برای درمان آسم چه بخوریم و چه نخوریم؟

آسم از جمله بیماری‌هایی است که با خوردن یا نخوردن برخی خوراکی‌ها رابطه مستقیم دارد و می‌تواند آنرا کاهش داده یا تشدید کند، پس اینکه بدانید برای درمان آسم چه بخوریم یا نخوریم مهم است.

به عنوان مثال خوردن برخی نوشیدنی‌ها مثل چای سبز و آبمیوه‌های طبیعی، ماهی ساردین و سالمون، سیب، ادویه‌هایی همچون زردچوبه و پودر زنجبیل همگی می‌توانند سبب کاهش علائم آسم و بهبود آن شوند. اگر با موسسه پرستاری توانبخش همراه باشید نکات جامعی در این باره ارائه خواهیم کرد.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

برای درمان آسم چه بخوریم و چه نخوریم؟

برای درمان آسم چه بخوریم و چه نخوریم؟

گرچه درمان آسم از طریق داروهای شیمیایی امکان‌پذیر است؛ اما داروی شیمیایی عوارضی دارد و شاید شما از جمله افرادی باشید که دوست ندارید با این داروها خود را درمان کنید، پس بهترین راهکار استفاده از سبک صحیح تغذیه است.

با انتخاب غذای مناسب به مرور زمان آسم و علائم آن کمتر می‌شود؛ چرا که برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها حتی میوه‌ها و ادویه‌ها دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و مشکلات ریه و تنفس را از بین خواهند برد.

اگر آسم دارید نباید نگران باشید، چون خود نگرانی هم باعث تشدید بیماری می‌شود و بد نیست بدانید که مبتلایان به آسم در دنیا هر روز بیشتر می‌شوند.

براساس آمارهای جهانی حدود 300 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به آسم هستند و پیش‌بینی می‌شود که این تعداد تا سال 2025 با شهرنشین شدن کشورها به 400 میلیون افزایش یابد.

خوراکی‌های مفید برای درمان آسم

خوراکی‌های مفید برای درمان آسم

غذاهایی که حاوی ویتامین D باشند برای درمان آسم مفید است؛ مثل ماهی ساردین، سالمون، اره ماهی و تخم‌ مرغ که منبع غنی از ویتامین D بوده و مصرف آن ۳ الی ۴ بار در هفته توصیه می‌شود.

از مصرف مغزیجات حاوی ویتامین E نیز نباید غافل شد چون تورم و التهاب مجرای تنفسی و ریه‌ها را کاهش می‌دهند، از جمله مغزیجات مفید می‌توان به فندق و انواع بادام اشاره کرد.

سبزیجات مفید برای آسم

سبزیجات نیز تاثیر شگفت‌انگیزی بر آسم دارند و می‌تواند به عنوان خوراکی‌های مفید برای درمان آن بهه شمار آیند، سبزیجاتی مثل:

  • کلم بروکلی
  • کلم پیچ
  • پونه کوهی
  • نعنا

استفاده از گوجه و تمام غذاهایی که با گوجه تهیه می‌شوند هم راه‌های تنفسی را گشادتر کرده و نفس نفس زدن را در این بیماری کاهش می‌دهد.

کاهش علائم آسم با خوارکی‌های پرفیبر

هرگز غذاهای پرفیبر مثل حبوبات را از یاد نبرید چرا که حبوبات می‌توانند با تاثیرگذاری بر سیستم تنفسی عملکرد ریه را تقویت کرده و دم و بازدم را بهبود بخشند. برای کاهش علائم آسم حبوبات زیر را مصرف کنید:

  • نخود سبز
  • لوبیا سبز
  • عدس
  • لپه

مصرف روغن زیتون را فراموش نکنید

روغن زیتون به عنوان یک روغن گیاهی و سرشار از ویتامین C و آنتی‌اکسیدان از بهترین و تاثیرگذارترین خوراکی‌ها برای کاهش علائم خس‌خس سینه به حساب می‌آید.

غلات کامل هم به تنهایی با همه مشکلات ریوی مبارزه کرده و ریه را در بهترین حالت ممکن قرار می‌دهند تا تنفس بدون هیچ مشکلی انجام پذیرد.

ادویه‌های مفید برای آسم

ادویه‌های مفید برای آسم

برخی ادویه‌ها در ترکیبات و ساختارشان سالیسیلات دارند که می‌توانند علائم حساسیت و آلژیک مثل تنگی‌ نفس و آسم را تشدید کنند؛ بنابراین اگر شما هم از ادویه‌های حاوی سالسیلات استفاده کنید پس از گذشت مدت کوتاهی دچار خس‌خس سینه و نفس نفس زدن خواهید شد.

به همین منظور باید ادویه‌های مفید برای آسم را بشناسید و در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید. ادویه‌های مفید برای درمان تنگی‌ نفس شامل موارد زیر می‌شوند:

  • زردچوبه
  • زنجبیل
  • پودر سیر
  • زیره
  • آویشن

زردچوبه: ادویه زردچوبه سرشار از آنتی‌اکسیدان بوده که با تمام التهابات و مشکلات ریوی مبارزه می‌کند و هر گونه فشار را از روی قفسه سینه برمی‌دارد. مصرف زردچوبه برای درمان آسم به شدت توصیه می‌شود و می‌تواند سبب تهیه غذای مناسب برای درمان آسم شود.

زنجبیل: زنجبیل با خاصیت آنتی‌اکسیدانی و وجود ویتامین c امکان تنفس راحت را فراهم می‌کند.

پودر سیر: سیر به تنهایی سرشار از ویتامین C و آنتی‌اکسیدان است؛ پودر سیر یک ادویه بسیار تاثیرگذار در زمینه درمان آسم و بهبود علائم آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

زیره: ادویه زیره را با طبع گرم و خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن می‌شناسند به طوری که می‌تواند همه رادیکال‌های آزاد موجود در هوای ریه را از بین ببرد و تنفس تمیز را در ریه‌ها به ارمغان آورد.

آویشن: پودر آویشن با عطر و بوی خاص خود بهتر از هر منبع ویتامین c عمل می‌کند و با تاثیرگذاری بر قسمت‌های مختلف ریه و دستگاه تنفس می‌تواند مشکلات آسم را به طور کامل از بین ببرد و به بهبود دم و بازدم کمک کند.

میوه‌های مفید برای آسم

مصرف میوه‌ها باعث می‌شود میزان بسیار زیادی از ویتامین E و C وارد بدن شود و بتواند با علائم و مشکلات ریوی مبارزه کند.

برخی میوه اثر مثبت و برخی اثر منفی روی آسم دارند، در زیر بهترین میوه‌های برای درمان و کاهش علائم آسم را می‌بینید:

  • سیب
  • پرتقال
  • طالبی
  • هویج
  • آلبالو

سیب: وجود اسیدهای فلاونوئید و فنولیک در سیب باعث می‌شود که با تمام التهابات ریوی و دستگاه تنفسی مبارزه کند و به بهترین نحو ممکن علائم خس‌خس سینه را بهبود بخشد. مصرف سیب به تنهایی یا به صورت دمنوش تاثیر حیرت‌انگیزی روی درمان آسم خواهد گذاشت.

پرتقال: وجود ویتامین سی و آنتی‌اکسیدانی بودن پرتقال در مقابل رادیکال‌های آزاد ایستادگی کرده و به عنوان میوه‌ای برای مقابله با آسم شناخته می‌شود.

طالبی: طالبی نیز سرشار از ویتامین c بوده و اثرات شیمیایی مثل پرتقال روی بدن دارد و می‌تواند روی بهبودی شما اثر داشته باشد.

هویج: هویج را به عنوان میوه و برخی به عنوان سبزیجات می‌شناسند اما به طور کلی هویج با وجود ویتامین A و بتاکاروتن می‌تواند بیشترین تاثیر را بر بهبود مشکلات ریوی بگذارد. در واقع نارنجی رنگ بودن هویج از وجود ماده‌ای به نام بتاکاروتن خبر می‌دهد که پس از تجزیه در بدن ویتامین A لازم را تامین کرده و تنفس را بهتر از هر زمان دیگری تقویت می‌کند به خصوص در افرادی که بر اثر ورزش دچار تنگی نفس می‌شوند مصرف هویج می‌تواند مشکلات را بهبود بخشد.

آلبالو: یک آنتی‌اکسیدان قوی و مهم شناخته است که خوردن روزانه آن می‌تواند به تقویت ریه و تنفس کمک کند، جالب است بدانید از آلبالو برای ساخت انواع داروهای درمان‌کننده آسم استفاده می‌کنند.

نوشیدنی‌های مفید برای آسم

نوشیدنی‌های مفید برای آسم

غذای مناسب برای درمان آسم تنها شامل خوراکی‌ها و میوه‌ها نمی‌شود بلکه نوشیدنی‌ها نیز تاثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد ریه و تنفس دارند.

از جمله بهترین و تاثیرگذارترین نوشیدنی‌های مفید برای آسم می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آبمیوه‌های طبیعی
  • چای سبز
  • آبلیمو
  • چای زنجبیل

آبمیوه‌های طبیعی: زمانی که از آبمیوه‌های طبیعی صحبت می‌شود منظور آبمیوه‌هایی به قرمز و نارنجی رنگی است که سرشار از ویتامین C هستند، همانطور که فهمیدید خوراکی‌های حاوی ویتامین ث روی آسم اثر مثبت دارند که در زیر لیستی از آن‌ها را می‌بینید.

  • آب پرتقال
  • آب هویج
  • آب طالبی
  • آب کیوی
  • آب انواع مرکبات
  • آب میوه‌های استوایی

چای سبز: از جمله ویژگی‌های مهم چای سبز می‌توان به آنتی‌اکسیدانی بودن آن اشاره کرد که مصرف روزانه 1 الی 2 فنجان در روز از این چای همه علائم آسم و تنگی نفس را از بین می‌برد.

آبلیموی تازه: لیموی تازه به تنهایی خود یک داروخانه است و قدری مفید است که در طب آیورودای هندی‌ها نکات بسیار زیادی وجود دارد. به خاطر داشته باشید که آب‌لیموی ترش از وقتی که آنرا قاچ می‌زنید تا 40 دقیقه بعد قابل استفاده است و بعد از آن خواص خود را از دست می‌دهد.

چای زنجبیل: دمنوش زنجبیل نیز خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد و در روزهای سرد زمستان که علائم آسم بیشتر می‌شود، یک نوشیدنی مفید به حساب می‌آید.

خوراکی‌های مضر برای آسم

خوراکی‌های مضر برای آسم

بخشی از این مطلب به غذای مناسب برای درمان آسم اشاره داشت اما اطلاع از اینکه چه غذاهایی برای آسم ضرر دارد نیز می‌تواند شما را به مصرف مواد غذایی مفید سوق دهد.

از جمله خوراکی‌های مضر برای آسم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حبوباتی مثل لوبیا
  • نوشیدنی‌هایی مثل قهوه
  • خوراکی‌هایی مثل لبنیات، گندم و صدف
  • غذاهای کنسروی، سرخ‌کردنی و فست‌فودی
  • میوه خشک
  • ادویه‌هایی همچون فلفل قرمز و سیاه

لوبیا برای آسم

اگر به دنبال مصرف غذای مناسب برای درمان آسم هستید بهتر است در این میان لوبیا را به طور کامل حذف کنید.

شاید متصور شوید لوبیا از جمله حبوبات فیبرداری است که به عنوان غذای مناسب برای درمان آسم مفید محسوب می‌شود اما سخت در اشتباه هستید، زیرا لوبیا با خاصیت نفاخ بودن می‌تواند علائم تنگی نفس و خس‌خس سینه را افزایش دهد.

قهوه برای آسم

قهوه و برخی چای‌های غلیظ دارای سالیسیلات هستند که روند تنفس را مشکل می‌سازند، در کل قهوه و چای‌های گیاهی مثل چای سیاه می‌تواند سبب افزایش سالسیلات در خون شود که مستقیم به ریه می‌رود و سبب التهاب یا مشکلات تنفسی خواهد شد.

لبنیات برای آسم

توصیه قطعی بسیاری از اطبای سنتی و جدید این است که لبنیات را به کلی حذف کنید، انواع لبنیات مثل ماست، شیر، خامه و غیره سبب ایجاد واکنش‌های آلرژیک می‌شوند و کازئین موجود در آن به ابتلای بیماری‌های خودایمنی و تشدید آن کمک می‌کند، فراموش نکنید آسم هم یک بیماری خود ایمنی است.

گندم برای آسم

گندم و به ویژه آرد سفیدی که در تهیه انواع نان و شیرینی از آن استفاده می‌شود بسیار مضر است چون سبوس آن جدا شده و ارزش غذایی پایینی دارد. آرد سفید گندم نه تنها برای آسم بلکه برای خیلی از بیماری‌ها مضر است. بهترین جایگزین استفاده از نان جو به جای نان آرد گندم است.

غذاهای کنسروی و فست فودی

غذاهای کنسروی دارای مواد افزودنی هستند که تاریخ انقضای بیشتری داشته باشند، غذاهای فست فودی و سرخ‌کردنی هم که تکلیفشان مشخص است.

میوه خشک

هرچند میوه‌ها و مرکبات بهترین منبع برای تقویت ریه و تنفس هستند اما این قاعده برای میوه خشک صدق نمی‌کند چون میوه خشک مواد افزودنی و نگهدارنده دارد و هر نوعی از این مواد برای سلامتی و آسم مضر است.

فلفل قرمز و سیاه

فلفل قرمز و سیاه به عنوان یک عامل تحریک‌کننده واکنش‌های آلرژیک عمل می‌کند. بهتر است به هنگام طبخ غذاهای مختلف از پودر فلفل استفاده نکنید تا با کاهش مصرف چنین ادویه‌ای در بهبود علائم آسم کمک کرده باشید.

جمع‌بندی از آنچه برای درمان آسم باید خورد و نخورد!

آسم که با نام علمی گرانولوماتوز ائوزینوفیلیک شناخته می‌شود یک بیماری خودایمنی است که قبلا به نام سندرم چرگ استراوس از آن یاد می‌شد. سندروم نیز به چیزی می‌گویند که منشاء مشخصی ندارد و مثل سرماخوردگی نیست که عامل آن یک ویروس باشد.

تیم تحریریه توانبخش سعی کرد یک چک لیست کامل از خوراکی‌هایی که برای آسم باید بخوریم و نخوریم برای شما تهیه کند. مطمئن باشید بسیاری از علائم شما صرفا با رعایت همین چک لیست از بین خواهد رفت. لبنیات، شکر، روغن‌های گیاهی، گوشت قرمز و کافئین دشمن آسم است، پس از این خوراکی‌ها پرهیز کنید یا حداقل مصرف آن‌ها را کاهش دهید.

منبع: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3353191/

آیا بستنی برای آسم ضرر دارد؟

با توجه به اینکه بستنی را در مجموعه غذای مناسب برای درمان آسم قرار نداده‌اند باید توجه داشته باشید که امکان ایجاد مشکلات تنفسی را در بر خواهد داشت چرا که از شیر و قند ساخته شده است و این موارد می‌توانند به تحریک واکنش‌های آلژیک کمک کند بنابراین اگر آسم دارید مصرف بستنی را به حداقل برسانید.

آیا خربزه برای آسم مضر است؟

خربزه به تنهایی برای آسم مضر نیست بلکه کاملاً طبیعی بوده و همانند طالبی می‌تواند تاثیرات مفیدی بر دستگاه تنفسی و ریه بگذارد اما ممکن است برخی افراد به خاطر ژنتیک و حساسیت نسبت به خربزه آلرژی داشته باشند و مصرف آن بتواند مشکل تنفسی برایشان ایجاد کند.

آیا ماست برای آسم ضرر دارد؟

ماست هم یکی دیگر از فرآورده‌های لبنی است که از شیر تهیه می‌شود، بنابراین امکان ایجاد مشکلات تنفسی را در بر خواهد داشت.

آیا موز برای آسم ضرر دارد؟

اینکه چه میوه‌هایی برای آسم ضرر دارد پاسخ آن منوط بر میوه موز می‌شود زیرا در برخی افراد به حالت حساسیت‌زا عمل می‌کند و وجود سالیسیلات در آن می‌تواند مشکلات تنفسی ایجاد نماید اما در برخی افراد نیز اصلاً هیچ گونه علائمی ایجاد نمی‌کند و مضر بودن موز برای آسم تنها به بدن و ژنتیک فرد بستگی دارد.

آیا گردو برای آسم مضر است؟

گردو یکی از مغزیجات محسوب می‌شود که سرشار از ویتامین E، امگا ۳، پلی فنل و فلاونوئید بوده که در برابر مشکلات تنفسی مقاومت می‌کند و هرگونه علائم ناشی از خس‌خس سینه و نفس نفس زدن را از بین می‌برد. بنابراین می‌توان گفت گردو برای آسم مفید است.

چه ادویه‌هایی برای آسم ضرر دارد؟

فلفل سیاه و فلفل قرمز با وجود سالسیلات ماده‌ای مضر برای افراد مبتلا به آسم محسوب می‌شود.
نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *