مراقبت از کودک بیش فعال در منزل
مراقبت از کودک بیش فعال در منزل، باید به گونهای باشد که کودک بیش فعال را اصلا سرزنش نشود. بچههای بیش فعال خیلی دوست دارند مورد رضایت والدین و نزدیکان باشند، آنها بیشتر از هر کسی مشتاق هستند که روی چیزهای مورد علاقشون متمرکز شوند. ولی چکار کنند که این بیقراری دست خودشان نیست، بلکه یک نوع اختلال است. شما به جای اینکه آنرا با بچههای دیگر مقایسه کنید و مورد سرکوفت، ملامت و تنبیه قرار دهید بهترین رفتار این است صبور باشید و درمان آنها را پیگیری کنید.
کودک بیش فعال در خانه
کودک بیش فعال، بیش از حد معمول جنبوجوش دارند و توانایی تمرکز کافی روی فعالیتهای خود را ندارند. دوره این اختلال در دوره بچگی فرد آغاز میشود. اگر اختلال کمتوجهی در کودک درمان نشود این اختلال در سنین بالاتر هم به همراه فرد خواهد بود. مطمئنا فردی که نتواند به درستی تصمیم بگیرد یا روی چیزی به درستی تمرکز کند یا خیلی پرحرف باشد و نوبت را در امورات اجتماعی رعایت نکند، هر لحظه باید منتظر باشید که برای اطرافیانش و خودش مشکل ایجاد کند.
به نظر شما اینطور فردی میتواند خوشبخت باشد؟ پس عزیزان بیش فعالی را با شیطنتهای طبیعی اشتباه نگیرید و درمان آنرا به طور جدی پیگیری کنید.
مراقبت از کودک بیش فعال
لازمه مراقبت از کودک بیش فعال، قبل از هر اقدامی، باید در درمان کودک جدی باشید. زیرا شما هر چقدر هم مراقب کودک دلبندتان باشید نمیتوانید بدون جلب کردن نظر آن موفق باشید.
اگر بچه بیش فعال را با رفتاردرمانی کنترل کنید، حرف گوش کن میشوند و میتوانند به آرامی با اسباببازیهای خود بازی کنند. همچنین روی درس و مشق خود متمرکز شود، شما با درمان کردن کودکتان بهترین مراقبت را برای وی به ارمغان آوردید، زیرا کمتر خود را در معرض خطر قرار میدهد.
اگر شما چند دقیقه مجبور باشید بچه خود را تنها بگذارید دلتان کمتر آشوب میگیرد. وقتی آنها را تحت درمان قرار میدهید بهتر است نسبت به درمان آنها صبوری به خرج دهید و آرامش داشتن شما میتواند رفته رفته به بچه شما منتقل شود.
مطالب مفید: درمان شب ادراری کودکان
چگونه تشخیص دهیم کودک بیش فعال است؟
برای اینکه بفهمید کودک شما دچار بیش فعالی است به علائم ذیل توجه کنید، اگر بیشتر از شش عدد را داشت کودک شما دارای بیش فعالی است، البته این اختلالات در پسرها سه برابر بیشتر از دختران اتفاق خواهد افتاد.
- در اکثر مواقع به جای راه رفتن با بدو بدو راه میروند.
- در سر کلاس زیاد اجازه میگیرد و بیرون میرود.
- به بازیهای آرام علاقه ندار،د بیشتر مواقع بازیهای پرسروصدا را به راه میاندازد.
- اکثر مواقع تحرک دارند کمتر پیش میآید شما آنها را در جایی ساکن ببینید.
- یکریز در حال حرف زدن هستند.
- قادر به توجه کردن به جزئیات نیست.
- هیچ کاری یا فرمانی را به طور تمام و کمال انجام نمیدهند.
- وسیلههای خود را گم میکنند.
- نداشتن توجه به محیط اطراف خود.
- بینظمی در امورات خود.
- در یادگیری مهارت و داشتن ایراد در حل مسائل.
- داشتن رفتاری پرخاشگرانه و غیر معمول و غیر منطقی.
کودک بیش فعال را چگونه درمان کنیم؟
درمان کودک بیش فعال به دو صورت است: درمان دارویی و غیردارویی.
درمان غیردارویی کودک بیش فعال
- آگاهسازی والدین (ایمنسازی خانه و محیط اطراف، کنترل رفتار (در سه مرحله قبل از وقوع فرآیند آموزش لازم را به کودک دهند، حین وقوع مشاهده که باید تذکر یا تشویق به آن دهد و بعد از وقوع به صورت تنبیهی و تشویقی صورت گیرد))
- حل مسائل فرایندی است که کودکان بیش فعال در آن مشکل دارند به همین دلیل باید والدین با کمک روانشناس توسط بازی درمانی به آنها کمک کنند.
- تقویت حواس پنچگانه: این کودکان در این نوع حواس ضعیف هستند با تقویت کردن کودک در این زمینه تمرکز آنها هم افزایش خواهد یافت.
- تکرار وظایف به کودک: به دلیل زود فراموش کردن کارهای خود و نداشتن تمرکز بهتر است به کودکتان بگویید که کارهای خود را چندین بار با خود تکرار کند.
- ورزش موجب میشود انرژیهای اضافی کودک که موجب آسیبرسانی به آنها میشود را صرف ورزش کند.
- تغذیه: از مواردی که دارای مواد نگهدارنده و کافئین هستند برای کودکتان استفاده نکنید، بیش فعالی آنها را بیشتر خواهد کرد.
- استفاده از روشنایی مناسب: لامپهایی که نور آنها سفید و مهتابی است اصلا برای این بچهها خوب نمیباشد موجب بیقراری آن میشود.
درمان دارویی کودک بیش فعال
- این نوع درمان اصلا سفارش نمیشود و اگر هم اجباری در کار بود بهتر است طولانیمدت نباشد و همچنین هرگز بدون مشورت پزشک دارویی مصرف نشود. چون درمان هر کودکی مختص به خودش است.
مطالب پیشنهادی: درمان کمرویی کودکان
تربیت کودک بیش فعال
برای تربیت کودک بیش فعال، باید صبوری بیشتری داشت. چون خیلی بی قرار و پرجنبوجوش هستند، حرف گوش کن نیستند، سریعا خسته میشوند و ابراز بیحوصلگی و بیصبری میکنند و به آسانی تمرکز خود را نسبت به موضوع مورد نظر از دست میدهند، از تخریب کردن خیلی خوشحال میشوند، زیاد صحبت میکنند، بدون فکر کار انجام میدهند، از زار و زمین بالا میرند و اصلا نمیتوانند صبور باشند.
والدین اگر نسبت به این نوع رفتار فرزند خود کم اهمیت باشند. کودک این رفتارها را با خود به همراه خواهد داشت و در رفتار بزرگسالی وی تاثیرگذار خواهد بود و احتمال اینکه به راههای بیاخلاقی کشیده شوند، خیلی زیاد خواهد بود. برای تنبیه از رفتارهای آرام چون قهرهای کوتاهمدت استفاده کنید که خیلی نسبت به رفتار تند تاثیرگذارتر است.
با کودک بیش فعال چگونه رفتار کنیم؟
- با کودک بیش فعال خود، باید قبل از هر رفتاری از خود صبوری به خرج داد و خون سردی خود را حفظ کرد. اگر آرام باشید بچه خود را به آرامش دعوت کردید و اگر غیر از این رفتار کنید نه تنها رفتار آن درست نخواهد شد بلکه ناآرامتر و بدتر میشود.
- اگر میخواهید راهی درمان فرزندتان شوید بهتر است بدانید این دوره درمان فوری نیست بلکه طولانیمدت است پس نباید بعد از مدت کوتاهی خسته و ناامید شوید.
- این نوع کودکان اصولا بیش از بچههای دیگر مورد شماتت قرار میگیرند و کممحبتی به آنها میشود بهتر است این رفتار نادرست را کنار گذاشت و آنها را مورد محبت قرار خواهد دهید که با کممحبتی ضربه بیشتری نخورند.
- برخی اوقات بهتر است شما فقط روی حسن رفتارهای بچه خود متمرکز شوید و از خداوند به خاطر دادن این فرزندتان شکرگذاری کنید.
- بعضی وقتها با کودکتان خلوت کنید و با آرامش با آنها حرف بزنید و به حرفها و خواستههای آن گوش دهید.
- قسمتی از منزل را مختص به کودکتان دهید و آنرا به طرز خاصی مشخص کنید و به کودک بگویید که این قسمت به شما تعلق دارد.
- برای بالا رفتن عزت نفس آن این است در کارهای که میتوانند موفق باشند آنها را تشویق کنید. به عنوان مثال آنها میتوانند در فعالیتهای رزمی و هنری موفق باشند، آنها را تشویق کنید. توجه به علاقمندیهای آنها هم داشته باشید و زمینههای لازم را برای آنها فرآهم کنید. همچنین بیش از ظرفیتش از آن توقع نداشته باشید.
- از ارتباط چشمی با فرزندتان غافل نشوید و سعی کنید در برخورد و رفتار خود با آنها آرام باشید چرا که ناآرامی شما اثرات منفی خواهد گذاشت.
- برای خواب و تغذیه آنها برنامه منظم چیده شود و از استراحت کافی آنها اطمینان پیدا کنید چرا که خستگی بیش فعالی را تشدید خواهد کرد.
- چنانچه تغییری در زندگی شما رخ داد بهتر است فرزند خود را رفته رفته آماده کنید چون برای آنها سخت است یکدفعه خود را با تغییرات وقف دهند.
- بچه بیش فعال نسبت به اقدامات کسلکننده خیلی ناراحت میشود. بهتر است در چنین مراسماتی آنها را به همراه خود نبرید.
وظیفه جامعه بهداشت و درمان آگاهسازی والدین
برخی از والدین از این اختلال بیخبرند و اطلاعات کافی در رابطه با این اختلال را ندارند و آنرا با شیطنتهای عمدی اشتباه میگیرند. باید جامعه بهداشت و درمان به روشهای گوناگون در جامعه فرهنگسازی کند. عدم اطلاعات والدین موجب میشود که آنها رفتار شایستهای با فرزند خود نداشته باشند. زیرا رفتارهای نادرست موجب میشود اختلالات بیش فعالی پیشرفتهتر شود در نهایت منجر به بیشتر شدن خشم و کارزاری آن بیشتر، پایین آمدن عزت نفس و افسردگی خواهد شد. پس برای مراقبت از کودک بیش فعال در منزل والدین آگاهی خود را بالا ببرند و بعد اقدامات درمانی را پیگیری کنند.
مراقبت از کودک بیش فعال در منزل توسط موسسه پرستاری توانبخش
موسسه پرستاری توانبخش با پرسنلی آگاه نسبت به این مشکل در کودکان و همچنین آموزش تخصصی پرسنل برای رفتار مناسب با کودکان بیش فعال آماده ارائه خدمت پرستار کودک در منزل است. پرستار کودک میتواند با دانش مناسب نسبت به بیماری این کودکان رفتار مناسب را با آنها انجام دهد و در صدد رفع این بیماری در این کودکان به عمل آید.
برای پرسش هرگونه سوال در خصوص خدمات موسسه توانبخش با مشاوران ما در ارتباط باشید.
از ما مشاوره بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید