جلوگیری و درمان گرمازدگی

گرمازدگی به شرایطی اطلاق می‌شود که بدن فرد گرمای بسیار زیادی را جذب می‌کند و قادر به دفع آن نیست. در چنین شرایطی غده‌ای به نام هیپوتالاموس در بدن نمی‌تواند به خوبی دمای بدن را کنترل کند. در حالت عادی دمای بدن باید بین 36 تا 38 درجه سانتی گراد باشد؛ اما زمانی که فرد دچار گرمازدگی می‌شود، احتمالا بالا رفتن دمای بدن او وجود دارد. برای پیشگیری از گرمازدگی راه‌های مختلفی وجود دارد، اما به محض اینکه متوجه گرمازدگی در خودتان شدید، باید به فکر درمان آن باشید.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

درمان گرمازدگی می‌تواند از سوی تیم پزشکی موسسه پرستاری توانبخش به صورت تخصصی انجام شود. اگر در منزل یا محل کار هستید و نمی‌توانید برای رفع گرمازدگی اقدام کنید، کافیست که با تیم متخصص و باتجربه ما در ارتباط باشید. موسسه پرستاری توانبخش ضمن ارائه مشاوره تلفنی رایگان، به شما می‌گویند که برای گرمازدگی چکار باید کرد و چطور درمان خانگی گرمازدگی را انجام دهید.

درمان گرمازدگی

درمان گرمازدگی

تشخیص گرمازدگی معمولا توسط پزشک متخصص و تیم باتجربه پرستاری انجام می‌شود. افرادی که گرمازده می‌شوند، قادر نیستند شرایط خود را کنترل و مدیریت کنند. درمان گرمازدگی باید در ابتدا با تشخیص صحیح آن آغاز شود. در صورتی که افراد در منزل این مشکل را شناسایی کنند، می‌توانند برای درمان گرمازدگی خفیف در منزل نیز اقدام کنند. حتی با توجه به راه‌های جلوگیری از گرمازدگی، می‌توان از شدت گرفتن این مشکل جلوگیری کرد.

اما در صورتی که گرمازدگی شدید باشد و فرد دچار علائم نگران‌کننده مانند ضعف جسمی، بیهوشی و… شود، نیاز به درمان گرمازدگی شدید است. معمولا در چنین شرایطی افراد باید از خدمات اورژانسی بیمارستان برای درمان گرمازدگی استفاده کنند.

درمان گرمازدگی توسط تیم پزشکی

درمان گرمازدگی توسط پزشک در بیمارستان انجام می‌شود. در صورتی که بسته به تشخیص گرمازدگی، پزشک توصیه کند که فرد در بیمارستان بستری شود، می‌توان این کار را انجام داد تا پرستاران دمای بدن را کنترل کند. در ابتدا برای تشخیص گرمازدگی، پزشک و پرستار دمای بدن بیمار را اندازه‌گیری می‌کنند. در صورت نیاز می‌توان از آزمایشات مختلفی برای بررسی وضعیت سلامتی فرد استفاده کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به عکسبرداری از قفسه سینه، انجام آزمایش خون و انجام آزمایش ادرار اشاره نمود.

اقدامات درمان گرمازدگی تا زمانی که دمای بدن فرد به 38.9 درجه سانتی‌گراد برسد، انجام خواهند شد. این اقدامات بسته به میزان گرمازدگی و شدت آن متفاوت هستند. معمولا پرستاران از پتوی خنک روی بیماران استفاده می‌کنند و در صورت نیاز بیمار را به حمام آب یخ می‌برند. اگر نیاز به درمان دارویی باشد، داروهای مناسبی برای بیمار تجویز می‌شود که با کمک آن‌ها عوارض ناشی از گرمازدگی بهبود پیدا می‌کنند. تمامی نکات درمان گرمازدگی در بیمارستان مورد بررسی و رعایت قرار می‌گیرند. به همین خاطر مراجعه به پزشک متخصص برای درمان گرمازدگی، راه حل ایمن‌تری نسبت به درمان خانگی گرمازدگی می‌باشد.

اقداماتی که باید قبل از شروع درمان گرمازدگی انجام دهید

قبل از شروع درمان گرمازدگی توسط تیم پزشکی لازم است که یک سری اقدامات مهم را انجام دهید. به طور کلی، پیشگیری از گرمازدگی مهمترین اقدام برای جلوگیری از عوارض آن است. برای جلوگیری از گرمازدگی، باید حتما از نکات مراقبتی کمک بگیرید و دمای بدن فرد را قبل از اینکه به شدت گرمازده شود و علائم بدتری را بروز دهد، به حد اعتدال برسانید. برخی از اقدامات مربوط به درمان تخصصی گرمازدگی توسط پزشک و تیم آن انجام می‌شوند، اما اقداماتی نیز وجود دارند که شما باید در خانه انجام دهید تا سریع‌تر مشکل بیمار برطرف شود. از جمله اقدامات مهم قبل از شروع درمان گرمازدگی توسط پرستار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تا زمان رسیدن آمبولانس و یا مراجعه به پزشک حتما بدن شخص را خنک نگه دارید تا عوارض ناشی از گرمازدگی کاهش پیدا کنند.
  • سعی کنید که به بیمار مایعات کم‌نمک مانند نوشیدنی‌های ورزشی یا آب کم نمک بدهید.
  • می‌توانید از کمپرس یخ روی گردن، زیر بغل و کشاله ران استفاده کنید.
  • بیمار را دور از معرض آفتاب قرار دهید و همچنین درب و پنجره‌ها را باز کنید تا تهویه مناسب صورت بگیرد.
  • بدن بیمار را خیس کنید و آن‌ها را در معرض بخار خنک قرار دهید.
  • اگر امکان‌پذیر است، شخص را در معرض آب ولرم یا اندکی خنک قرار دهید.
  • لباس‌های تنگ و سنگین بیمار را از تن او خارج کنید و پوشیدن لباس سبک را در اولویت قرار دهید.
  • هرگز از داروهای مختلف مانند آسپرین و استامینوفن استفاده نکنید.

دقت کنید که روش‌های فوق برای درمان خانگی گرمازدگی استفاده می‌شوند. اگر با انجام این روش‌ها متوجه شدید که حال شما در حال بهبودی است، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر پس از گذشت 1 ساعت متوجه شدید که شدت گرمازدگی افزایش پیدا کرده و در حال بهبودی نیستید، حتما با اورژانس تماس بگیرید.

درمان گرمازدگی در سنین مختلف

گرمازدگی می‌تواند از سنین نوزادی تا بزرگسالی اتفاق بیفتد. درمان گرمازدگی در نوزادان و کودکان با راهکارهای متفاوتی قابل انجام است. اگر متوجه گرمازدگی در کودکان خود شدید، حتما از پزشک برای درمان گرمازدگی کودکان کمک بگیرید. تا قبل از اینکه اورژانس برای درمان گرمازدگی کودک شما به محل اعزام نشده است، می‌توانید از اقدامات مناسب مانند خنک نگه داشتن بدن کودک، استفاده از پنکه و بادبزن برای باد زدن کودک و… کمک بگیرید. همچنین آرامش کودک را حفظ کنید. استرس بیش از حد کودک در حین گرمازدگی می‌تواند باعث بدتر شدن شرایط او شود.

درمان گرمازدگی در سنین بالاتر یعنی جوانان و بزرگسالان، ساده‌تر است. می‌توانید از روش‌های ذکرشده برای پیشگیری از شدت گرفتن گرمازدگی در منزل انجام دهید. در صورت نیاز از ویزیت متخصص و پزشک برای درمان گرمازدگی در خانه کمک بگیرید. موسسه پرستاری توانبخش با داشتن تیم متخصص و باتجربه در حوزه درمان گرمازدگی، امکان درمان این عارضه را در سنین مختلف با توجه به شرایط هر یک از افراد فراهم کرده است.

پیشگیری از گرمازدگی

پیشگیری از گرمازدگی

برای جلوگیری از گرمازدگی چکار کنیم؟ گرمازدگی یک عارضه نگران‌کننده در شهرهای گرمسیری است. متاسفانه بسیاری از افراد در مورد روش‌های پیشگیری از گرمازدگی آگاهی ندارند و همین موضوع باعث شده تا به موقع اقدام به درمان گرمازدگی نکنند و از راه‌های جلوگیری از گرمازدگی نیز آگاهی نداشته باشند. هنگام افزایش دما، به یاد داشته باشید که بدن شما نیاز به تهویه مناسب دارد. از پوشیدن لباس‌های نامناسب جدا خودداری کنید و سعی کنید که زیاد در معرض آفتاب قرار نگیرید.

قبل از اینکه بخواهید بدانید برای گرمازدگی چکار کنیم؟، باید به فکر پیشگیری از این مشکل باشید. پیشگیری از گرمازدگی راه‌های مختلفی دارد که می‌توانید هر کدام از آن‌ها را امتحان کنید. اگر دغدغه و نگرانی زیادی از بابت گرمازدگی دارید و در شهرهای بسیار گرم مانند جنوب کشور ایران زندگی می‌کنید، حتما به فکر کمک گرفتن از راه‌های جلوگیری از گرمازدگی باشید که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • پوشیدن لباس‌های خنک: برای پیشگیری از گرمازدگی، حتما در طول روز لباس‌های خنک بپوشید. این کار به جریان هوا در بدن شما کمک زیادی می‌کند و از گرمازدگی جلوگیری خواهد کرد. لباس‌های رنگ روشن انتخاب عالی برای پیشگیری از این عارضه هستند؛ چون می‌توانند بدن شما را خنک نگه دارند.
  • استفاده از ضدآفتاب: اگرچه ضد‌آفتاب می‌تواند برای حفظ سلامت پوست شما مفید باشد، اما باز هم بد نیست برای جلوگیری از گرمازدگی از آن استفاده کنید. ضدآفتاب‌های SPF بالای 30 برای پیشگیری از گرمازدگی گزینه بسیار خوبی هستند.
  • عدم انجام فعالیت‌های سنگین در گرما: از انجام فعالیت‌های سنگین در گرما مانند ورزش کردن پرهیز کنید. هر فعالیت سنگینی که باعث عرق کردن شما و از دست رفتن بخش زیادی از آب بدن می‌شود، بسیار مضر و خطرناک است و باید از آن دوری کنید. اگر می‌خواهید در طول تابستان ورزش کنید، حتما این کار را در منزل یا باشگاه دارای تهویه مناسب انجام دهید.
  • قرار گرفتن در سایه: آفتاب در کنار مزایای زیادی که برای سلامتی دارد، بسیار مضر و خطرناک است. برای پیشگیری از گرمازدگی، سعی کنید که در معرض سایه قرار بگیرید. دوری از آفتاب مستقیم باعث می‌شود تا عرق کمتری بریزید و میزان آب کمتری از بدن شما از دست برود.
  • خنک نگه داشتن بدن: پیشگیری از گرمازدگی به سادگی خنک نگه داشتن بدن شما است. تا جایی که امکان دارد در معرض گرمای هوا قرار نگیرید. اگر در منزل هستید، از کولر یا پنکه استفاده کنید. اگر خارج از منزل هستید، خیلی زودتر خودتان را به یک مکان خنک برسانید.
  • مصرف آب کافی در طول روز: در طول روز آب کافی بنوشید تا با عرق کردن آب زیادی از بدن شما از دست نرود. می‌توانید روزانه تا 8 لیوان آب بنوشید تا از خواص آب برای جلوگیری از گرمازدگی بهره‌مند شوید. علاوه بر آب، آبمیوه‌های طبیعی مانند آب هندوانه برای پیشگیری از گرمازدگی مفید هستند.
  • مصرف الکترولیت‌های موردنیاز: با عرق کردن بخش زیادی از الکترولیت‌های مورد نیاز بدن شما از دست می‌رود. برای درمان گرمازدگی، باید حتما از الکترولیت‌های کافی استفاده کنید. برای پیشگیری از این عارضه نیز بهتر است که به همراه آب مقداری نمک و الکترولیت نیز مورد استفاده قرار دهید.

درمان گرمازدگی توسط موسسه پرستاری توانبخش

پیشگیری از گرمازدگی با روش‌هایی که در این مقاله توضیح دادیم، امکان‌پذیر است. اما به هر حال همه افراد نمی‌توانند در معرض هوای خنک قرار بگیرند و احتمال بروز چنین مشکلی در بسیاری از افراد به ویژه آقایانی که در خارج از منزل کار می‌کنند، وجود دارد. برای درمان گرمازدگی توسط پزشک، می‌توانید با اورژانس تماس بگیرید. اما اینکه چه زمانی اورژانس اعزام می‌شود، مشخص نیست. موسسه پرستاری توانبخش امکان اعزام فوری پزشک و پرستار را به منزل و محل کار شما دارد.

این موسسه علاوه بر اینکه امکان اعزام پرستار برای مراقبت شبانه‌روزی از بیماران در منزل و بیمارستان را دارد، به شما این امکان را می‌دهد تا از ویزیت پزشک متخصص در منزل استفاده کنید. این موسسه عضو رسمی مراکز همیاری است و در صورت نیاز به دریافت خدمات پرستاری با شما قرارداد می‌بندد. در صورت نیاز به درمان گرمازدگی توسط موسسه پرستاری توانبخش، کافیست که با شماره تلفن‌های ما در ارتباط باشید.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *