سندروم پیش از قاعدگی (PMS) چیست؟ چگونه PMS را درمان کنیم؟

سندرم پیش از قاعدگی یا در واقع همان پی ام اس (PMS) باعث ایجاد تغییرات رفتاری قبل از پریودی در بانوان می‌شود. سندرم پیش از قاعدگی دارای علائم متفاوتی از جمله: احساس نگرانی، بی‌خوابی، کاهش اعتماد به نفس، کاهش تمرکز و همچنین تغییرات خلق‌وخو و… است.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

بسیاری از بانوان به دلیل اینکه نمی‌دانند PMS چیست، راهی برای کنترل و درمان آن پیدا نمی‌کنند. اما اگر شما هم قبل از پریود با حساس شدن سینه‌ها، میل شدید به غذا خوردن، خستگی و تحریک‌پذیری مواجه شده‌اید، وقت آن رسیده که به فکر کنترل یا درمان آن باشید.

ممکن است برخی از بانوان به دلیل شدید بودن علائم پی ام اس (PMS)، نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشند. شما می‌توانید با مشاوره تلفنی رایگان با تیم خدمات پرستاری توانبخش در ارتباط باشید.

پی ام اس (PMS) چیست؟

پی ام اس (PMS) چیست؟

سندرم پیش از قاعدگی یا PMS به مجموعه‌ای از علائم فیزیکی و احساسی گفته می‌شود که فرد آن را قبل از دوره قاعدگی تجربه می‌کند. علائم پی ام اس در هر یک از افراد می‌تواند متفاوت باشد. برخی از افراد علائم خفیف و برخی دیگر علائم شدیدی را تجربه می‌کنند.

علت بروز این علائم می‌تواند نوسانات هورمونی در قبل از قاعدگی باشد و معمولا پس از شروع قاعدگی این علائم برطرف می‌شوند. محققان بر این عقیده هستند که سندرم پی ام اس در روزهای قبل از تخمک‌گذاری ایجاد می‌شود. چرا که در این زمان میزان استروژن و پروژسترون بسیار کاهش پیدا می‌کند.

علت سندروم پیش از قاعدگی (PMS) چیست؟

واقعیت این است که دلیل PMS هنوز به طور دقیق مشخص نیست؛ اما ممکن است نوسانات هورمونی قبل از پریود باعث بروز این مشکل شوند. از جمله دلایل بروز سندروم پیش از قاعدگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تغییرات دوره‌ای هورمونی
  • تغییرات شیمیایی در مغز
  • مشکلات زمینه‌ای (مانند افسردگی)
  • سبک زندگی و رژیم غذایی

هر کدام از موارد فوق را در ادامه دقیق‌تر بررسی می‌کنیم.

تغییرات دوره‌ای هورمونی

سندرم پیش از قاعدگی به دلیل کاهش هورمون استروژن و پروژسترون در بدن بانوان اتفاق می‌افتد. این هورمون ها پس از کاهش یافتن، باعث تحریک پذیرش و تغییرات خلقی شدید می‌شوند.

تغییرات شیمیایی در مغز

سندرم پیش از قاعدگی ممکن است به دلیل تغییرات شیمیایی در مغز رخ دهد. انتقال‌دهنده‌های عصبی سروتونین و نوراپی نفرین می‌توانند برای تنظیم خلق‌وخو و احساسات افراد ضروری باشند. علت بروز سندرم پیش از قاعدگی می‌تواند تغییرات این مواد شیمیایی در بدن باشد.

مشکلات زمینه‌ای (مانند افسردگی)

افرادی که مبتلا به بیماری‌های روانی مانند افسردگی و اضطراب هستند، ممکن است بیشتر از سایر افراد در معرض سندرم پی ام اس باشند.

سبک زندگی و رژیم غذایی

سبک زندگی و رژیم غذایی عوامل جدی برای بروز این مشکل هستند. افرادی که خواب منظم و کافی دارند کمتر دچار این مشکل می‌شوند. در مقابل افراد دارای کم‌خوابی، مصرف‌کننده غذاهای چرب، شیرین و نمکی بیشتر از سایر افراد در معرض این سندرم هستند.

علائم سندروم پیش از قاعدگی

علائم سندروم پیش از قاعدگی چیست؟

اگر بدانید علائم پی ام اس چیست؟ راحت‌تر می‌توانید این مشکل را درمان کنید. علائم سندرم پیش از قاعدگی در اثر یک الگوی قابل پیش‌بینی ظاهر و تکرار می‌شوند. ممکن است علائم سندرم پی ام اس در هر یک از افراد متفاوت باشد. از جمله علائمی که نشان‌دهنده دوره PMS هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • اضطراب، بی‌قراری، احساس نگرانی بدون دلیل
  • حساسیت بیش از حد به صدا و نور
  • عصبانیت و تحریک‌پذیری غیرطبیعی
  • تغییر در میزان اشتها
  • تغییر در الگوی خواب
  • تغییرات سریع در خلق‌وخو
  • حساسیت بیش از اندازه نوک سینه‌ها
  • احساس ناراحتی و گریه ناگهانی و بدون دلیل
  • کاهش میل جنسی
  • نفخ شکم و گرفتگی آن
  • یبوست و یا اسهال
  • بروز آکنه و مشکلات پوستی (تیره شدن پوست)
  • احساس درد در مفاصل

3 روش اصلی‌ کنترل و درمان pms

کنترل یا درمان سندرم پیش از قاعدگی با روش‌های خانگی، دارویی و مراجعه به پزشک امکان‌پذیر است. در اکثر موارد با تغییر سبک زندگی و رعایت یکسری نکات ساده می‌توان این مشکل را در بانوان حل کرد و شاهد بهبود سلامت عمومی بانوان بود اما در مواردی نیاز به مراجعه به پزشک است.

3 روش اصلی کنترل و درمان سندرم پیش از قاعدگی عبارتند از:

  1. درمان خانگی pms
  2. درمان دارویی pms
  3. درمان پی ام اس با طب سنتی

که در ادامه هر مورد را دقیق بررسی می‌کنیم:

1. درمان خانگی pms

درمان خانگی پی ام اس شامل تغییر در سبک زندگی است. بانوانی که هر ماه با مشکل سندرم پیش از قاعدگی مواجه هستند، باید بدانند که درمان PMS در خانه امکان‌پذیر است و نیازی به استفاده از راه‌های عجیب و غریب برای درمان نیست. می‌توانید برای درمان پی ام اس در منزل از روش‌های زیر کمک بگیرید.

توصیه توضیحات
مصرف مایعات نوشیدن آب و دمنوش‌های گیاهی برای کاهش گرفتگی عضلات
رژیم غذایی مصرف میوه، سبزیجات، غلات؛ اجتناب از شکر، نمک و کافئین بالا
خواب کافی هر روز 7-8 ساعت خواب برای مدیریت علائم PMS
فعالیت بدنی روزانه نیم ساعت فعالیت بدنی منظم برای کاهش افسردگی و اضطراب

جدول روش‌های درمان و کنترل خانگی پی ام اس

2. درمان دارویی pms

در صورتی که علائم سندرم پیش از قاعدگی با روش‌های خانگی بهبود پیدا نکردند، می‌توان از روش‌های درمان دارویی استفاده کرد. داروهای ضدافسردگی، ضدبارداری، داروهای کاهنده التهاب و… می‌توانند برای درمان سندروم پیش از قاعدگی مفید باشند.

برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که از داروهای ادرارآور در این دوران استفاده کنید. در این صورت مواد مضر از طریق کلیه‌ها دفع می‌شوند و می‌توانید شاهد بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی باشید.

اما بدون تجویز پزشک از هیچ دارویی استفاده نکنید چرا که ممکن است شرایط شما را بدتر کند. برای ویزیت متخصص زنان در منزل با مشاوران ما در تماس باشید.

3. درمان پی ام اس با طب سنتی

طب سنتی همواره تدابیر خوبی را برای درمان مشکلات جسمی بانوان داشته است. سندرم پیش از قاعدگی نیز از جمله این مشکلات است که بسیاری از بانوان با آن مواجه می‌شوند. برای درمان پی ام اس با طب سنتی، می‌توانید از دمنوش‌های بابونه، گل گاوزبان، زعفران و گلاب، دمنوش بیدمشک و… استفاده نمایید.

درمان پی ام اس در منزل توسط موسسه پرستاری توانبخش

اینکه بدانید پی ام اس چیست؟ به تنهایی برای کنترل شرایط جسمی و روحی شما در قبل از دوره قاعدگی کافی نیست. گاهی اوقات این علائم آنقدر شدید می‌شوند که نمی‌توانید کارهای روزمره خودتان را انجام دهید.

برای درمان PMS باید از پزشکان متخصص در این زمینه کمک بگیرید. اگر به هر دلیلی نمی‌خواهید به مطب پزشک یا کلینیک‌ها مراجعه کنید. موسسه پرستاری توانبخش امکان ویزیت متخصص در منزل را برای شما فراهم کرده است. می‌توانید بدون هیچ محدودیتی با کارشناسان ما برای دریافت مشاوره رایگان در ارتباط باشید. پزشکان متخصص به منزل شما اعزام می‌شوند و در صورت نیاز آزمایشات خون در منزل، با بهترین تجهیزات از شما گرفته خواهند شد.

نجمه خنجری
گرد آورنده

نجمه خنجری

از ما مشاوره رایگان بگیرید



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *