روشهای مراقبت از کودک بیمار
برای پی بردن به این شیوههای مراقبتی ابتدا باید بدانیم کودک دلبندتان بر اثر چه عاملی کسالت پیدا کرده است. زیرا هر بیماری مراقبت مخصوص به خود را دارد. والدین یا پرستار بچه باید در این باره کوشا باشند و اطلاعات خود را افزایش دهند. تا بتوانند در برابر آن بیماری از آن به خوبی مراقبت کنند و قبل از بروز بیماریهای دیگری، پیشگیریهای لازم را برای کودک عزیزشان انجام دهند. هرگز برای درمان کودک خوددرمانی یا توصیههای عموم را بکار نبرید فقط طبق دستورات پزشک رفتار کنید.
علائم کودک بیمار
بیماری کودکان را میوان به دو دسته مسری و غیرمسری تقسیم کرد، در ذیل علائم این دو بیماری را بررسی خواهد شد:
- بیماریهای مسری: این نوع بیماریها احتمال انتقال آن به دیگران خیلی فراوان است. باید برای قطع شدن زنجیره اش فورا به آن رسیدگی شود.
- داشتن تب میتواند یکی از نشانههای این نوع بیماری باشد. وقتی کودکی تب دارد نشاندهنده این است، سیستم دفاعی آن در حال مبارزه با یک علائم خارجی میباشد، پس بهتر است به پزشک اطفال مراجع شود تا به موقع درمان شود و مشکلی برای سلامتی آن پیش نیاید.
- سرزنده نبودن آن به مانند روزهای گذشته و توان و حوصله نداشتن برای بازی کردن را مورد اهمیت قرار دهید.
- غیرعادی نفس کشیدن و تغییر صدا و سرد و داغی بیمورد بدن کودک
- کم شدن اشتها و بیمیلی به غذا و ایراد گرفتن و زاری کردنهای نابجا
- رنگ رخساره کودک تغییر کند و همچنین پوست دور چشمانش تیره شود.
- تورفتگی وسط سر کودک در هنگامی که سن آن کمتر از یک سال و نیم است.
- سرازیر شدن آب از دماغ و چشمان کودک و داشتن عطسه و سرفههای خلطدار و خشک
- تاول زدگی، جوشها و لکههای پوستی
- بیماریهای غیرمسیری: این نوع بیماری غیرواگیر هستند و فقط خود فرد از آن صدمه خواهند دید پس باید مورد اهمیت قرار گیرند.
- تب داشتن کودک به طور خیلی ناچیز ولی در دراز مدت ادامه داشته باشد و داشتن سرفه در دراز مدت.
- لاغر شدن، نداشتن نمو و بلوغ و بازی نکردن.
- کاهش اشتها، درشت شدن شکم و داشتن نفخ، درد در ناحیه شکم و همچنین داشتن یبوست و اسهال.
کمک به کودک بیمار
کودک به هنگام بیماری خیلی حساس میشود باید در این موقع بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در این شرایط مراقبت از آن به عهده والدین است. در صورت مقدور نبودن مراقب آن باید کسی باشد که کودک نسب به آن احساس راحتی داشته باشد مانند پرستاری که وقت زیادی را با آن گذرانده است در غیر این صورت روند بهبودی آن به کندی سپری خواهد شد.
تقویت کودک بیمار
- عطوفت و مهربانی داشتن به بچه بیمار یکی از موثرترین روشهای مراقبت از کودک بیمار است. شما با مهربانی به کودکان نشان میدهید که چقدر برایتان مهم و عزیز است. پرستار کودک باید به نحوی با کودک رفتار کند که حس مفید بودن به کودک دست یابد. مطمئناً کودک هم ممنون این مهربانیها و زحمات شما خواهد بود و در یاد و خاطر آن حک خواهد شد.
- در زمان مراقبت از کودک اگر مجبورید کودک را در زمان کوتاهی تنها گذارید بهتر است کودک را متقاعد کنید و آنرا در جریان نبود خود بگذارید، چرا که اگر یک دفعه ببیند شما نیستید مضطرب شده و حالش به نحو بدی دگرگون میشود و همچنین آرامش خاطر آن به خطر میافتد که در روند بهبودی آن تاثیر بدی خواهد داشت.
- محیاسازی آسودگی و آسایش برای کودک به همین منظور باید دمای منزل روی دمای استاندارد تنظیم کنید. در زمستان بخاری را زیاد نکنید و در تابستان هم زیاد از کولر استفاده نکنید که خانه شبیه زمستان شود. لباسی برای کودک بپوشید در آن احساس راحتی داشته باشد.
- نوشیدن مکرر مایعات: برنامه تغذیهای کودک را طوری تنظیم کنید که کودک به آب خوردن تشویق شود. از مایعاتی چون آب و شیرهای طعمدار (برای فراهم شدن کلسیم بدن) استفاده نمایید. میتوانید از چای سبز که موجب آرامش آن میشود استفاده کنید. لازم به ذکر است کودک در دوران بیماری نباید از مایعاتی که شامل قند هستند استفاده کند این مایعات روال درمان آنها را آهستهتر میکند پس برای اینکه این نوع نوشیدنی را بهانه نگیرد بهتر است از جلوی دید کودک خارج کنید. برای اینکه کودک به خوردن مایعات علاقه نشان دهد بهتر است خلاقیت به خرج دهید و معجونهای خوشمزه را با مایعات سالم و مواد مفید و مغذی دیگر مانند عسل برای کودک محیا کنید. لازم به ذکر است به کودکان یک سال به پایین عسل داده نشود برای آنها مضر است و ممکن است مسموم شوند.
- فراهم کردن شرایط برای خواب و آسایش کودک: کودک به خاطر از دست دادن انرژی به استراحت بیشتری نیاز دارد. و پرستار کودک باید به این مورد اهمیت خاصی داشته باشد و در هر لحظه که کودک خواست بخوابد مکان آرامی را برای استراحت کردن آن فراهم کند.
- استفاده از دستگاه بخور: میتوان به وسیله آن، خشکی هوا که موجب سرفههای مداوم است، را رفع کرد.
- تغذیه سالم طبق ذائقه کودک: اکثر کودکان در غذا خوردن خیلی بهانه گیرند و غذا دادن به آنها خیلی مکافات دارد. ولی چنانچه پرستار با کودک رفیق باشد میتواند با بازی و سرگرم کردن کودک غذا را به بچه بدهد. مثلا شکلکهای بانمک با غذا درست کند و کودک را به انجام و خوردن آنها تشویق کند. از غذاهای که به هنگام بیماری برای کودکان مفید باشد را میتوان به سوپ مرغ با سبزیجات تازه که برای بدن خیلی مفید است را به همراه سیر که خواصیت آنتیبیوتیکی دارد و سیستم دفاعی بدن کودک را بالا میبرد استفاده کرد. در کنار صبحانه از ماده مغذی عسل استفاده شود.
- اگر کودک در خوردن دارو ممانعت میکند بهتر است با آن بازی دکتر و مریض را داشته باشید (کودک در نقش دکتر و عروسک در نقش بچه شما که مریض شده و دارو نمیخورد) تا بهتر درک کند که باید برای خوب شدن داروهای خود را مصرف کند.
بازی با کودک بیمار
این بچهها توان زیادی برای بازیهای پرجنب و جوش ندارند پس باید به نوعی آنها را سرگرم کرد که خسته نشوند و به گونهای با آنها رفتار کرد که هم خوشحال شوند و هم سرحالتر شوند و انرژی خاصی به آنها ترزیق شود. مثلا قصههای خندهآور با عروسکگردانی برای آنها اجرا کنید، با هم کاردستی درست کنید یک بخشی از کار که خیلی آسان است را به او محول کنید، یا مسابقه نقاشی کردن بگذارید و … .
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید