128 بار در دقیقه

ضربان قلب نرمال در زنان در حالت‌های مختلف

ضربان قلب نرمال در حالت‌های مختلف قاعدگی و بارداری متفاوت است و تپش قلب، اغلب در زنان در تمام سنین رخ میده. در ادامه به بررسی این تفاوت ضربان قلب نرمال در زنان می‌پردازیم:

ضربان قلب نرمال در قاعدگی

به طور کلی در زمان قاعدگی، به دلیل نوسانات هورمونی، تغییراتی در نحوه رفتار و خلق‌وخو ایجاد میشه. به همین دلیل بانوان حساس‌تر شده و ممکن است تغییراتی در ضربان قلب نرمال خود احساس کنند که طبیعی است. عواملی مثل استرس، مصرف کافئین و افزایش فشار کاری هم در افزایش ضربان قلب در دوران قاعدگی مؤثر هستند.

در طی سیکل قاعدگی، این روند دنبال میشه که ضربان قلب نرمال در مرحله تخمک‌گذاری و فاز لوتئال کمی افزایش پیدا میکنه. بعد در طول قاعدگی و فاز فولیکولی به مرور کاهش می‌یابد.

ضربان قلب نرمال در بارداری

ضربان قلب نرمال در بارداری

در دوران بارداری به دلیل افزایش فعالیت و برون‌ده قلب تا 30 الی 50 درصد، ضربان قلب نرمال بانوان بیشتر میشه. در این شرایط ضربان قلب در حالت استراحت نسبت به نرخ طبیعی قبل از بارداری، به اندازه 70 بار در دقیقه به 90 بار در دقیقه افزایش پیدا میکنه. این دامنه در هفته 34 بارداری به 68 تا 115 بار در دقیقه میرسه. سپس برون‌ده قلب در 6 هفته بعد از زایمان به ضربان قلب نرمال برمی‌گرده.

جدول ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف

در یک بررسی جامع، به بازه ضربان قلب نرمال در سنین مختلف می‌پردازیم:

دامنه سنی

متوسط دامنه ضربان قلب نرمال

نوزاد تازه متولد شده

100 تا 205 بار در دقیقه

از دوران نوزادی تا 1 سالگی

100 تا 180 بار در دقیقه

از 1 تا 2 سالگی

98 تا 140 بار در دقیقه

از 3 تا 5 سالگی

80  تا 120 بار در دقیقه

از 6 تا 7 سالگی

75 تا 118 بار در دقیقه

نوجوانی

60 تا 100 بار در دقیقه

سالمندی

60 سالگی

80 تا 136 بار در دقیقه

65 سالگی

78 تا 132 بار در دقیقه

70 سالگی

75 تا 128 بار در دقیقه

اندازه‌گیری ضربان قلب و کنترل علائم حیاتی در منزل توسط موسسه پرستاری توانبخس

در این مقاله سعی کردیم تمامی انواع اندازه‌گیری ضربان قلب را توضیح دهیم و همچنین ضربان قلب نرمال در سنین مختلف و حالت‌های مختلف را بررسی کنیم و بگوییم چه ضربان قلبی خطرناک است.

بنابراین اگر احساس ضربان قلب آنرمال دارید، می‌تونید از طریق مشاوره تلفنی رایگان با کارشناسان توانبخش در تماس باشید. همچنین می‌تونید درخواست پرستار شبانه روزی در منزل یا ویزیت پزشک عمومی در منزل را از کارشناسان توانبخش داشته‌ باشید.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *