کشیدن بخیه در منزل
درست است که بخیه زدن، موردی رایج در پزشکی است. اما این مورد دلیلی بر آن نیست که کشیدن بخیه توسط خودمان کار صحیحی باشد. بخیه نیز همانند موارد دیگر در پزشکی، نیاز به مراقبت دارد. در بسیاری از موارد، افراد بدون داشتن آگاهیهای لازم، خطرات جدی را برای خود به وجود آوردهاند. به همین منظور لازم دانستیم این مقاله را به شرح نکات کلیدی در رابطه با کشیدن بخیه درمنزل اختصاص دهیم.
کشیدن بخیه در منزل: بخیه چیست؟
بخیه باعث پیوند دادن لبههای زخم به یکدیگر میشود و آن را ترمیم میکند و موجب متوقف شدن خونریزی خواهد شد. کشیدن بخیه در منزل، باید با روش اصولی انجام شود. در غیر اینصورت ممکن است که بخیه دچار عفونت گردد. نحوه کشیدن بخیه به صورت اصولی و درست بسیار مهم است. نخ بخیه از مواد مختلفی مثل نایلون و یا ابریشم تشکیل میشود. برخی از بخیهها خود به خود جذب شده و نیازی به کشیده شدن ندارند. اما برخی دیگر قابلیت جذب شدن ندارند و باید بعد از مدت معینی کشیده شوند. بخیه زدن بسیار مهم است. زیرا احتمال عفونت یا خونریزی را کاهش میدهد. علاوه بر آن، از ایجاد اسکار روی پوست جلوگیری میکند.
شما میتوانید برای دریافت خدمات اعزام پرستار بیمار، اعزام پرستار کودک در منزل و… با موسسه توانبخش ارتباط برقرار نمایید.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
بهترین زمان کشیدن بخیه
سؤال بسیاری از بیمار پس از اتمام عمل، در رابطه با زمان برداشتن بخیه است. برداشتن بخیه به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد:
محل جراحی و میزان خون رسانی پوست ناحیه در تعیین مدت زمان برای جوش خوردن ناحیة برش خورده مؤثرند. به طور کلی محلهایی که دیرتر جوش میخورند دست و پا و محلهایی که سریعتر جوش میخورند، نواحی سر، پوست و صورت هستند.
جوش خوردن نواحی، سه الی پنج روز تا دو هفته، زمانبر است. معمولاً پس از گذشت دو هفته، لبههای بخیه در اندامها به طور کامل جوش میخورند. پس از آن، میتوان جهت برداشتن بخیه اقدام کرد. در صورتی که دانش و تجربهای در این زمینه ندارید، نسبت به کشیدن بخیه توسط خودتان خودداری کنید. دقت داشته باشید که اگر بخیهها زودتر از این مدت برداشته شوند، میتوانند شما را دچار دردسرهای دیگری کنند.
نکته: درست است که زود کشیدن بخیه خطرناک است و باید پس از مدت زمان گفته شده، انجام شود. اما باید بدانید که دیر کشیدن بخیه نیز میتواند عوارض دیگری را به دنبال داشته باشد. معمولاً در این زمینه توصیههای جدی بیان نمیشود، در صورتی که بیتوجهی به آن میتواند ضررهای دیگری را به دنبال داشته باشد.
ضررهای دیر کشیدن بخیه
دیر اقدام کردن برای برداشتن بخیه نیز همانند زودتر برداشتن آن، عوارض خاص خود را به دنبال دارد. عوارض دیر برداشتن بخیه، عبارتاند از:
- چنان چه بخیه دیرتر از موعد مقرر کشیده شود، میتواند منجر به بروز بافت اضافه یا اسکار و همچنین از بین نرفتن جای بخیه شود.
- از دیگر ضررهای دیر برداشتن بخیه، میتوان به نفوذ نخهای بخیه به زیر بافت گوشت اشاره کرد. در طی فرایند ترمیم زخم، نخها به زیر بافت نفوذ کرده و احتمال عفونت کردن زخم افزایش مییابد.
در صورتی که از موعد برداشتن بخیه گذشته باشد، ممکن است پزشک یا پرستار مجبور به شکافتن پوست بیمار شود. لازم است تأکید کنیم که عفونت کردن بخیه، یکی از جدیترین عوارض دیر برداشتن بخیه است که بیمار را برای مدت طولانی درگیر میکند.
علت عفونت کردن بخیه چیست؟
پوست به صورت طبیعی سدی در برابر عفونت ایجاد مینماید. ورود میکروب به بدن از طریق پوست سالم و زخم نشده خیلی سخت است. ولی وقتی که پوست دچار جراحت شود، زخم مسیر مستقیمی را جهت ورود میکروب به داخل بدن فراهم مینماید. بعد از آن، بدن مستعد ابتلا به انواع عفونتهای ناشی از میکروب میگردد. این میکروبها به صورت طبیعی روی پوست بدن و یا در محیط اطراف وجود دارند.
دلایل عفونت بخیه بسیار زیاد است. اما عمده آن مربوط به باکتریها است. انواع مختلف باکتریها میتوانند باعث آلوده شدن زخم شوند که از آن جمله میتوانیم به گونههای استافیلوکوک، استروپتوکوک و سودوموناس اشاره کنیم. عوامل دیگری هم وجود دارند که باعث عفونت بخیه میشوند. در ادامه آنها را نام میبریم:
• درست تمیز نشدن زخم پیش از بخیه زدن
• عدم اجرای اقدامات احتیاطی بهداشتی حین عمل جراحی
• تماس مستقیم شی حاوی میکروب با زخم
• زخم دندانهدار یا عمیق
• مدت زمان طولانی عمل جراحی
• مسن بودن فرد
• اضافه وزن داشتن فرد
• سیستم ایمنی ضعیف به علت شیمی درمانی و یا پیوند عضو، دیابت، استعمال سیگار
تمام مواردی که در بالا ذکر شد میتواند احتمال عفونت بخیه را چندین برابر کند. بنابراین برای کشیدن بخیه در منزل، حتمأ باید اصول بهداشتی آن رعایت شود.
چند توصیه مهم در رابطه با آماده سازی پیش از آن
تا زمان برداشتن بخیه، لازم است به موارد زیر توجه کنید:
- زخم را تا 24 ساعت اول، کاملاً خشک و تمیز نگه دارید.
- بعد از 48 ساعت میتوانید حمام کنید، اما دقت داشته باشید که آب مستقیم به محل زخم نریزد.
- بعد از گذشت 48 ساعت، برداشتن پانسمان مانعی ندارد. البته در صورت ترشح یا خونریزی از انجام این کار خودداری کنید. در صورت خیس شدن پانسمان، نسبت به تعویض آن با یک پانسمان تمیز و خشک اقدام کنید.
- توصیه میشود پس از تمیز نمودن محل زخم، از پمادهای بهبوددهنده از جمله پماد آنتی بیوتیک استفاده شود.
- در صورت شل شدن یا پاره شدن بخیه، حتماً فرد متخصصی را در جریان بگذارید.
- در صورتی که موعد برداشتن بخیه است، به سراغ شخص کاربلد و باتجربه باشید که در این زمینه مهارت دارد.
مراحل کشیدن بخیه در خانه
- استریلیزه کردن وسایل و تجهیزات
قیچی و موچین را در ظرف آبی که در حال جوش است بیندازید و بیست دقیقه بجوشانید. بعد آنها را کاملا خشک کرده و با یک پنبه الکلی همه نقاط آنها را ضدعفونی کنید تا خود این ابزار آلودگی باکتریایی به بدن وارد نکنند. البته توان بخش ار مواد خاصی جهت استریلیزه کردن لوازم این کار استفاده میکند. - آماده سازی سایر تجهیزات: وسایل دیگری نظیر باند استریل و آنتیبیوتیک باید در دسترس باشد تا اگر زخم دچار خونریزی شد مورد استفاده قرار دهید.
- ضدعفونی کردن و شستن ناحیه بخیه: ناحیه بخیه خورده باید با آب گرم و صابون شسته شده و خشک شود و با پنبه الکلی ضدعفونی گردد تا از پاکیزگی آن اطمینان حاصل شود.
- بریدن اولین گره و کشیدن نخ: گرهها نباید باز شوند بلکه باید برش بخورند زیرا ممکن است به زخم و پوست آسیب بزنند.
- پاکسازی زخم: بعد از اتمام کشیدن بخیه محل بخیه را پاک کرده و یک باند استریل بر روی زخم گذاشته و چسب بزنید تا بهبودی کامل شود.
پیشنهاد میکنیم مقاله تزریق وریدی را مطالعه نمایید.
مراقبت های پس از کشیدن بخیه
- زخم و سطح پوست به آرامی کشش و قدرت طبیعی خود را بدست میآورد پس تا زمانی که پوست به طور کامل بهبود نیافته و باید خیلی مراقب آسیب مجدد به آن بود. از فشار آوردن به عضو بخیه خورده و استفاده زیاد از آن خودداری کنید تا زخم کاملا بهبود پیدا کند.
- زخم را از اشعه ماوراءبنفش UV محافظت کنید زیرا این اشعه به پوست سالم هم آسیب میزند پس زخم را به وسیله لباس، جوراب، دستکش و … پوشش دهید. اگر زخم در صورت قرار دارد روی زخم را با کرم ضد آفتاب بپوشانید.
- توصیه میشود پس از برداشتن بخیه، از منابع غذایی استفاده شود که شامل آنتی اکسیدان هستند. استفاده از سبزیجات، آلوئهورا و غیره در بهبود زخم بسیار کمک کننده خواهد بود.
در صورتی که دچار بیماری خاصی همچون دیابت هستید، لازم است جهت مصرف مواد غذایی با پزشک مربوطه مشورت کنید. - از پماد ویتامین E برای روی زخم استفاده کنید زیرا به تسریع بهبودی زخم کمک میکند ولی باید زمانی استفاده شود که زخم بسته شده باشد.
- در صورتی که پس از برداشتن بخیه در خانه، زخم عفونت کند و به طور کامل جوش نخورده باشد، بهتر است از شستوشوی روزانه استفاده شود.
شما میتوانید با مطالعه مقاله «علت تشنگی زیاد» دلایل این مشکل را درک کنید و از راههای رفع آن اطلاع یابید.
آیا کشیدن بخیه در منزل روش مطمئنی است؟
به صورت کلی کشیدن بخیه توسط فردی که مهارتی در آن ندارد، ایده خوبی نیست. وقتی که پزشک بخیه را میکشد، زخم را هم از نظر داشتن عفونت، بسته شدن آن و بهبودی کنترل میکند. بنابراین اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که قبل از کشیدن بخیه چه باید کرد، لازم است بگوییم حتماً این کار را توسط فردی انجام دهید که مهارت و تخصص کافی داشته باشد و بتواند تمام موارد بالا را کنترل کند.
اما گاهی اوقات برخی از افراد تصمیم میگیرند که خودشان اقدام به کشیدن بخیهها در خانه کنند. زمان کشیدن بخیه و اطمینان از بسته شدن زخم بسیار اهمیت دارد. بنابراین جهت جلوگیری از عفونت و زخم احتمالی، حتماً باید موارد بهداشتی را رعایت کنید. تزریقات در منزل نیز از مواردی است که حتما باید با رعایت اصول بهداشتی انجام شود.
علائم عفونت زخم بخیه
علائمی که نشان دهندهی عفونت در ناحیه بخیه هستند، عبارتاند از:
- ورم
- تورم غدد
- افزایش درد
- دمای بالا
- بوی نامطبوع در ناحیه زخم شده
- احساس گرما در ناحیه زخم
- خونریزی یا چرک محل زخم
- افزایش قرمزی اطراف ناحیهی زخم
در صورت مشاهده هر کدام از این موارد در اطراف یا نزدیکی محل زخم، لازم است در اسرع وقت جهت رسیدگی به آن اقدام شود.
شرایط لازم برای کشیدن بخیه
شرایط و زمان کشیدن بخیه به وضعیت و علائم زخم بستگی دارد. چنانچه روز مشخصی را برای آن در نظر بگیرید و به نشانهها توجه نکنید، این کار میتواند برای شما گران تمام شده و منجر به عفونت زخم گردد. چنانچه بخیهها خیلی زود کشیده شوند، زخم ممکن است مجدداً باز شده و یا عفونت کند. بنابراین، یکی از پاسخهای این سوال که قبل از کشیدن بخیه چه باید کرد، این است که با پزشک خود در مورد زمان و نحوه کشیدن بخیه مشورت کنید.
بخیه زمانی باید کشیده شود که پوست، سالم و بدون هیچ مشکلی جوش خورده باشد و احساس قرمزی و درد در آن ناحیه وجود نداشته باشد. گاهی اوقات پزشک دستور میدهد که بخیه زودتر از موعد خود کشیده شده و در ادامه درمان از چسب بخیه و یا پانسمان آماده استفاده میگردد. با رعایت بهداشت و در صورت داشتن مهارت، میتوان اقدام به کشیدن بخیه در منزل نمود.
کشیدن بخیه در منزل: تجهیزات مناسب برای کشیدن بخیه
یکی دیگر از مواردی که در پاسخ به سوال قبل از کشیدن بخیه چه باید کرد، لازم است بگوییم، این است که تمامی تجهیزات و وسایل مورد نیاز خود را در دسترس قرار داده و آماده کنید. شما برای کشیدن بخیه به اقلام زیر نیاز دارید:
• اسپری زخم
• الکل
• قیچی تیز
• پنبه
• موچین
• پانسمان آماده
• کرم موضعی
کشیدن بخیه غیر جذبی
بخیهها به دو شکل جذبی و یا غیر جذبی هستند. بخیه قابل جذب به طور معمول جهت بخیه زدن اعضای داخلی بدن مورد استفاده قرار میگیرند. نخ و مواد بخیه جذبی در طول زمان محو شده و جذب بدن میگردد. بخیه غیرقابل جذب، قابل حل شدن نیست و باید حتماً توسط فرد ماهری کشیده شود. زمان کشیدن بخیه و نحوه کشیدن بخیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
مدت زمان جوش خوردن بخیه
اگر بخواهیم در مورد این سوال بحث کنیم و پاسخ آن را بدهیم، باید بگوییم که زمان ترمیم زخم در بخشهای مختلف بدن متفاوت است. در واقع این زمان مطابق با تشخیص پزشک و بر اساس آیتمهایی مانند سن بیمار، موضع بخیه، شرایط بالینی او و… در نظر گرفته میشود. همانطور که پیش از این نیز گفتیم، بخیه به دو نوع معمولی و جذبی تقسیم میشود. مدت زمان جوش خوردن بخیه بستگی به نوع آن دارد.
اگر بخیه معمولی باشد، معمولاً یک هفته لازم است تا پوست پیوند خورده و آماده کشیدن بخیه شود. به همین خاطر پس از جوش خوردن، با تأیید پزشک میتوان اقدام به کشیدن بخیه کرد. اگر بخیه جذبی باشد، معمولاً ۱ تا ۴ هفته لازم است تا پوست به طور کامل جوش بخورد. در حقیقت بدن میتواند این بخیه را به صورت طبیعی جذب کند و پس از جوش خوردن پوست، نیازی به کشیدن بخیه نیست. کشیدن بخیه در منزل، با رعایت نکاتی که در این مقاله گفته شد، امکانپذیر است.
به صورت کلی مدت زمان جوش خوردن بخیه در قسمتهای مختلف بدن را به صورت زیر بیان میکنیم:
• پوست سر: ۷ تا ۱۰ روز
• شکم، قفسه سینه و پشت: ۱۰ تا ۱۴ روز
• دستها و پاها: ۱۰ تا ۱۴ روز
• کف دست و پا: ۱۴ تا ۲۱ روز
• صورت: ۳ تا ۵ روز
کشیدن بخیه در منزل: تغذیه برای زود جوش خوردن بخیه
جهت تسریع در التیام زخم و جوش خوردن سریع بخیه، رعایت رژیم غذایی مناسب که حاوی مواد مغذی باشد میتواند نقش بسزایی را ایفا کند. مصرف پروتئین از ارکان اصلی التیام زخم است و کمبود آن در رژیم غذایی فرد بیمار میتواند مانع از بهبودی کامل زخم شود. منابع پروتئینی دیگری مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی، حبوبات و لبنیات باید در این زمان بیشتر مصرف شود.
مصرف مواد غذایی که حاوی ویتامینهای سی و آ هستند، مثل میوهها سبزیجات، نقش مهمی در بهبود ایفا میکنند. ویتامینها میتوانند بافتهای آسیب دیده را ترمیم کرده و باعث زود جوش خوردن بخیه شوند. همچنین از مصرف غذاهای شور، چرب و شیرین در این زمان باید اجتناب شود.
بهترین راهکار جهت کوتاه کردن زمان جوش خوردن بخیه
نکات مراقبتی و راهکارهای فراوانی جهت کوتاه کردن زمان جوش خوردن بخیه وجود دارد. با این حال، در این قسمت بهترین گزینه را مراقبتهای تخصصی پزشکی معرفی میکنیم. جهت کمک به بهبودی سریع و جلوگیری از عفونت زخم، لازم است فرد موارد زیر را انجام دهد.
• استحمام با دوش آب گرم
• خشک کردن بخیه با سشوار پس از استحمام
• انجام ماساژ ملایم بعد از ۴ تا ۶ هفته در موضع جراحی
• انجام تمرینات ورزشی سبک
• بلند نکردن اجسام سنگین از ۲ تا ۶ ماه بعد از عمل جراحی
راهکارهای دیگری نیز وجود دارند که میتوان با انجام آنها، اقدام به کشیدن بخیه در منزل نموده و مدت زمان جوش خوردن بخیه را کوتاه کرد. به عنوان مثال، میتوان محل بخیه را نرم و مرطوب نگه داشت. عدم مصرف مشروبات الکلی و دخانیات نیز از دیگر راههای مراقبتی جهت پیوند سریع بخیه به شمار میآید. اگر فرد اقدام به مصرف سیگار و یا مشروبات الکلی کند، بدن انرژی خود را صرف سم زدایی خواهد کرد. به همین خاطر مدت زمان جوش خوردن بخیه نیز طولانی میشود. اسپری ضدعفونی کننده زخم، پس از هر بار شستشو نیز میتواند به تسریع این روند کمک کند.
موسسه توانبخش آماده ارائه خدمات در زمینه اعزام پرستار بیمار در بیمارستان، پرستار سالمند در منزل و… به شما عزیزان است.
خدمات کشیدن بخیه در منزل توانبخش
بسیاری از افراد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی، تصور میکنند که زدن یا کشیدن بخیه در خانه، کار سادهای است و نیاز به مهارت خاصی ندارد. در طول روند درمان، زدن و برداشتن بخیه اهمیت بسیار زیادی دارد و کاملاً واضح است که هر فردی قادر به انجام این کار نیست.
به همین دلیل لازم است چنین اقداماتی توسط افراد کارآزموده و مجرب انجام شود. همچنین استفاده از مناسبترین و بهترین تجهیزات که استریلیزه شده و به دور از هر گونه آلودگی باشند، اهمیت بسیار زیادی دارد. در صورتی که به چنین مواردی بیتوجهی شود، ممکن است زخم دچار عفونت شود و یا آسیبهای جدی دیگری را به دنبال داشته باشد.
به هر حال چه در کلینیکها و چه در منازل، لازم است برداشتن بخیه توسط فرد ماهری انجام شود. اگر کشیدن بخیه در منزل به درستی انجام نشود، بدون شک خطرات جدی و جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. البته اگر نیاز به برداشتن بخیه در منزل دارید، اصلاً جای نگرانی نیست.
دغدغهای در این باره نداشته باشید و حواستان باشد که خودسر عمل نکنید. مؤسسه توانبخش با در نظر داشتن حساسیت بالای این کار، خدماتی را جهت برداشتن بخیه در منزل و تعویض پانسمان در منزل ارائه میدهد. برای دریافت خدمات مربوط به برداشتن بخیه، کافی است با مؤسسه توان بخش در تماس باشید. در اسرع وقت و با هزینهای بسیار مناسب خدمات مورد نظرتان را دریافت خواهید کرد.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید