تعویض پانسمان زخم در منزل
اگرچه پانسمان آسیبهای سطحی مثل خراشیدگی یا بریدگی پوست کار خیلی سختی نیست، اما علم و تجربه نشان داده است که زخمهای دیابتی، سوختگی و بستر باید توسط یک پزشک و پرستار متخصص درمان و تعویض شوند. چراکه هرگونه بیدقتی میتواند باعث عدم بهبود زخم، مواجهه با خطراتی مانند عفونت موضعی و منتشر، قطع عضو، آسیب به ارگانهای داخلی یا حتی مرگ بیمار شود.
خوشبختانه اخیرا با فراهم شدن امکان اعزام پزشک و پرستار، میتوانید برای درمان و تعویض پانسمان در منزل خود اقدام کنید. با توجه به اینکه اغلب بیماران دیابتی یا مبتلا به زخم بستر قدرت مراجعه مداوم به کلینیک یا بیمارستان را ندارند. از طرفی، درمان زخم آنها در منزل میتواند مانع از دریافت عفونتهای بیمارستانی شود. با دریافت خدمات تخصصی درمان و تعویض پانسمان در منزل، در زمان و هزینههای خود صرفهجویی کنید.
دلایل قابل توجه برای تعویض پانسمان زخم در منزل
بهتر است بدانید که از نظر اصول پزشکی روند درمان زخم در هر فردی متفاوت است. اگر با آسیب جدی مانند موارد زیر مواجه شدید، سعی نکنید خودتان زخم را پانسمان کنید:
- یک بریدگی باز و عمیقتر از 1.5 سانتیمتر.
- زخمی که خونریزی آن با فشار مستقیم و با وجود گذشت 20 دقیقه متوقف نمیشود.
- سوختگی شدید که لایه زیرین پوست مانند عضلات را درگیر کرده است.
- زخم بستر سطحی یا عمیق.
در عوض برای جلوگیری از بروز هرگونه عارضه، تحت نظر پزشک از خدمات درمان و تعویض پانسمان در منزل استفاده کنید. بهخصوص اگر مبتلا به دیابت هستید و بدن شما حتی قدرت ترمیم زخمهای سطحی را ندارد.
در زمان درمان زخم باز و تعویض پانسمان در منزل، پزشک در شرایط کاملا استریل از تکنیکهای مختلفی استفاده میکند. بسته به محل زخم و احتمال عفونت، گاهی پزشک ممکن است زخم را نبندد و اجازه دهد به طور طبیعی بهبود یابد. گاهی نیز بخیهزدن یا حتی جراحی اولیه برای بستن زخم نیاز است. همچنین ممکن است به دریافت واکسن کزاز، مسکن، پنیسیلین یا آنتیبیوتیکهای دیگر نیاز داشته باشید.
نحوه صحیح پانسمان زخم دیابتی
تعویض پانسمان زخم دیابتی حتما باید توسط پزشک متخصص انجام شود. زیرا روند بهبود انواع زخم در این گروه از بیماران بهدلیل افزایش میزان گلوکز خون و گردش خون ضعیف، بسیار آهسته است. خوشبختانه امروزه با طراحی پانسمانهای نوین و داروهای موضعی اثربخش، از قطع عضو بیماران دیابتی پیشگیری میشود.
راهکار درست پانسمان زخم سوختگی
تعویض پانسمان زخم سوختگی کار سادهای نیست که توسط افراد عادی انجام شود. زیرا در اثر سوختگی، پوست و بافتهای زیرین آن بهشدت آسیبپذیر میشوند و مدام تحت حمله باکتریها و قارچهای مهاجم قرار دارند. بههمیندلیل پس از سوختگی با درجات مختلف، احتمال بروز عفونتهای حاد تا مزمن بالاست. پس اهمیت خدمات تعویض پانسمان زخم سوختگی در منزل توسط پزشک یا پرستار را دست کم نگیرید.
بهترین روش برای پانسمان زخم بستر
از نحوه درمان و تعویض پانسمان زخم بستر چه اطلاعاتی دارید؟ اصولا افرادیکه بهدلیل بیماریهای خاص مانند معلولیت ذهنی یا بدنی قدرت تحرک ندارند و باید برای مدت طولانی روی تخت یا ویلچر استراحت کنند، در نواحی مانند پشت یا کنازههای سر، پشت بازو و شانه، پاشنه و مچ پا یا باسن دچار زخم بستر میشوند. اغلب این مشکل در اثر تحمل فشار زیاد وزن بدن و افزایش اصطکاک بروز میکند.
پزشکان توصیه میکنند در صورت مشاهده علائم زخم بستر مانند تغییر رنگ، تورم و خروج چرک از پوست فورا به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. چراکه این نوع زخم بهدلیل کمآبی و کاهش خونرسانی، حالت پیشرونده دارد و در عرض چند روز میتواند عضلات و استخوانها را درگیر کند.
شما اجازه ندارید که با گاز استریل زخم بستر را پوشش دهید. زیرا به پوست و بافتهای زیرین میچسبد و باعث اختلال در روند بهبودی میشود. امروزه انواع پانسمان مخصوص زخم بستر با عنوان پانسمان جذبی، پانسمان آلژینات، پانسمان ضدمیکروبی و پانسمان هیدروکلوئیدی وجود دارند که علاوهبر جذب خون، پلاسما یا مایعات اضافی و سلولهای مرده قدرت تسریع روند بهبود زخم را نیز دارند. نحوه استفاده و زمان تعویض آنها باید توسط پزشک تعیین شود.
هزینه تعویض پانسمان زخم
اصولا هزینه درمان و تعویض پانسمان در منزل به عوامل مختلفی مانند سابقه پزشکی، عمق، شدت و میزان عفونت زخم، نوع پانسمان مورد استفاده، مکان سکونت شما و مهارت پزشک بستگی دارد. بنابراین، نمیتوان به یک رقم مشخصی اشاره کرد.
تعویض پانسمان زخم در منزل با توان بخش
توصیه میکنیم که با توجه به نکات ذکرشده، اهمیت درمان و تعویض پانسمان در منزل توسط یک فرد متخصص را دست کم نگیرید. چراکه بزرگترین خطر مراقبت نادرست از زخم، عفونت است! برای اطلاع از خدمات و ارتباط با متخصصین میتوانید با شماره 02166564223 تماس بگیرید.
از ما مشاوره رایگان بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید