تعویض پانسمان در منزل و 6 مرحله انجام آن

پانسمان یک نوع پارچه، پد یا گاز است که در جلوگیری از خونریزی زخمها و پیشگیری از عفونت آنها، حفظ رطوبت و کمک به بهبودی زخمها کمککننده است. پانسمانها در انواع مختلفی تولید میشوند و هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند. اصلیترین کاربرد پانسمان، پوشش زخمهای باز و سوختگیها و یا پوشش بریدگیها بعد از بخیهکردن است.
تعویض پانسمان هم در روند بهبود زخم بسیار موثر است زیرا اگر پانسمان زخم به موقع انجام نشود باعث ایجاد عفونت در زخم خواهد شد. به طور معمول، تعویض پانسمان در منزل انجام میشود مگر در مواردی که زخم بسیار حساس باشد یا مراقبتهای خاصی نیاز داشته باشد. اگر فرصت کافی یا توان تعویض پانسمان را در منزل ندارید میتوانید از کمک حرفهای پرستاران موسسه توانبخش در منزل کمک بگیرید.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
در این مقاله به موضوع تعویض پانسمان، زمان تعویض پانسمان بخیه و همچنین معرفی این مرکز پرداخته میشود. پس تا پایان مطلب ما را همراهی نمایید.
انواع پانسمان
گاز استریل و باند
یکی از رایجترین انواع پانسمان، گاز استریلی از جنس الیاف نخی و پنبهای است که ترشحات زخم را بهخوبی جذب میکند و مانع از گردش هوا در محل زخم نیز نمیشود. این گاز به کمک باندهای پارچهای و یا چسب، در محل زخم فیکس میشود و باعث میشود که زخم عفونت نکند.
انواع پانسمان فومی
پانسمانهای فومی، برای زخمهایی که ترشحات بسیار زیادی دارند مورداستفاده قرار میگیرند. جنس فوم، تمامی ترشحات را به خود جذب کرده و مانع از بروز عفونت در محل زخم میشود.
پانسمان کامفیل
یکی از انواع مدرن پانسمان، کامفیل یا هیدروکلوئید است که سطح پلیساکاریدی خاصی دارد. سطح این پانسمان در زمان برخورد با رطوبت و ترشحات زخم، حالت ژلی پیدا میکند و بههیچعنوان به زخمها نمیچسبد. این پانسمان، انتخاب ایدهآلی برای زخمهای ناشی از سوختگی و یا تاولدار است.
پانسمان کلاژن
پانسمان کلاژن از جدیدترین پانسمانهای تولید شده است که حاوی مقادیر زیادی کلاژن است و منجر به تسریع بهبودی زخمها میشود.
پانسمان آلرژینات
این پانسمان نوع خاص و بسیار مؤثری است که از جلبکهای دریایی ساخته شده است. پانسمان آلرژینات، بههیچعنوان به زخم نمیچسبد و با دارابودن مواد مغذی زیاد، سرعت بهبود زخم را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. این پانسمان طرز استفاده راحتی دارد و یکی از بهترین گزینهها برای تعویض پانسمان در منزل است.
انواع تعویض پانسمان
- پانسمان زخم معمولی مثل بخیههای سطحی
- پانسمان زخمهای عمیق
- پانسمان زخمهای جراحی
برای تعویض پانسمان به دلیل جلوگیری از عفونت و خونریزی باید به درمانگاه و مراکز درمانی مراجعه کرد ولی در مورد زخمهای معمولی و سوختگیهای خفیف میتوان با رعایت نکات بهداشتی تعویض پانسمان را انجام داد. با این کار در وقت و هزینه هم صرفهجویی میشود ولی در مورد زخمهای عمیق و زخمهای جراحی حتما باید جهت تعویض پانسمان به درمانگاه مراجعه کرد.
مراقبت از زخم صرفا تعویض پانسمان نیست بلکه زخم باید بررسی شود تا اگر عفونت و خونریزی دارد اقدامات لازم در این مورد انجام شود. خیلی از افراد در منزل توانایی تشخیص عفونت در زخم را ندارند، نحوه تعویض پانسمان بخیه را بلد نیستند و با پانسمان غیراصولی و غیربهداشتی باعث وخیمتر شدن وضعیت زخم میشوند. اگر به دلایلی مایل هستید در منزل تعویض پانسمان را انجام دهید و یا نحوه تعویض پانسمان زخم جراحی را یاد بگیرید، میتوانید از پرستاران حرفهای موسسه توانبخش در این مورد کمک بگیرید. فقط کافیست با این مرکز تماس بگیرید.
موسسه پرستاری توانبخش خدمت سونداژ در منزل را ارائه میدهد. به منظور استفاده از این خدمت با مشاوران توانبخش در ارتباط باشید.
لوازم مورد نیاز جهت تعویض پانسمان زخم
- گاز استریل
- دستکش استریل حداقل دو جفت
- محلول شستشوی زخم (سرم فیزیولوژی یا محلول آب نمک)
- قیچی
- نوار چسب جراحی
- نوارهای بانداژ
- پمادهای آنتی بیوتیک و موضعی
مراحل تعویض پانسمان در منزل
- دستها باید با آب گرم و صابون به درستی و با دقت تمام شسته شوند. دستها نباید با حوله خشک شوند زیرا حوله میتواند آلودگی را به دستها منتقل کند. باید صبر کرد تا خودش خشک شود. بهتر است که برای تعویض پانسمان بخیه در منزل، از دستکش استریل استفاده کنید.
- برای تعویض پانسمان در منزل، پانسمان قدیمی را باید در جهتی که موها رشد کرده از روی زخم به آرامی جدا کرد. در این مرحله باید دقت داشته باشید که دستتان به قسمت های داخلی زخم برخورد نکند.
- بعد از جدا کردن پانسمان قدیمی باید آن را درون کیسه فریزر قرار داده و در سطل زباله انداخت و مجددا دستها را شست یا دستکش استریل را تعویض کرد.
- با استفاده از سرم فیزیولوژی باید محل زخم شسته شود. سرم فیزیولوژی همان نرمال سالین است که برای شستشو به کار میرود.
- بعد از شستشوی زخم باید با گاز استریل زخم را به آرامی تمیز کرده و مایعات روی زخم را با آن خشک کرد. گاز استریل را بهآرامی و بدون ایجاد فشار اضافی و بهصورت دورانی از مرکز زخم به سمت بیرون بکشید. سپس تا زمان خشکشدن کامل زخم صبر کنید.
- پمادهای آنتیبیوتیک موضعی را بر روی زخم بزنید. دقت کنید که این مرحله باید به کمک گاز استریل و بدون تماس مستقیم دست با زخم انجام شود.
- در مرحله آخر، پانسمان جدید را بادقت و بدون تماس با هر شی دیگری روی زخم گذاشته و با کمک باند و چسب فیکس کنید. فیکس کردن و بستن پانسمان باید بهقدری محکم باشد که بیمار درد و فشاری احساس نکند. اما نباید بیش از حد هم شل باشد.
بهخاطر داشته باشید که پس از تعویض پانسمان بخیه در منزل، تمامی گازهای استفاده شده، دستکش و… را در کیسهای بیندازید و در سطل زباله بریزید. در نهایت دستان خود را نیز بشویید.
به منظور اطلاع دقیق از نحوه کنترل علائم حیاتی بیمار در منزل به مقاله مورد نظر مراجعه فرمایید.
در صورت چسبیدن پانسمان قدیمی به زخم چه کنیم؟
گاهی اوقات در هنگام تعویض پانسمان در منزل، مشاهده میکنیم که پانسمان قدیمی به زخم چسبیده است. بهخاطر داشته باشید که در این زمان، بههیچعنوان نباید پانسمان چسبیده به زخم را با اعمال فشار و کشش زیاد جدا کنید. چرا که میتواند منجر به باز شدن زخم و بروز درد و خونریزی شود. بهمنظور جداسازی راحت پانسمان چسبیده به زخم میتوانید موارد زیر را به کار ببرید و درصورتیکه باز هم موفق به جداکردن آن نشدید، از خدمات پرستار بیمار در منزل استفاده کنید.
نرمال سالین
یکی از بهترین مواردی که برای جداکردن پانسمانهای چسبیده به زخم میتوانید استفاده کنید، نرمال سالین است. این سرم شستشو را بهآرامی بر روی پانسمان بریزید و دقایقی صبر کنید تا الیاف آن نرم شده و از زخم جدا شوند.
پماد موپیروسین
برای نرم کردن پانسمان و جداکردن آن از زخم، میتوانید از پمادهای آنتیبیوتیک موضعی نیز استفاده کنید. این پمادها علاوه بر اینکه از عفونت زخم جلوگیری میکنند، الیاف پانسمان را نرم کرده و منجر به جداشدن آن از زخم، بدون بروز جراحت میشوند. مقداری از پماد را به محل چسبیدن زخم و پانسمان بزنید و دقایقی صبر کنید. سپس قسمتهای نرم شده را بهآرامی جدا کرده و دوباره پماد بزنید. این مراحل را تا زمان جداشدن کامل پانسمان تکرار کنید. برای انجام این روش میتوان از وازلین استریل هم استفاده کرد. اما بههیچعنوان از کرم و پمادهای دیگر استفاده نکنید. چرا که میتوانند منجر به بروز عفونت شوند.
اسپریهای مخصوص
برای جداسازی پانسمان از زخم اسپریهای مخصوصی نیز در داروخانهها وجود دارد.
فراموش نکنید که جداکردن پانسمانی که به زخم چسبیده، حداقل ۵ دقیقه و بیشتر طول میکشد. به همین دلیل مهم است که در تمامی مراحل تعویض پانسمان در منزل صبور باشید و آنها را با آرامش کامل انجام دهید.
چند نکته مهم در مورد پانسمان و زخم
• هرگز قراردادن پانسمان بر روی زخم را به طور خودسرانه متوقف نکنید و تا زمان دستور پزشک به استفاده از آن ادامه دهید. در صورت بروز درد و خونریزی در محل زخم، پانسمان را دستکاری نکرده و فوراً به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید.
• به زمان تعویض پانسمان بخیه و زخم توجه ویژهای داشته باشید و آن را در زمان مناسب انجام دهید. به طور معمول پانسمانها هر ۴۸ تا ۷۲ ساعت یکبار، نیاز به تعویض دارند.
• نحوه تعویض پانسمان بخیه را بهدقت مطالعه کنید و آن را در شرایط کاملاً بهداشتی و با آرامش و دقت بالا انجام دهید. نحوه تعویض پانسمان زخم جراحی نیز مشابه شرایط بالاست، با این تفاوت که نیاز بهدقت بیشتری دارد.
• مصرف پمادهای تجویز شده توسط پزشک از جمله آنتیبیوتیکهای موضعی و سایر پمادها را جدی بگیرید و آنها را بهصورت منظم استفاده کنید.
• برای بهبود سریعتر زخم، از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید و خواب کافی داشته باشید.
• از مواد مغذی مقوی و مناسب برای زخم، مانند ماهی، گردو، آناناس و عسل استفاده کنید و میزان مناسبی از آنها را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید.
• در صورت لزوم و زیر نظر پزشک، میتوانید از مکملهای دارویی و غذایی از جمله قرص ویتامین سی، کلاژن و یا امگا سه استفاده کنید.
• برای بهبود جای زخم و بخیه، میتوانید از کرمها و پمادهایی مانند پماد ویتامین آ و د، زینک اکساید و… استفاده کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر تغییر غیرطبیعی در زخم مشاهده شد و یا در مراحل تعویض پانسمان در منزل، فرد دچار درد و خونریزی شد و تغییراتی را مشاهده کرد، باید به پزشک مراجعه شود. این تغییرات شامل موارد زیر میباشد:
- وجود چرک در زخم
- ورم و قرمزی ناحیه زخم
- وجود خون زیاد در زخم
- بوی بد زخم
- تب و لرز
- احساس گرما روی زخم یا پوست
موسسه پرستاری توانبخش
موسسه پرستاری توانبخش با داشتن 20 سال سابقه در امور اعزام پرستار و کادر نگهداری و درمانی آماده است که بهترین خدمات پرستاری را در زمینه مراقبت و نگهداری از کودک، سالمند و بیمار در منزل و بیمارستان به صورت روزانه و شبانهروزی به شما عزیزان تقدیم نماید. این مؤسسه همواره خدمات پرستار بیمار را با استفاده از کادر مجرب و متخصص انجام داده و برای تزریقات در منزل نیز، از مواد و تجهیزات باکیفیت استفاده میکند. به همین دلیل توانسته رضایت حداکثری بیماران را جلب کند و برای انجام تمامی خدمات، از جمله کشیدن بخیه در منزل مورداعتماد آنان باشد.
هزینه تعویض پانسمان در منزل توسط پرستار بیمار مؤسسه توانبخش
مؤسسه توانبخش همواره بهترین تعرفهها را برای انجام خدمات خود در نظر گرفته است. برای مثال هزینه تزریق سرم در منزل بسیار مناسب است و همهروزه بسیاری از افراد برای انجام تزریقات در منزل، با این مؤسسه تماس میگیرند. خدمات تعویض پانسمان نیز مانند سایر خدمات این مؤسسه قیمت بسیار مناسبی دارند و گزینهای ایدهآل برای افرادی مانند بیماران دیابتی و دارای زخمهای شدید به شمار میروند که نمیتوانند بهصورت مداوم به مراکز درمانی مراجعه کنند. تمامی هزینههای تعویض پانسمان در منزل، بر طبق تعرفههای مصوب وزارت بهداشت و درمان دریافت میشوند و بسیار مقرونبهصرفه هستند.
جمعبندی تعویض پانسمان در منزل
در این مطلب به ارائه توضیحات کاملی در خصوص انواع پانسمانها و نحوه تعویض پانسمان بخیه پرداختیم. بسته به نیاز، تعویض پانسمان بخیه در منزل و یا در مراکز بهداشتی و درمانی صورت میگیرد. بسیار مهم است که زمان تعویض پانسمان بخیه را رعایت کنید و آن را بهصورت کاملاً اصولی و بهداشتی انجام دهید تا از بروز هرگونه عفونت جلوگیری کرده و سرعت بهبود زخم را افزایش دهید. همانطور که گفته شد، برای انجام خدمات تعویض پانسمان و یا تزریقات شبانهروزی در منزل، میتوانید با یکی از بهترین مؤسسات خدمات پرستار بیمار در منزل، یعنی مؤسسه توانبخش در ارتباط باشید.
همچنین برای اطلاع از نحوه تعویض پانسمان زخم جراحی در منزل و توسط خودتان نیز میتوانید با این مؤسسه تماس بگیرید.
از ما مشاوره بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید