تشخیص، پیشگیری و درمان آنژین صدری
آنژین صدری به نوعی از درد قفسه سینه گفته میشود که به دلیل کاهش جریان خون به سمت قلب ایجاد میشود. آنژین یکی از علائم بیماری عروق کرونر است. درد آنژین اغلب به صورت احساس فشرده شدن قفسه سینه، احساس فشار، سنگینی، سفتی یا درد در قفسه سینه احساس میشود. اگرچه درد آنژین نسبتاً شایع است؛ اما تشخیص آن از انواع دیگر درد قفسه سینه، مانند ناراحتی ناشی از سوءهاضمه، اندکی دشوار است. اگر به صورت ناگهانی و بدون دلیل خاصی، درد قفسه سینه به سراغ شما بیاید، در اسرع وقت با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
در این مقاله میخواهیم در مورد درمان آنژین صدری صحبت کنیم. اگر شما هم در مورد این بیماری و درمان آن کنجکاو هستید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید. همچنین با مراجعه به مقاله «علت بروز و علائم آنژین صدری» در خصوص چیستی این بیماری هم اطلاعات جامعی بدست آورید.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
روشهای پیشگیری از آنژین قلبی
با داشتن یک سبک زندگی سالم، به راحتی میتوان درصد احتمال ابتلا به آنژین قلبی را کاهش داد. برای داشتن قلبی سالمتر و قویتر، میتوانید دستورالعملهای زیر را دنبال کنید:
- از استعمال دخانیات و تمام محصولات مرتبط با تنباکو خودداری کنید. همچنین از قرار گرفتن بیش از حد در معرض دود سیگار خودداری کنید.
- از یک رژیم غذایی سالم برای مراقبت از قلب خود پیروی کنید. رژیمهای غذایی معتدل و مدیترانهای گزینه بسیار مناسبی هستند. تا جایی که ممکن است، مصرف چربیهای اشباع شده، اسیدهای چرب ترانس، قند و سدیم را کاهش دهید.
- به دنبال تکنیکها، مکانها و شرایطی برای کاهش و کنترل میزان استرس خود باشید. مدیتیشن، یوگا یا صحبت با یک مشاور یا دوست میتواند موثر باشد. ژورنال نویسی روش دیگری برای پردازش و کاهش احساسات و نگرانیها است.
- وزن متعادل بدن خود را در یک محدوده مشخص و ثابت حفظ کنید. برای این کار میتوانید از انواع ورزشها و رژیمهای غدایی پیروی کنید.
- عوامل خطر بیماری عروق کرونر را مدیریت کنید. این عوامل در حالت کلی شامل فشار خون بالا، کلسترول بالا، تری گلیسیرید بالا و دیابت است.
- پویایی و تحرک بدن خود را حفظ کنید. سعی کنید هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه (۲.۵ ساعت) ورزش کنید. پیاده روی، استخر، دوچرخه ثابت و تردمیل را امتحان کنید.
- داروهای تجویز شده توسط متخصص قلب را به صورت منظم و مرتب مصرف کنید. بسیاری از این داروها علائم آنژین را کاهش داده یا از بین میبرند.
زمان مراجعه به دکتر آنژین صدری
اگر درد قفسه سینه شما بیش از چند دقیقه طول بکشد و هنگام استراحت یا مصرف داروهای آنژین از بین نرود، احتمال بروز حمله قلبی کاملاً وجود دارد. در این صورت بهتر است هرچه سریعتر با یک پزشک متخصص یا فوریتهای اورژانسی مشورت کنید.
اگر ناراحتی قفسه سینه به صورت ناگهانی، خودبهخود و بدون سابقه قبلی برای شما اتفاق بیفتد، مهم است که در اسرع وقت برای پیدا کردن منشأ مشکل و دریافت کمکهای درمانی مناسب، به پزشک متخصص مراجعه کنید. آنژین قلبی (آنژین صدری) انواع مختلفی دارد. نوع ناپایدار این بیماری بسیار جدی و خطرناک است و باید جدی گرفته شود.
روشهای تشخیص آنژین صدری
اگر مشکوک به آنژین صدری باشد، خوشبختانه پزشکان ابزار مختلفی برای تشخیص و تأیید آن در اختیار دارد. در ادامه با انواع روش های تشخیص آنژین صدری آشنا خواهیم شد.
۱. معاینه فیزیکی و بالینی توسط پزشک
ابتدا، پزشک سابقه پزشکی بیمار (تاریخچه) را بررسی میکند. پزشک در معاینه بالینی به دنبال زمان دقیقی است که علائم ابتدایی نقص قلبی در بدن شما مشاهده شده است، سپس تعداد، شدت درد و کیفیت اتفاق افتادن آن را از شما سوال خواهد کرد:
- آیا درد قفسه سینه شما در اثر فعالیت بدنی رخ میدهد؟
- آیا درد شما با فعالیت بدنی تشدید میشود؟
- آیا درد قفسه سینه شما با استراحت تسکین پیدا میکند؟
- آیا درد شما با مصرف داروی نیتروگلیسیرین و داروهای دیگر تسکین پیدا میکند؟
برآیند معاینات پزشکی مشخص میکند که آیا درد قفسه سینه شما ناشی از بیماری عروق کرونر قلب (CHD) است یا اختلال دیگری در بدن شما وجود دارد. درد قفسه سینه به عنوان نشانه اصلی و بارز بیماری آنژین قلبی شناخته میشود.
اما این بیماری نشانههای دیگری نیز دارد، به عنوان مثال، درد شکم و معده یا دردی که به سمت بازوی دست، پشت، فک یا گردن سرایت میکند، میتواند از ابتلای بیمار به آنژین صدری خبر دهد. علاوه بر این، آمبولی ریه (یعنی انسداد یک رگ ریوی توسط لخته خونی که در ریهها انباشته شده است) نیز میتواند علائم مشابه آنژین صدری را ایجاد کند.
مرحله بعدی معاینه فیزیکی است. پزشک به صدای قلب شما گوش میدهد و به سینه ضربه میزند. اندازه گیری فشار خون نیز بخشی از این معاینه است.
۲. روشهای مختلف تصویربرداری؛ یک راه مطمعن برای تشخیص آنژین صدری
تکنیکهای مختلف تصویربرداری به بررسی عملکرد قلب و خون رسانی به عضله قلب کمک میکند.
این روشها به شرح زیر هستند:
سونوگرافی قلب
در سونوگرافی قلب (اکوکاردیوگرافی)، پزشک با بررسی عکس سونوگرافی، به دنبال مشاهده تغییرات احتمالی در عضله قلب خواهد بود. بررسی ابعاد و کارکرد حفرههای قلب و دریچههای قلب از طریق اکوکاردیوگرافی برای پزشک میسر میشود.
ECG (نوار قلب)
نوار قلب (ECG) فعالیتهای الکتریکی تمام فیبرهای میوکارد را به صورت تجمعی در منحنی ولتاژ قلبی نشان میدهد. در بیش از نیمی از بیماران مبتلا به آنژین صدری، نوار قلب به تنهایی به تشخیص مشکل کمک میکند.
اگر پزشک به آریتمی قلبی مشکوک باشد، آزمایشها و عکس برداریهای تخصصیتر روی بیمار انجام خواهد شد.
تست استرس برای قلب
در بیشتر موارد، نوار قلب با ارگومتری دوچرخه برای تعیین میزان استرس فرد در کلینیک یا مطب انجام میشود. بیمار دوچرخه ثابتی را سوار میشود و فشار روی بدن بیمار به تدریج افزایش مییابد. ECG و مقادیر فشار خون به طور همزمان اندازه گیری میشوند. هدف از ECG استرس، دستیابی به خون رسانی ناکافی به عضله قلب است. اگر متعاقباً آنژین صدری رخ دهد و ECG تغییر کند، به آن ارگومتری مثبت میگویند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی استرس
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی استرس (Stress MRI) یکی دیگر از راههای تشخیص آنژین صدری است. قلب به طور مصنوعی توسط داروهایی مانند دوبوتامین و آدنوزین تحریک میشود (این داروها ضربان قلب را سریعتر و قویتر میکنند). پزشک قلب بیمار را با کمبود اکسیژن در شرایط مختلف تحریک میکند و پیامدهای این کار و واکنش قلب را مورد بررسی قرار میدهد.
سیتی آنژیوگرافی عروق قلب
اسکن قلب یا میوکارد میتواند کیفیت و شدت جریان خون در عضله قلب را نشان دهد. برای این منظور ابتدا یک ماده رادیواکتیو ضعیف به بیمار تزریق میشود. با توجه به جریان خون، ماده رادیواکتیو در عضله قلب توزیع و پخش میشود.
این ماده توسط سلولها جذب میشود. پرتوهای رادیواکتیو ساطع شده از این ماده توسط یک دوربین امواج گاما ضبط شده و به صورت تصویر نمایش داده میشود. تصویر نشان میدهد که در کدام مناطق از عضله قلب خون کمتری تأمین میشود. تصاویر دوربین گاما یک بار در حالت استراحت و یک بار تحت استرس از بیمار گرفته میشوند.
اسکن میوکارد زمانی استفاده میشود که نوار قلب و اکوکاردیوگرافی برای تشخیص آنژین صدری کافی نباشد.
روشهای درمان آنژین صدری
اولین هدف درمان آنژین صدری پیشگیری از حملات شدید و حملات قلبی است. خطر انفارکتوس به ویژه در آنژین صدری ناپایدار برای سلامت بیماران بسیار خطرناک است. این عوامل را میتوان با بررسی علت و کیفیت درد ناگهانی و احساس سفتی در قفسه سینه تشخیص داد. اگر آنژین قلبی ناپایدار دارید، فوراً با فوریتهای پزشکی و اورژانس تماس بگیرید! بیمار باید در اسرع وقت به بیمارستان منتقل شود زیرا خطر حمله قلبی در آنژین قلبی ناپایدار بسیار بالا است.
تا زمان رسیدن اورژانس، باید کمکهای اولیه به بیمار را در اختیار او قرار دهید. برای مثال قسمتهای تنگ و سفت لباسهای بیمار، مانند یقه و کمربند را شل کنید. بالاتنه او را بالا بیاورید و با بیان جملات مثبت و انگیزشی، سعی کنید بیمار را آرام کرده و از استرس او بکاهید. اگر همه چیز در یک اتاق اتفاق میافتد، میتوانید پنجره را باز کنید و اجازه دهید هوای تازه وارد اتاق شود. طبق تجربه، بسیاری از بیمارانی که از آنژین قلبی رنج میبرند، با ورود هوای تازه به اتاق اجساس بهتری پیدا میکنند.
داروهای درمان آنژین صدری
حمله حاد آنژین صدری معمولاً با داروهای نیترو مانند نیتروگلیسیرین در اشکال دارویی مختلف مانند اسپری یا قرص (کپسول) درمان میشود. مصرف نیترو منجر به گشاد شدن عروق کرونر میشود. این کار باعث تسکین قلب و کاهش مصرف اکسیژن میشود. با گشاد شدن عروق بدن، فشار خون کاهش مییابد.
فرآوردههای نیترو هرگز نباید همراه با داروهای قوی (مهارکنندههای فسفودی استراز-5) مصرف شوند، زیرا فشار خون را نیز کاهش میدهند. داروهای دیگری که در درمان آنژین صدری (حتی طولانی مدت) استفاده میشوند، شامل داروهایی هستند که برای رقیق نگه داشتن خون کاربرد دارند، مانند مهارکنندههای تجمع پلاکتی مانند اسید استیل سالیسیلیک یا کلوپیدوگرل.
مسدود کنندههای بتا نیز اغلب برای بیماران تجویز میشود. مسدود کنندههای بتا ضربان قلب و فشار خون تحت استرس را کاهش داده و از حملات قلبی آنژین صدری جلوگیری کند. همچنین مصرف منظم وازودیلاتورها (گشادکننده عروق) مانند نیتراتهای مختلف و استاتینها (برای کاهش سطح کلسترول) نیز برای درمان آنژین قلبی یا صدری موثر است.
آنژیوپلاستی عروق کرونر
بخش باریک رگ که باعث آنژین صدری میشود را با بالون زدن به آن رگ، منبسط میکنند. در این روش یک بالون کوچک از طریق یک لوله پلاستیکی نازک (کاتتر) به ناحیه منقبض رگ وارد میشود.
سبک زندگی سالم، درمان موثر آنژین قلبی
درمان موفقیت آمیز آنژین صدری مستلزم همکاری بیمار است. افراد مبتلا باید سبک زندگیای را اتخاذ کنند که از عوامل خطر سفتی سینه جلوگیری کرده یا حداقل آنها را کاهش میدهد. یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و پرهیز از نیکوتین و اضافه وزن برای کنترل و درمان آنژین صدری موثر هستند.
مراقبت و رسیدگی به افراد مبتلا به بیماری قلبی در توانبخش
در این مقاله در مورد درمان آنژین قلبی صحبت کردیم و از نزدیک با انواع روشهای درمان، پیشگیری و تشخیص این بیماری آشنا شدیم. اگر با مشکل آنژین قلبی مواجه شدید و درد قفسه سینه داشتید، میتوانید از خدمات اعزام پرستار و پزشک توانبخش به منزل خود و انجام ازمایشها و تزریقات و نوار قلب در منزل و مراقب از بیمار در منزل و بیمارستان استفاده کنید. تنها کافی است با مشاورین ما در تماس باشید تا در کمترین زمان ممکن، پزشک یا پرستار به آدرس شما اعزام شود.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید