آیا فیزیوتراپی عوارض جانبی دارد؟ (عوارض فیزیوتراپی چیست؟)

فیزیوتراپی، درمان مرسوم و محبوبی برای طیف گسترده‌ای از مشکلات پزشکی، آسیب‌ها و ناتوانی‌ها است. با این حال، مانند هر مداخله پزشکی دیگری، لازم است که عوارض فیزیوتراپی را در نظر بگیرید. کمک‌گرفتن از یک فیزیوتراپ متبحر، می‌تواند تا حد زیادی بروز این عوارض ناخواسته را به‌حداقل برساند.

موسسه پرستاری توانبخش، خدمات فیزیوتراپی در منزل را ارائه می‌دهد. فیزیوتراپیست‌های مجرب این مرکز، با مراجعه به منزل، وقت کافی برای بیمار صرف می‌کنند تا عوارض جانبی بالقوه فیزیوتراپی را به‌حداقل برسانند.

عوارض فیزیوتراپی چیست؟

به‌طور کلی انجام فیزیوتراپی توسط فرد متخصص با هیچ عارضه جانبی جدی همراه نیست؛ بلکه باعث توانبخشی و بهبود عملکرد بیمار می‌شود. اما انجام فیزیوتراپی توسط افراد غیرمتخصص می‌تواند با عوارض جانبی خطرناکی همراه باشد و حتی وضعیت فرد را بدتر کرده و به مشکلات او بیفزاید.

فیزیوتراپی شامل دانش مربوط به عضلات، بافت‌های هم‌بند، رباط‌ها و استخوان‌ها و تعامل آن‌ها با یکدیگر است. علاوه‌ بر این، فیزیوتراپیست دانش و تبحر لازم برای استفاده از دستگاه‌های فیزیوتراپی و فرکانس و شدت مورد نیاز برای درمان مشکلات مختلف را دارد.

افراد غیر متخصص با به‌کارگیری ناصحیح این دستگاه‌ها و روش‌ها می‌توانند مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کنند. به‌همین دلیل لازم است قبل از استخدام فیزیوتراپ، حتما مدارک تحصیلی و مجوز‌های او را بررسی نمایید؛ مخصوصا اگر از خدمات فیزیوتراپی در منزل استفاده می‌کنید.

موسسه پرستاری توانبخش، با استخدام فیزیوتراپ‌های مجرب و کارآزموده و اعزام آن‌ها به منزل، خیال شما را نسبت به تخصص و اعتبار مجوز فیزیوتراپیست راحت می‌کند.

عوارض فیزیوتراپی در 3 اصل مهم (عوارض عمومی فیزیوتراپی)

عوارض عمومی فیزیوتراپی

همان‌طور که ذکر شد، انجام فیزیوتراپی توسط متخصص، عوارض جدی ندارد. با این حال، برخی از عوارض عمومی برای فیزیوتراپی وجود دارند که موقت و طبیعی هستند. اطلاع از این عوارض به بیمار کمک می‌کند تا آرامش خود را حفظ کرده و اقدامات مناسب را برای به‌حداقل رساندن آن‌ها انجام دهد.

عوارض فیزیوتراپی با ایجاد درد

برخی اوقات در مراحل اولیه فیزیوتراپی ممکن است درد شما بیشتر شود؛ اما این را در نظر داشته باشید که با گذر زمان از شدت آن کاسته می‌شود.

دلیل درد در جلسات اول این است که فیزیوتراپی از تکنیک‌هایی برای تحرک و کشش نواحی آسیب‌دیده بدن استفاده می‌کند که می‌تواند باعث ناراحتی موقت شود. اما این درد نشانه خوبی است، زیرا نشان می‌دهد که ناحیه آسیب‌دیده در حال بهبود است و جریان خون به آن بیشتر شده است.

عوارض فیزیوتراپی با ایجاد تورم

تورم یکی دیگر از عوارض جانبی رایج فیزیوتراپی است. از آنجا که پزشک عضلات، رباط‌ها و تاندون‌های شما را برای تقویت آن‌ها به چالش می‌کشد، بدن شما با افزایش درد یا تورم به آن پاسخ می‌دهد.

اگر از قبل تورم داشته باشید، احتمال اینکه تورم در جلسه اول بدتر شود، بیشتر است.

عوارض فیزیوتراپی با مشکلات عاطفی و روان‌شناختی

گاهی ممکن است در جلسات اولیه فیزیوتراپی از نظر عاطفی و روان‌شناختی ضعیف شوید و احساس ناراحتی کنید. قرار ملاقات‌های مکرر، درد، پیشرفت ضعیف و مدت زمان طولانی که صرف درمان می‌شود نیز می‌تواند سبب تشدید این حالات شود.

برای مقابله با این مشکل، سعی کنید فعالانه با استرس و مشکلات روبه‌روی‌تان مقابله کنید و کنترل شرایط را در دست بگیرید. همچنین اگر قدری صبر کنید با کاهش درد و تورم، حالات روحی شما نیز بهتر می‌شود.

به‌خاطر داشته باشید که متوقف‌کردن درمان پیش از زمان درست آن، موجب درد طولانی‌مدت و آسیب مجدد می‌شود.

عوارض فیزیوتراپی در روش‌های مختلف

عوارض فیزیوتراپی در روش‌های مختلف

عوارض فیزیوتراپی، به‌نوع درمان نیز وابسته است. فیزیوتراپی از درمان‌های مختلفی برای بهبود مشکل استفاده می‌کند. برق، لیزر و ماساژ موضعی برخی از این این روش‌ها هستند. لازم است به این نکته توجه کنید که عوارض فیزیوتراپی برای هر روش، متفاوت از روش دیگر است. اطلاع از عوارض هر روش به شما کمک می‌کند خود را برای آن آماده کنید و نگران نشوید. همچنین همان‌طور که پیش از این گفتیم، این عوارض موقت هستند، پس لازم نیست زیاد به آن‌ها فکر کنید.

عوارض فیزیوتراپی با برق (عوارض الکتروتراپی)

فیزیوتراپی با برق یک درمان موثر برای مشکلات مختلف است، اما گاهی عوارض جانبی مختصر و موقتی دارد. این عوارض شامل تحریک پوست، بثورات جلدی، سوختگی ناشی از الکترودها و درد یا خستگی است.

یک فیزیوتراپیست آموزش‌دیده و باتجربه می‌تواند وضعیت شما را به‌درستی ارزیابی کند و یک برنامه درمانی ایمن و موثر تنظیم نماید. همچنین فیزیوتراپی در منزل که توسط موسسه توانبخش ارائه می‌شود، با ایجاد تمرکز بیشتر برای بیمار و درمان‌گر، به‌ کاهش عوارض کمک می‌کند.

عوارض فیزیوتراپی با لیزر (عوارض لیزرتراپی)

فیزیوتراپی با لیزر ایمن است و هیچ‌گونه عارضه‌ای برای آن مشاهده نشده است. تنها عارضه ذکر‌شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای فیزیوتراپی با لیزر، احتمال آسیب‌دیدن چشم در صورت نگاه‌کردن مستقیم به نور آن است.

به‌همین دلیل درمان‌گر از شما می‌خواهد تا عینک مناسب لیزر را به چشم بزنید و در طول لیزر‌درمانی، آن را برندارید.

عوارض فیزیوتراپی کمر

فیزیوتراپی کمر ممکن است عوارضی مانند درد عضلانی، احساس خستگی و کوفتگی، تشدید درد، کبودی یا تورم و سرگیجه را در پی داشته باشد. با این وجود، این عوارض معمولاً خفیف و گذرا است و مشکلی را برای بیمار ایجاد نمی‌کند. کمی استراحت بعد از فیزیوتراپی، به‌ کاهش درد کمک می‌کند.

عوارض فیزیوتراپی گردن

فیزیوتراپی گردن بسیار مهم و حساس است و باید با دقت و توسط فیزیوتراپیست متبحر انجام شود. این عوارض می‌تواند شامل افزایش درد، سفتی و اسپاسم عضلانی باشد. علاوه‌ بر این، برخی از بیماران ممکن است سردرد یا سرگیجه را تجربه کنند.

برای کاهش این عوارض و جلوگیری از عوارض و مشکلات خطرناک مانند سرگیجه، حالت تهوع، سردرد، تاری دید باید به مراکز معتبری مراجعه کنید که فرد متخصص فیزیوتراپی را انجام دهد. اگر هم قصد انجام فیزیوتراپی در منزل را دارید، موسسه توانبخش می‌تواند به شما کمک کند.

عوارض فیزیوتراپی زانو

عوارض فیزیوتراپی زانو با توجه به شدت درد و مدت زمانی که فرد به بهبودی کامل می‌رسد، متفاوت است. این عوارض شامل درد، سفتی زانو، حساسیت و همچنین سردرد هستند. در برخی از افراد پس از مدت کوتاهی عوارض برطرف می‌شود، اما در برخی دیگر، چند هفته برای بهبود زمان لازم است.

عوارض فیزیوتراپی پا

فیزیوتراپی پا معمولا کاملاً ایمن و بی‌خطر است؛ اما احتمال بروز عوارضی مانند درد، سفتی عضلانی، خستگی، کوفتگی عضلات، سفتی مفاصل، تحریک پوستی و در برخی موارد نادر، آسیب مجدد یا تشدید درد وجود دارد.

برای کاهش این عوارض، لازم است قبل از شروع فیزیوتراپی با یک متخصص طب فیزیکی مشورت کنید تا مطمئن شوید که برنامه درمانی شما کاملاً ایمن و موثر است.

کدام عوارض فیزیوتراپی خطرناک هستند؟

به ندرت ممکن است عوارض فیزیوتراپی خطرناک باشد. چنانچه عوارض جانبی شدید یا مداومی داشته باشید، باید با پزشک مشورت کنید و تحت درمان پزشکی قرار بگیرید. این عوارض جدی شامل موارد زیر می‌شود:

  • درد شدید یا مداومی که با استراحت و مصرف مسکن رفع نمی‌شود.
  • تورم و التهابی که با گذشت چندین روز، برطرف نشده و حتی تشدید پیدا کرده است.
  • بی‌حسی، گزگز یا ضعف عضلانی ناحیه آسیب‌دیده
  • اختلال در تنفس یا درد در قفسه سینه
  • سرگیجه یا غش و ضعف
  • علائم عفونت اعم از تب بالا، لرز یا قرمزی اطراف ناحیه آسیب‌دیده

روش‌های کاهش عوارض فیزیوتراپی

روش‌های کاهش عوارض فیزیوتراپی

عوارض فیزیوتراپی معمولا پس از چند جلسه برطرف می‌شوند. اما برای کاهش آن‌ها و کمک به بهبود سریع‌تر می‌توانید برخی از اقدامات را در خانه انجام دهید. همچنین، یک متخصص مجرب طب فیزیکی می‌تواند در ارزیابی و رفع هرگونه ناراحتی یا دردی که از عوارض فیزیوتراپی محسوب می‌شود، به شما کمک کند.

ما در اینجا درمان‌های خانگی مرسوم که در صورت بروز عوارض فیزیوتراپی موثر هستند، آورده‌ایم:

  • روزانه مقدار زیادی آب بنوشید و مصرف مایعات حاوی الکترولیت را بیشتر کنید.
  • استراحت کافی داشته باشید.
  • حرکات کششی انجام دهید.
  • به‌صورت متناوب از کیسه یخ و کیسه آب گرم استفاده کنید.
  • ناحیه آسیب‌دیده را در ارتفاع نگه دارید.
  • از بانداژ فشاری بر روی ناحیه استفاده کنید.

‌پیشگیری از عوارض فیزیوتراپی

اگرچه عوارض فیزیوتراپی طبیعی هستند، اما با انجام برخی از اقدامات می‌توانید از آن‌ها پیشگیری کرده و یا شدت را به‌حداقل برسانید. مهم‌ترین گام برای ‌پیشگیری از عوارض فیزیوتراپی، مراجعه به متخصص طب فیزیکی است. متخصص وضعیت شما را ارزیابی کرده و یک برنامه دقیق برای پیشگیری از عوارض ارائه می‌دهد.

علاوه‌ بر این، مجموعه‌ای از اقدامات زیر نیز می‌توانند سبب پیشگیری از عوارض شوند:

  • ارتباط شفاف و صریح با متخصص طب فیزیکی
  • ارزیابی و تشخیص صحیح
  • پیشرفت ملایم و تدریجی درمان
  • گرم‌کردن صحیح قبل از شروع تمرین و سرد‌کردن بدن بعد از تمرین
  • داشتن استراحت کافی برای ریکاوری بدن
  • نظارت و پیگیری درمان
  • آموزش بیمار
  • استفاده از تکنیک‌های مختلف و جایگزین
  • تمرینات ورزشی مناسب
  • همکاری با تیم درمان

موسسه پرستاری توانبخش ارائه‌کننده انواع خدمات فیزیوتراپی

موسسه پرستاری توانبخش، یکی از بهترین موسسات پرستاری در منزل است که بیش از بیست سال سابقه کار دارد. این مرکز علاوه‌ بر اعزام پرستار به خانه و بیمارستان برای نگهداری کودک، بیمار و سالمند، خدمات دیگر مانند ارائه فیزیوتراپی در منزل را انجام می‌دهد. با داشتن کادری مجرب و آموزش‌دیده، توانبخش خدمات بیست و چهار ساعته ارائه می‌دهد. این موسسه، عضو رسمی مراکز همیاری است و اعزام پرستار و فیزیوتراپ به منزل را در اسرع وقت انجام می‌دهد. توانبخش مشاوره رایگان پزشکی دارد؛ بنابراین اگر درباره عوارض فیزیوتراپی و یا مواردی از این قبیل سوالی داشتید، می‌توانید با این مرکز تماس بگیرید.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *